Hlavní obsah

Máte ječné zrno? Nesahejte si do očí a schovejte ručník

Foto: Koldunov, Shutterstock.com

Foto: Koldunov, Shutterstock.com

Reklama

Ječné zrno, tedy zanícení mazové žlázky na očním víčku, je asi nejčastější oční onemocnění. Proč ho někteří mají několikrát ročně a jiným se vyhýbá?

Článek

Ječné zrno (horedolum), tedy otok či bulka na horním či dolním víčku, je důsledkem zánětlivého ucpání mazové žlázky mezi řasami. I když je bolestivé a nepříjemné, dá se velmi rychle léčit. Dalo by se mu ale i předejít. Jaké zásady dodržovat, aby se vám problém vyhnul?

Ječné zrno: příznaky 

Že se vám zanítila mazová žlázka na víčku, poznáte podle zarudnutí, bolestivosti, pálení nebo řezání. Můžete mít pocit, že vás „tlačí“ oko nebo že v něm něco máte. Nejdřív může bolet celé víčko, postupně se bolest soustředí jen do postiženého místa, které oteče a je horké na dotyk. Zánět je důsledkem stafylokokové nebo streptokokové infekce. Protože oteklé víčko na oko tlačí, možná se dostaví i pocit zhoršeného nebo zastřeného vidění. Během pár dní se objeví boulička naplněná hnisem, která za dalších několik dní praskne a hnis z něj vyteče.

Foto: TeamDAF, Shutterstock.com

Ječné zrno není nic příjemného, ale většinou se zahojí samo a nevyžaduje návštěvu lékaře Foto: TeamDAF, Shutterstock.com

Proč se ječné zrno vrací

Příčin vzniku ječného zrna je mnoho a hodně lze ovlivnit třeba tím, že si nebudete sahat do oka, pokud nemáte čisté ruce. Co zvyšuje riziko, že se ječné zrno vytvoří či vrátí?

1. Zhoršená hygiena: Problém trápí častěji lidi, kteří nedodržují hygienická doporučení ohledně manipulace s kontaktními čočkami. Na ječné zrno víc trpí i ti, kdo pracují nebo se pohybují v prašném nebo jinak znečištěném prostředí. Prevencí je zvýšená hygiena, třeba pravidelné vyplachování očí borovou vodou. Tvorbu ječného zrna může ovlivnit také nevhodný způsob odličování a dráždivá kosmetika.

2. Zvýšená zátěž očí: Ke vzniku zánětu ve víčku přispívá i to, když oči dlouhodobě zatěžujete například prací u počítače, sledováním televize či čtením při špatném osvětlení. Únava vyvolává větší potřebu oči promnout – a tím se sem snadno zanese infekce.

3. Nedostatek vitaminů a zdravotní potíže: Za vznikem ječného zrna může být i dlouhodobý nedostatek vitaminu B, oslabená imunita, cukrovka a hormonální nerovnováha.

Foto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Pohybujete se často v prašném prostředí? Prevencí tvorby ječného zrna je výplach například borovou vodouFoto: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Jak léčit ječné zrno? Babské rady

V první fázi, kdy se ještě neobjevil hnis, ale víčko už je zarudlé, oteklé a bolí, si můžete přikládat teplé obklady. Stačí nahřát kapesník a přiložit ho na zavřené oko, ale můžete látku i namočit do vlažného heřmánkového odvaru nebo do odvaru ze světlíku lékařského. Babské rady doporučovaly obklad z krupicové kaše nebo rozmačkané brambory s mlékem a žloutkem. Obojí se zabalilo do kousku látky a přikládalo ještě teplé na oko.

Když ječné zrno praskne a vytéká z něj hnis, je zapotřebí oko pravidelně ošetřovat přípravky proti zánětu. Lze použít borovou vodu, ale i některé volně prodejné oční masti. Před ošetřením i po něm si vždy pečlivě umyjte ruce. Jinak byste si do oka neměli vůbec sahat, a pokud tomu nejste schopni zabránit, vyplatí se ho přelepit čtvercem z gázy.

Během doby, kdy si léčíte ječné zrno, byste neměli nikomu půjčovat svoji kosmetiku ani ručník, protože bakterie, které způsobují zánět, se mohou šířit.

Kdy navštívit očního lékaře

Ječné zrno se většinou během týdne, maximálně deseti dnů zahojí samo. Může se ale stát, že se zapouzdří a hnis nevyteče. Pak se ho rozhodně nesnažte sami vymáčknout ani propíchnout, ale zajděte k očnímu lékaři. Ten chronické ječné zrno rychle odstraní drobným chirurgickým zákrokem. Může nasadit antibiotika, většinou ve formě masti, která zabrání šíření infekce.

K lékaři dojděte i v případě, že po ječném zrnu zůstala na víčku boulička s tekutinou. Stává se to, pokud bylo zrno na vnitřní straně víčka, a tekutinu je nutné odstranit. Jestliže se problém často vrací, možná je důvodem zhoršený zdravotní stav, například cukrovka. I to byste měli konzultovat s lékařem.

Ječné zrno

  • Popis: Zánětlivé ucpání mazové žlázky mezi řasami
  • Příznaky: pálení či řezání očí, zarudnutí očí, pocit cizího tělesa v oku, zhoršené vidět, zarudnutí a pálení víčka.
  • Inkubační doba: Obvykle uzraje během tří až čtyř dní.
  • Léčba: Teplé obklady, masti či dezinfekční kapky z lékárny, v případě zánětu antibiotické kapky či masti.
  • Prevence: Dodržování hygieny, během léčby nepůjčujte nikomu kosmetiku ani ručník.

Reklama

Načítám