Hlavní obsah

Jak posílit na podzim imunitu? Zkuste zázračný ženšen!

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Snažíte se s příchodem chladného podzimu a kvůli strašáku další vlny koronaviru chránit víc zdraví celé rodiny? K lepší kondici organismu i imunitního systému dokáže přispět ženšen. Víte jak?

Článek

Tělu prospěšných přírodních látek na podporu imunity existuje spousta. Jedním z nich je i ženšen, který podporuje nejen odolnost, ale také bystrou mysl, energii a celkovou vitalitu. Jedná se o žlutošedý kořen léčivé rostliny, jejíž domovinou je Asie, především Korea a Čína, kde je užíván a opěvován už po staletí. Řadí se mezi adaptogeny, což jsou rostliny, které zvyšují odolnost vůči fyzickému a psychickému přetížení. Možná proto je také přezdíván „kořen života“. Tak schválně, přijdete ženšenu na chuť i vy?

Jak pracuje imunita a co ji ovlivňuje

Proč je dobrá odolnost organismu tak důležitá? „Imunitní systém rozhoduje o kvalitě spánku, o zvýšené či snížené citlivosti vůči infekčním, ale i neinfekčním onemocněním, je alfa i omega dlouhověkosti. Je tedy zcela nezbytné se starat, řekla bych přímo si hýčkat, zdravý imunitní systém,“ vysvětluje lékařka Aneta Krajcová z kliniky ABClinic s tím, že je důležité pravidelně se hýbat, otužovat se a jíst zdravě.

Dobrou funkci imunitního systému stimulují i některé látky a preparáty – patří mezi ně například vitamin C a právě ženšen pravý. Vitamin C jako jeden z nejsilnějších antioxidantů je nutné přijímat v pestré stravě, ale lze ho i dlouhodobě užívat v podobě kapslí či šumivých tablet, některá pracoviště nabízejí i injekční podání céčka v silné koncentraci.

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Kdo chce posilovat imunitu, ten musí zapracovat na těle i na duchu. Prospívá pravidelné lehké cvičení a důsledná práce se stresemFoto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Jaké má ženšen účinky

O ženšenu je známo, že působí jako přírodní antibiotikum a stimuluje funkci pěti důležitých orgánů: jsou to srdce, játra, ledviny, plíce a slezina. Má v sobě velké množství účinných látek, které pomáhají při zánětech i hojení ran. „Pomáhá také při vysokém tlaku, ateroskleróze, nespavosti i neplodnosti. Používá se k prevenci stresu, při neurastenii či při cukrovce. Zlepšuje metabolismus a má dobrý vliv na paměť,“ vyjmenovává další pozitiva zázračného kořene Kristína Bradáčová z Havlíkovy apotéky.

Krom toho se ženšen zasazuje o snížení hladiny cukru a cholesterolu, o lepší cirkulaci krve a tvorbu červených krvinek. A v neposlední řadě je to i vhodný prostředek pro muže, kteří mají problém s erekcí. Pomůže vám ale například i v případě kocoviny a nakopne vás do nového dne.

Foto: JIB Liverpool, Shutterstock.com

Kořen ženšenu může někomu připomínat křen či pastinák, ale někdy se říká, že je tvarem podobný lidskému tělu Foto: JIB Liverpool, Shutterstock.com

Jak se ženšen užívá: bílý, nebo červený?

Ženšen se prodává v různých formách, jako jsou kapsle, plátky, tonikum, fermentovaný extrakt i pasta a je také v čajích. Přitom je důležité vědět, jaký ženšen obsahují. „Podle způsobu úpravy kořenu ženšenu dělíme ženšen na bílý, který se získává usušením čerstvého kořene, a ženšen červený, který se nejdřív upravuje v páře a následně suší. Dle dosavadních vědeckých závěrů je jednoznačně účinnější červená forma,“ vysvětluje farmaceutka Lucie Havlíková ze specializovaného obchodu Pure District. Podle ní je dobré se také podívat na sílu extraktu neboli výtažku v produktu: u čajů z červeného ženšenu se doporučuje 10% extrakt.

Foto: archiv firem

Zleva: Korejský granulovaný čaj Kombe z červeného šestiletého ženšenu a jujuby, 559 Kč (50 sáčků), prodává Pure District. Čaj Ginlac Zen z korejského červeného ženšenu a hub reiši, 505 Kč (50 sáčků), prodává Lékárna BenuFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Červený ženšen MycoMedica s houbami reiši a cordyceps, 2690 Kč (2× 90 kapslí, užívají se 2 denně), prodává Zoot. Korejský červený ženšen Swanson, 399 Kč (100 kapslí, užívá se 1–2 denně), prodává NakupzdraveFoto: archiv firem

Kofein a ženšen: na co dát pozor?

Je dobré vědět, že ženšen organismus nabudí, proto si dávejte pozor, když ho chcete kombinovat s kávou, která obsahuje kofein. Ženšen totiž jeho účinky umocňuje. „Proto tato kombinace není vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem. Ženšen samotný je schopný tlak vyrovnávat, aby se co nejvíce přiblížil fyziologickým hodnotám. Proto by měl být prospěšný jak u lidí s vysokým, tak u lidí s nízkým krevním tlakem,“ doplňuje Lucie Havlíková s tím, že mezi kávou a konzumací ženšenu je lepší nechat dvouhodinový odstup. Proto vždy dodržujte u přípravků s ženšenem doporučené denní dávkování.

Reklama

Související témata:

Načítám