Hlavní obsah

Odřená stehna letos nehrozí: zkuste žehličku, pásky nebo ledovou vodu

Foto: Boszyy Artist, Shutterstock.com

Foto: Boszyy Artist, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z šatníku uklízíte zimní bundy a děláte prostor šatům a lehkým kalhotám, ale krátké sukně a kraťasy necháváte až na dně, protože na ně stejně většinou nedojde? Na vině přitom není nedostatek sebevědomí, ale nepohodlí, jak se vám holá stehna odírají jedno o druhé? Co se s tím dá dělat?

Článek

Třít se o sebe mohou i štíhlá stehna, záleží na tělesné stavbě. A za ta silnější zase nemohou vždycky jen tukové faldíky, na vině bývá i zadržovaná voda. K té dochází například v důsledku hormonálních změn, při užívání antidepresiv nebo léků na vysoký tlak. Pravda ale je, že lidé s kily navíc se častěji potí. Nejen v podpaží, ale potrápit je mohou opruzené hýždě i zapařená a odřená stehna. V mnohém pomůže oblečení z přírodních materiálů a kvalitní přípravek proti pocení. Jaké jsou další možnosti?

Zbavte se přebytečné vody

Na vině zadržování vody může být váš jídelníček. „Obzvláště po rafinovaných cukrech dochází v těle ke zvýšení hladiny inzulinu. Ten způsobuje zpětné vychytávání sodíku v ledvinách. Na zvýšenou koncentraci sodíku v mimobuněčných prostorách reaguje tělo tím, že zásobí buňky vodou. To je důvod, proč sacharidy významně ovlivňují podíl vody v těle,“ vysvětluje Martina Dvořáková, výživová poradkyně společnosti KetoDiet.

K tělu bez otoků si můžete pomoci tím, že se vyhnete rychlým cukrům, ale i přemíře soli. „Pijte také dostatek čisté vody, aby tělo nemělo tendenci ji zadržovat. Zařaďte potraviny bohaté na draslík, který snižuje hladinu sodíku v těle,“ radí výživová poradkyně. Pomůže avokádo, špenát, tuňák.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Za vaše silnější stehna možná nemůže tuk, ale zadržovaná vodaFoto: fizkes, Shutterstock.com

Studená sprcha podpoří metabolismus

Zvládnete-li to, zakončete každé sprchování masáží ledovou vodou. Aby se tělo zahřálo, spaluje tuky ze zásob. Chladivá masáž vás ale prokrví a podpoří metabolismus. Postupujte od kotníků vzhůru až na stehna a zadek. Můžete zkusit i střídání studené a teplé vody.

Masírujte a žehlete

Do sprchy si s sebou vezměte kartáč nebo masážní rukavici, důkladná masáž rovněž podpoří mikrocirkulaci. Kůže bude hladká, pěkně napnutá, zjemní se celulitida a každodenní péče by se měla projevit i na centimetrech.

Masírovat ale můžete nejen ve sprše. Speciální galvanizační přístroje pomáhají kůži vyhladit, podkoží zpevnit a problematické partie vytvarovat. Využívají k tomu pulsování a galvanický proud. Galvanické žehličky jsou určené primárně na obličej, některé ale mají i speciální nástavec na další partie, nebo jsou určené přímo na tělo.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Masáž nohou pomáhá i proti celulitiděFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Zeštíhlující gely

Masírovat stehna můžete samozřejmě i bez drahých přístrojů. Účinná je masáž sama o sobě, zapojit ale můžete i různé zeštíhlující přípravky. Většinou v jejich složení nechybí kofein nebo výtažky z chilli či skořice, které prohřívají a podporují mikrocirkulaci v podkoží. „Aplikace lokálních přípravků spojená s ruční masáží či tělovým peelingem má podpůrný význam, ruční nebo přístrojová lymfatická drenáž pak dovede podpořit přirozený proces detoxikace,“ doporučuje korektivní dermatoložka Katarína Třísková z Medicom Clinic. Zajít si můžete i na bahenní masku nebo zeštíhlující zábal, i s nimi docílíte viditelné proměny.

Guam legíny a pásky proti odřeninám

Řešením jsou také speciální elastické pásky na stehna proti odřeninám. Mohou mít podobu jednoduchého, asi 20 cm širokého pruhu, ale také s nimi uděláte parádu, protože v krajkové variantě připomínají okraje sexy samodržících punčoch, prodávají se v různých barvách i velikostech.

A jeden tip na závěr. Štíhlejší stehna můžete mít i bez hubnutí nebo cvičení. Slibují to legíny vyrobené ze speciální, tzv. kosmeceutické tkaniny. Při každém kroku se z ní uvolňují aktivní složky přírodních ingrediencí, které pokožku jemně masírují, modelují a zlepšují v ní mikrocirkulaci. V legínách se využívají například výtažky břečťanu nebo soli z Mrtvého moře, oblíbená je také řasa guam, která bývá i složkou bahenních zábalů nebo zeštíhlujících gelů. Právě díky ní se těmto legínám říká také Guam legíny, koupíte je na kosmetických e-shopech i v e-lékárnách.

Načítám