Hlavní obsah

Návaly horka netrápí jen v menopauze. Proč přepadly vás?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Zarudlé tváře, pocení a silný pocit horka po celém těle, zrychlený tep i dech. Návaly postihují až tři čtvrtiny žen v menopauze. Ne vždy ale tyto potíže souvisejí právě s přechodem. Co může být jejich dalším důvodem?

Článek

Návaly horka zná až pětasedmdesát procent žen v menopauze. Co když se vás ale klimakterium ještě zdaleka netýká nebo nepociťujete další symptomy, které ho provázejí? Příčinou totiž nemusejí být jen hormonální změny.

Menopauza může přijít brzy

Změny spojené s nástupem menopauzy vás oprávněně napadnou jako první příčina. Věk přitom nemusí hrát roli, na některé ženy totiž čeká už po třicítce. Je to sice výjimka, ale není od věci vaše potíže konzultovat s ženským lékařem.

„Za problémy s regulací teploty a další symptomy klimakteria může snížená produkce hormonů estrogenu a progesteronu a nerovnováha v hypothalamu. Právě ten je zodpovědný za regulaci tělesné teploty, a tedy i její výkyvy a nepříjemné vlny horkosti,“ vysvětluje gynekolog Pavel Turčan. Ulevit vám může úprava životního stylu, zejména navýšení pitného režimu. „Ženy v přechodu potřebují pitný režim obdobný jako aktivní sportovci. Míra jejich pocení je totiž naprosto srovnatelná,” dodává lékař. Kromě čisté vody zkuste čaj z červeného jetele, který obsahuje přírodní estrogeny.

V pubertě a po porodu zkuste cvičit

Kolísání množství hormonů se ale zdaleka netýká jen období přechodu. Jejich hladina se u žen mění i v souvislosti s menstruačním cyklem, v pubertě, v těhotenství a po porodu. I tehdy bývají tyto změny doprovázeny nadměrným pocením a návaly horka.

Úlevu může přinést vhodné cvičení. Například hormonální nebo gravid jóga, která urovnává rozbouřené hormony a uvolňuje tělo i mysl. Uleví nejen od návalů horka, ale i od potíží objevujících se před menstruací (PMS), pomáhá při problémech s otěhotněním či během šestinedělí nebo laktace.

„Hormonální jóga může eliminovat psychické i emocionální výkyvy, příznivé výsledky má i u žen s cystami nebo myomy. Revitalizuje celkově organismus, takže je vhodná i pro muže, a to nejen v andropauze,“ prozrazuje lektorka Věra Vojtěchová z Domu jógy.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Hormonální jóga se hodí i pro naprosté začátečniceFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Štítnou žlázu řešte s lékařem

Je-li vaše kůže neustále teplá a orosená potem, možná se potýkáte se zvýšenou funkcí štítné žlázy. K dalším projevům tohoto onemocnění patří i návaly horka, třes, nervozita a snížená fyzická výkonnost, kdy se i při běžných činnostech, jako je chůze do schodů nebo vaření, snadno zpotíte a zadýcháte.

„Rizikovými faktory pro vznik poruchy štítné žlázy jsou především přítomnost onemocnění v rodině, nedostatečný nebo nadměrný přísun jódu, stres, předchozí léčba zářením a užívání některých léků, včetně tzv. biologické léčby. Průběh je výrazně horší u kuřáků,“ říká MUDr. Jan Jiskra, vědecký sekretář České endokrinologické společnosti.

Se stresem se naučte pracovat

Pečovat je třeba nejen o vaše fyzické tělo, ale i o psychickou stránku. Za návaly horka totiž může i náhlá úzkost nebo stres. V takovém případě se objevují zpravidla i další projevy, jako bušení srdce nebo střevní potíže. Určitě stojí za to osvojit si metody, jak stres rychle odbourat. S dlouhodobější duševní pohodou pak pomohou například jóga nebo meditace.

Kávu i energy drinky omezte

Zahřát vás dokážou i kofein nebo jeho čajová obdoba tein. Pokud den začínáte půllitrovým hrnkem černého čaje, během dne pijete jednu kávu za druhou a proložíte to ještě podobně nabuzujícím energy drinkem nebo kouskem čokolády, není divu, že propotíte nejednu košili. Zkuste jejich množství omezit a osvěžit se čajem ovocným, pár cviky u otevřeného okna nebo procházkou.

Foto: LDprod, Shutterstock.com

Kofein, kořeněná jídla nebo alkohol také přispívají k návalům horkaFoto: LDprod, Shutterstock.com

Koláče na talíři, koláče v podpaží

Hlídejte si také to, co jíte. Tváře do ruda mohou rozpálit kořeněná jídla, zvláště ta obsahující látku kapsaicin (například pálivé papričky), zapotit se ale můžete i po konzumaci pokrmů hůře stravitelných. Deodorant nemusí stíhat vaše knedlo zelo k obědu nebo pořádný kus krémového dortíku ke kávě.

Návaly horka mohou mít příčinu i v užívání některých léků. Mohou ale signalizovat i určitá nádorová onemocnění. Pokud si nejste jisti, kde se vaše potíže berou, konzultujte svůj stav s lékařem.

Reklama

Načítám