Hlavní obsah

Nešmírujte a udělejte toastový test: jak správně používat troubu, abyste už nikdy nepřipekli bábovku

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koláče a buchty, maso, ale i zavařeniny – to všechno vám pomůže vyrobit vaše trouba. Jak to udělat, aby vždy bylo vše právě takové, jaké si představujete? Máme pro vás pár tipů a triků, které vám s pečením pomohou.

Článek

Dát do trouby pekáč, plech nebo formu, nastavit příslušnou teplotu a hlídat čas. Tak snadné, že! Proč se ale mnohdy nedaří a těsto je někde syrové a někde připálené? Máme pro vás pár tipů, které by měly napříště zaručit skvělý výsledek!

Teplota v troubě

V každém receptu je uveden čas a teplota pečení. Ty byste měli dodržovat. Počítejte ale s tím, že i když zadáte kolečkem nebo na ovládacím panelu teplotu třeba 180 °C, neznamená to, že právě taková v troubě opravdu je – a že je stejná po celém prostoru a po celou dobu pečení. Rozhodně se vyplatí použít teploměr na pečení a vyzkoušet různá místa. Možná budete překvapeni.

Druh trouby

Velmi sejde i na tom, jaký druh trouby máte, protože podle toho musíte přemýšlet při umísťování pečené potraviny. Každá totiž vyžaduje jiný přístup.  

Klasická elektrická trouba – teplo sálá z topných těles nahoře a dole a ideální umístění pečené potraviny je proto uprostřed. Pokud byste chtěli použít dva plechy nad sebou, musíte je během pečení prohodit.

Horkovzdušná trouba – větrák na horký vzduch může být jednou z možností v elektrické troubě, ale trouba může být čistě horkovzdušná. Díky větráku je horký vzduch rozváděn po celé troubě, teplota by tedy měla být v každé části trouby stejná, lze tedy péci i víc plechů najednou. Některé trouby mají i funkci intenzivního pečení na způsob horkovzdušné fritézy. 

Plynová trouba – teplo sálá zespodu, abyste dosáhli rovnoměrného propečení, je dobré na dno trouby položit třeba kámen na pizzu, který se postará, aby se teplo zespodu trochu utlumilo a spodek pečeného nepřipálil.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Každá trouba peče trochu jinak, otestujte tu svojiFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Toustový test

Každá trouba má místa, kde „připaluje“. Abyste je našli, udělejte toustový test. Na plech vyskládejte plátky toustového chleba, nastavte teplotu na 180 °C a pozorujte, jak chléb hnědne. Místo toustového chleba poslouží i vrstva strouhanky nebo kokosu – i na nich bude vidět, kde trouba „připéká“.

Nedívejte se!

Během pečení troubu zbytečně neotevírejte. „Při každém otevření dvířek uniká asi 20 % tepla a sníží se teplota. Aby ji trouba zas vyrovnala, spotřebuje víc energie. Navíc to neprospívá kvalitě připravovaného pokrmu, zvláště pečiva. To je na pokles teploty citlivé a může takzvaně spadnout. Proto je dobře, když má trouba velký průzor a dobré osvětlení, nejlépe dvoubodové,“ radí Jana Neuszerová, odbornice značek Mora a Gorenje.

Foto: Lazy_Bear, Shutterstock.com

Při pečení troubu zbytečně neotevírejte, uniká teplo a jídlu to škodíFoto: Lazy_Bear, Shutterstock.com

Z trouby rovnou na talíř?

Jste nedočkaví a třeba pečené maso rovnou nakrájíte a podáváte, aby bylo maximálně teplé? To je chyba. Po vyndání z trouby by mělo pár minut odpočívat – masu na plátky stačí 5 minut, velké pečeni, kuřeti nebo kachně dejte klidně čtvrt hodiny. Díky tomu z něj při krájení nevyteče všechna šťáva a nebude vysušené.

Troubu čistěte!

Aby trouba pekla dobře a rovnoměrně, musíte jí věnovat i dostatečnou péči. „Každou troubu je třeba pravidelně čistit, a to nejen kvůli hygieně. Zanesení povrchu trouby a topných těles připáleninami totiž brání rovnoměrnému ohřevu a zbytečně zvyšuje spotřebu energie. Nejdokonalejší je pyrolytické čištění při vysoké teplotě, velkým pomocníkem je i ekologické auto čištění pomocí páry, hodně práce ušetří i katalytické panely. Různé modely mají různé funkce automatického nebo snadnějšího čištění,“ říká Darina Papáčová, odborná školitelka Whirlpool a Indesit.

Pokud troubu čistíte ručně, používejte prostředky, které jsou k tomu určené, a pozor na ostré předměty nebo i drátěnky, které by mohly její povrch poškodit. Rozhodně poslechněte rady výrobce. Pokud chcete zvolit variantu šetrnou k peněžence i životnímu prostředí, zkuste kašičku ze sody a trochy vody, která patří mezi spolehlivé domácí čističe a s mastnotou si výborně poradí.

Načítám