Hlavní obsah

Hořící chodidla, klouby i tváře, a z tepla to není: nemoci, které se projevují pocity horka

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Foto: Sofia Zhuravetc, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste často i bez námahy schvácení, vlévá se vám horkost a červeň do tváří, potíte se víc než ostatní nebo cítíte, jak máte rozpálená kolena nebo plosky nohou? V letních parnech je to o to nepříjemnější, možná vás to nutí polevit v oblíbených aktivitách a držet se co nejčastěji v chladu a stínu. Zkuste místo toho zjistit, proč vlastně tolik hicujete.

Článek

V horku, při sportu nebo jiné zvýšené námaze není divu, když se zapotíte a stékají vám všude čůrky potu. Trápí vás ale návaly horka nebo pálení určitých částí těla bez ohledu na počasí? Viníkem může být zánět v těle, kožní infekce i nevhodné oblečení či boty.

Návaly horka z hormonů

Polévá-li vás horko po celém těle, původcem může být činnost hormonů. Návaly horka jsou jedním z častých příznaků menopauzy. „Může za to snížená produkce hormonů estrogenu a progesteronu a nerovnováha v hypothalamu, který je zodpovědný za regulaci tělesné teploty. To způsobuje výkyvy a nepříjemné vlny horkosti,“ vysvětluje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan. Hormony ale mohou potrápit i v těhotenství, v pubertě nebo při užívání nevhodné hormonální antikoncepce. Jestliže často hicujete a cítíte se schvácení i při sebemenším výkonu, nechte si vyšetřit štítnou žlázu. Popsané potíže provázejí její zvýšenou funkci a kýženou úlevu může přinést vhodná medikace.

Zrudlé tváře souvisí s jídelníčkem

Červeň do tváří vám může vlít přílišná námaha i pocit studu. Pokud se vám tváře nejen vybarví, ale máte i pocit horkosti, může to být i reakce na jídlo nebo pití. Rozehřívá alkohol, kofeinové nápoje, pikantní jídla. Potíže ale mohou vyvolat i citrusy, čokoláda, mléčné výrobky nebo další potraviny, pokud jste na ně alergičtí. Obvykle pak zarudnutí a horkost provází i svědění a pocit otoku v hrdle. Rozhodně je to důvod k vyšetření u alergologa a vyřazení problematických potravin z jídelníčku. Červenání obličeje je také projevem nemoci zvané rosacea neboli růžovka. Přečtěte si o ní více.

Foto: Xeniia X, Shutterstock.com

Nejen červené víno rovná se červené tvářeFoto: Xeniia X, Shutterstock.com

Rozpálená kolena mohou skončit i operací

Pociťujete horkost v kolenou nebo jiných kloubech, zejména když dlouho stojíte? Nebo po zvýšené námaze? Teplo berte jako signál toho, že v kloubu nefunguje vše, jak by mělo. Příčinou jsou často změny v chrupavce. Vyšetření na ortopedii a revmatologii může odhalit i zánětlivé příčiny, včetně artritidy, ta se objevuje nejčastěji ve středním věku.

Toto autoimunitní onemocnění často provází i otok, bolest a ztuhlost kloubů. „Pacienti většinou přicházejí s bolestivostí malých kloubů na rukou, výjimkou nejsou ale ani problémy s velkými klouby, jakými jsou kyčle, kolena a též páteř. Včasným odhalením nemoci zabráníme pokročilé destrukci kloubů,“ prozrazuje Michal Burian, lékař Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka. V případě, že je nemoc odhalena včas, spočívá léčba v podání biologických léků, v opačném případě dochází k operativním zákrokům.

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Horkost v koleni? Neváhejte s návštěvou ortopedaFoto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Pálící chodidla značí plíseň i cukrovku

Nohy se s pálením potýkají překvapivě často a z celé řady důvodů. V létě může mít potíže na svědomí plísňové onemocnění. Nohy pálí, svědí, v kůži vznikají trhlinky a puchýřky. Důležitá je přísná hygiena, antimykotické přípravky a důsledné přeléčení. Při opakujících se potížích zkuste vyměnit obuv za dostatečně prodyšnou, myslete i na stélky a ponožky z přírodních materiálů.

Horkost v nohou mohou ale vyvolávat i žilní potíže. Pokud je oslaben návrat krve z nohou, krev se zde hromadí a vyvolává tlak a pocit těžkosti, pálení a brnění. Pokud potíže neřešíte, mohou se objevit i otoky, noční křeče či bércové vředy.

Pálení plosek, které může postupně stoupat až ke kolenům, může ale souviset i s postižením nervů (polyneuropatií). Potíže se mohou objevit po lymské borelióze či při cukrovce, ale i při těžkém alkoholismu.

Reklama

Související témata:

Načítám