Hlavní obsah

Otravuje vás tik v oku? Proč právě vás a jak se toho zbavit

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Záškuby v očním víčku dokáží být pěkně otravné. Naštěstí tik většinou rychle přejde, možná ho tedy nijak neřešíte. Přitom vás ale upozorňuje na nějaký problém ve vašem těle, kterému se stojí za to věnovat.

Článek

Tik v oku se dá vydržet, umí být ale nepříjemný. Většinou nás přepadne znenadání, zpravidla i stejně nečekaně odezní. Pokud na něj ale trpíte často, je důležité odhalit příčinu. Jaká je první pomoc a kdy je potřeba vyhledat lékaře?

Obyčejná křeč

K tiku v očním víčku dochází v důsledku přehnané kontrakce očních svalů. Stejně jako vás při namáhavém cvičení může chytit křeč do lýtka, můžete mít „namožené“ i oční svaly. Pozor při dlouhodobé práci na počítači, očím nesvědčí ani zírání do příliš jasného telefonu nebo čtení v nedostatečně osvětlené místnosti.

První pomoc: Oči zavřete, jemným poklepáváním promasírujte oční okolí, oči můžete i opláchnout vlažnou vodou. A jak tiku předcházet? „Pokud pracujete s počítačem, zařaďte do svého režimu pravidlo 20/20/20. Tedy po každých dvaceti minutách práce s počítačem se nejméně na dvacet vteřin zadívejte na bod vzdálený minimálně 20 stop, což odpovídá zhruba šesti metrům,“ doporučuje Lucie Valešová, oční lékařka kliniky NeoVize. Především se ale snažte myslet na vhodné světelné podmínky a pauzy.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Televizi nebo mobil můžete sledovat s takovým zaujetím, že zapomínáte mrkat, což způsobuje pocit sucha v očíchFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Důkaz stresu

Tiky často souvisí s dlouhodobým vyčerpáním a stresem. Navíc vás nepříjemné záškuby v oku v tu chvíli pravděpodobně rozčílí o to víc. Zkuste tedy stres brát jako komplexní problém a zabojovat s ním.

První pomoc: Snažte se nenavalovat si na sebe moc úkolů, svůj čas si lépe organizovat, ale také najít čas na odpočinek.

Nedostatek spánku

V noci si potřebuje vaše tělo odpočinou a pro oční svaly to platí také. Pokud místo toho do noci sledujete televizi nebo surfujete na mobilu, není divu, že si oči neodpočinou, ve tmě se musí totiž ještě více namáhat.

První pomoc: Snažte se dopřát si pravidelný a dostatečný spánek. Myslete také na to, ať spíte ve tmě, pomoci může i spací maska.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Tma je pro oči důležitá. Hlídejte si rušivé světlo v ložnici, alespoň hodinu před spaním pozor i na modré světlo z elektronických přístrojů, narušuje spánekFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Syndrom suchého oka

Možná vás mohl dostihnout syndrom suchého oka. Ten vedle dlouhodobé práce s počítačem vyvolává klimatizace, sucho, horké počasí a vítr, prašné prostředí ale třeba i kouř při grilování. To vše narušuje v oku jeho ochranný slzný film. „Ten se mrkáním rovnoměrně roztírá po celém povrchu oka, rohovky a spojivky a zajišťuje tak dokonalou zrakovou ostrost, současně ale i výživu rohovky a chrání proti infekci,“ říká oční lékařka MUDr. Pavlína Skalická z 1. LF UK a VFN v Praze. Nedostatečná tvorba slz se projevuje pálením, řezáním, pocitem písku v očích nebo právě i tikem.

První pomoc: Pokud pociťujete v očích sucho a dření, tlak a někdy i bolest hlavy, úlevu vám přinesou umělé slzy, které koupíte v lékárně. Dají se používat i preventivně, například v období menopauzy, pokud užíváte hormonální antikoncepci nebo léky na cukrovku.

Foto: Stefanovic Mina, Shutterstock.com

Proti tikům může pomoci zvýšit příjem hořčíku a vitaminu B6, hlavně ale omezte kofein a alkoholFoto: Stefanovic Mina, Shutterstock.com

Kouření, kofein, alkohol

Tik je vyvolán přehnanou stimulací svalů. Ty může podpořit i váš jídelníček nebo pitný režim. Nechtěnou energií umí svaly pohánět kofein, přemíra cukru nebo alkohol. Pozor i na kouření.

První pomoc: Pokud vás trápí časté záškuby v oku, máte další důvod zbavit se zlozvyků – omezit kouření, holdování alkoholu a přílišné dopřávání si kofeinových nápojů a sladkostí.

Rozhodně se zaměřte na vyvážený jídelníček bohatý na vitaminy a minerály (hlavně vitamin B6 a hořčík).

Stárnutí

Svaly mohou být přetížené nejen častým namáháním, ale i opotřebováním věkem. Zejména u žen se mohou potíže objevit s nástupem menopauzy, kdy k problému přispívají hormonální změny a celkové vysychání sliznic.

První pomoc: Svěřte se svému lékaři a řešte potíže nastupující s věkem komplexně. Úlevu mohou přinést kapky do očí, hormonální terapie ale i změna životního stylu. Myslete na různorodé aktivity, při kterých se střídá pohled na blízko a do dáli, pravidelně luštění křížovek prostřídejte třeba s procházkou a kochejte se přírodou kolem sebe.

Kdy raději k lékaři

Záškuby by měly za pár dní zmizet. Pokud vás trápí déle, rozhodně zamiřte k lékaři, především pokud cítíte i tiky ve tváři nebo se vám zhoršuje zrak. Na vině může být zánět oka nebo očního víčka, tiky provází ale i roztroušenou sklerózu nebo Tourettův syndrom. S oftalmologem konzultujte i užívané léky, tiky očních svalů mohou být i jejich vedlejšími účinky.

Reklama

Načítám