Hlavní obsah
3,4
(15)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nové brambory jsou snad úplně nejlepší zelenina, hotová esence mladosti, výživnosti a dokonalosti. Při přípravě proto šetřete surovinami, které přidáváte, a nechte vyniknout jejich skvělou chuť, barvu i tvar. Bylinky a parmazán bohatě stačí!

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg nových brambor
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 4 lžíce parmazánu
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Nové brambory vybírejte spíš menší: vaří se celé a budou rychleji hotové. Důkladně je operte od hlíny a dejte je vařit do lehce osolené vody. Hotové jsou zhruba za 15 až 20 minut, podle velikosti.

02.

Mezitím dejte do kastrolku rozehřát máslo. Přidejte do něj nasekané čerstvé bylinky, např. tymián, rozmarýn a pažitku, vynikající je ale i šalvěj nebo olivová tráva. Bylinky nechte rozvonět a kastrolek odstavte z plotny. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru.

03.

Uvařené brambory slijte a promíchejte s bylinkovým máslem. Rozdělte je na talíře, podle chuti osolte vločkovou solí a čerstvě mletým nebo růžovým pepřem a posypejte nastrouhaným parmazánem. Můžete podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Také milujete nové brambory? Čeká vás sezona jednoho skvělého jídla za druhým. Co třeba fazolky na smetaně s novými bramborami nebo koprová omáčka s máslovou jíškou, vejcem a bramborami? Z nových brambor se dá udělat i skvělý teplý salát s modrým sýrem.

Reklama

Související témata:

Načítám