Hlavní obsah

Opomíjený zabiják virů. Do jídelníčku zařaďte křen

Foto: Sokor Space, Shutterstock.com

Foto: Sokor Space, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Babičky na křen nedaly dopustit. Patří do podzimní kuchyně pro jeho schopnost posílit imunitu, vykouzlíte s ním ale i bleskového pomocníka při bolesti krku nebo tíži na plicích.

Článek

Chcete-li si v sezoně virových onemocnění udržet imunitu dostatečně silnou, je třeba myslet na příjem vitaminu C. Vedle citronů nebo paprik ho doplní i křen, který by v chladných měsících roku neměl ve vaší kuchyni chybět. Na podzim má jeho kořen největší sílu.

Při virózách a kašli i jako zábal

Křen selský nabízí ale mnohem víc. Má například antibiotické a antiseptické účinky, pomůže vám tedy při bolestech v krku, při nachlazení, zahlenění i dráždivém kašli. „Osahuje totiž třísloviny a flavonoidy, které zklidňují podrážděné dýchací cesty, ředí hlen, čímž usnadňují vykašlávání, a mají zároveň ochranný efekt, který brání vysychání sliznice,” prozrazuje bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

Hodí se nejen k jídlu, ale i pro přípravu zábalů nebo k inhalování. Pro inhalaci stačí lžíci čerstvě nastrouhaného křenu přidat do dvou litrů vroucí vody a inhalovat asi deset minut. Urychlí uzdravování, dá se ale používat i preventivně a vyplatí se při doléčování. Dokáže totiž vrátit vitalitu organismu zesláblému nemocí a vyladit střevní mikroflóru po užívání antibiotik.

Foto: Eskymaks, Shutterstock.com

5 lžic čerstvě nastrouhaného kořene křenu a 5 lžic tvarohu poslouží jako zábal na bolavé kloubyFoto: Eskymaks, Shutterstock.com

Syrový pro vaše střeva

Rostlina, které se přezdívá evropský nebo český ženšen, pomáhá proti patogenům ve střevech i nechutenství, podporuje činnost žlučníku a jater a tvorbu trávicích šťáv. „Při trávicích potížích umí podpořit produkci žaludečních šťáv. Obsahuje přírodní hořčiny, silice a třísloviny, které pozitivně ovlivňují žaludeční sekreci. Pro jejich nejlepší účinek by se měly užívat cca 15 minut před jídlem,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Kabelková.

Vychutnejte si ho ideálně čerstvý, ať neztratí svou ostrost i cenné látky. Kořen nastrouhejte, oživí saláty, čalamády, pomazánky, zelí i polévky. Trochu šťávy lze přidat do smoothie. Zkuste ho s jablkem v poměru 1:1, hodí se k vařenému masu i uzeninám. Křen dobře ladí i s medem, na lžíci nastrouhaného křenu počítejte dvě lžíce medu.

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Čtvrt kořene strouhaného křenu a 2 až 3 polévkové lžíce vody smíchejte na kaši, tu pak naneste na lněné plátno a přiložte zvenčí na bolavý zub nanejvýš na 5 minut Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Při zánětech močových cest i na pokožku

Křen dokáže rozhýbat vaše tělo na všech frontách. Podpoří tedy nejen trávení, pomáhá i s odvodněním a očistou močových cest, uleví tedy při zánětech. Jeho dezinfekční účinek lze zaznamenat i na pokožce. Křenová šťáva zředěná 1:1 vodou poslouží jako pleťová voda pro mastnou a problematickou pleť. Jemně nastrouhaný křen můžete zalít i jablečným octem a nechat deset dní odstát, poté tekutinu slít a používat ji jako výživné tonikum. Tamponkem aplikujte na pleť, nechte deset minut působit a omyjte. Jen dejte opravdu velký pozor, aby se vám přípravky nedostaly do očí. Nejprve však vždy zkuste na malém kousku kůže, abyste si otestovali, zda vaší pokožce neuškodí. 

Zuby ani kolena už nebolí

Křen naše babičky používaly jako lék na bolest. Platí téměř na cokoliv, od bolavých zubů přes revmatické bolesti až po bolavá záda i akutní ischias. Uleví například pasta pěti lžic tvarohu a pěti lžic strouhaného křenu, promíchejte a aplikujte na bolavá místa. Omotejte potravinářskou fólií a nechte působit deset minut, pak opláchněte. 

Zkuste i pověstné křenové placky. Na ně smíchejte tři lžíce nastrouhaného křenu a tři lžíce nastrouhané brambory. Bolavá záda nebo kolena namažte mastným krémem nebo sádlem, přiložte tenkou tkaninu (gázu, kapesník apod.) a na to placku. Můžete ještě překrýt igelitem a zakrýt teplým šátkem. Působit nechte deset až patnáct minut. Opět ale nejprve vyzkoušejte reakci na malém kousku kůže.

Jako obklad lze použít i spařené křenové listy, hodí se ale jen ty mladé, počkat si na ně tedy budete muset do jara. Z listů se připravuje také tinktura účinná při bolest zad a kloubů nebo svalové horečce.

Teplo ano, bolest ne

Nikdy nenechávejte křen působit déle, než je doporučená doba. Křen obsahuje silice, které mohou dráždit, pozor také, ať se vám nedostane do očí. Pokud vás místo pod plackou hřeje nebo zůstane po použití nějakou dobu červené, je to normální. Pálení, štípání nebo naskákání puchýřků už nikoli. Také k jídlu berte křen spíše jako pochutinu, ve velkém by naopak mohl podráždit žaludek, zhoršit žaludeční nebo dvanácterníkové vředy, ovlivňuje také činnost štítné žlázy. Tedy všeho s mírou!

Reklama

Načítám