Hlavní obsah

Tipy, jak odmítnout sex, aniž by to narušilo váš vztah

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje spousta zcela normálních důvodů, proč na milování nemáte náladu. Cítíte se vyčerpaně, duchem nepřítomně, máte na starosti úplně jiné věci a celkově se vám do mazlení nechce. Proto ho odmítnete. Ale děláte to správně? Opakování hloupých chyb vás může stát vztah!

Článek

Jednou až třikrát týdně. Podle různých anket a výzkumů se právě takhle často lidé milují. Někdy se ale do průměrných statistik vejít nedá. Zdravotní komplikace, otevřený vztah, situační deprese, hormonální vlivy či dopady užívání některých léků situaci mohou zdramatizovat. Sex? A to je jako co? Nemám zájem! Ale pozor, v dlouhodobém vztahu takové opakované odmítnutí nakonec vede k rozhořčení a zklamání. (Proč se ženy v posteli cítí nejistě?)

Neustále omílané „Ne, dnes zase nic nebude, zlato“, partnerství skutečně ohrožuje. Podle vztahové a rodinné terapeutky Vanessy Marin ze San Francisca hodně žen neumí sex odmítat tím správným způsobem. Proto je důležité osvojit si pár triků, které milostný život a vztah nezruinují.

1. Potvrďte, že jste na příjmu

Partner touží po fyzické intimitě, ale vy se stáhnete a postavíte do odmítavé pozice. Děláte, že nevnímáte, neslyšíte, nevidíte… To je špatně, svůj protějšek tak ignorujete v pro něj choulostivé situaci. On dává najevo svoje city a záměry, vy je bez vysvětlení bojkotujete.

Příště to zkuste jinak! Jednoduše řekněte: „Vážím si toho, že tě přitahuji, ale já teď skutečně nemám tu správnou náladu. Dnešní den byl dost náročný. Jsem duchem úplně mimo.“ Vždy udejte konkrétní důvod, kterému protějšek porozumí. Věty typu „Nemám zájem“ či „Ani to nezkoušej, vždyť vidíš, v jakém jsem stavu“ si odpusťte.

Foto: Realstock, Shutterstock.com

Ještě jsem nevychladla a ty chceš mít sex zrovna teď? Nezbláznil ses? Pokud se v těchto obratech poznáváte, naučte se odmítat jinak, vašemu vztahu to prospějeFoto: Realstock, Shutterstock.com

2. Nezesměšňujte milencovu touhu

Může se stát, že partner se bude dožadovat sexu v době, kdy si to ani v nejmenším neumíte představit. Například po ostré hádce nebo po návratu z běžeckého maratonu. Je těžké rozčileně nevykřiknout něco jako „To chceš mít sex zrovna teď? Děláš si srandu?“ Jenže právě tohle představuje pořádně ostrou kudlu v zádech. Vanessa Marin apeluje, že partner vinou takto vyřčených slov dostává pořádnou „ťafku“ doprovázenou porcí ponížení.

Ve skutečnosti je moudré jeho nabídku zvážit a třeba zkusit prožít něco nového, co vybočuje z vaší rutiny. Proto svoje reakce nepřehánějte a vždy si dopřejte pár vteřin na rozmyšlenou. „Dej mi deset minut, potřebuji sprchu. Po ní uvidíme.“

Ani za pár okamžiků se vaše nálada nezměnila? „Promiň, nějak tu hádku/běh nemůžu dostat z hlavy, necháme to na příště.“ Rozdíl mezi okamžitým odmítnutím a tím pozdějším je v tom, že myšlence na milování dáváte šanci. O tom ho ujistěte něžným dotykem, obejmutím nebo pohlazením. Ze hry tak vyřadíte jen sex, ne partnera samotného!

3. Všímejte si vlastních vzorců

Konkrétní důvody, proč nemáte chuť na sex, třeba znáte. Nebo také ještě ne. Všimli jste si, kdy se vám do mazlení moc nechce? Ve všedních dnech vám možná chybí energie – dlouhý pracovní den, domácí práce a na večerní sex už nemáte myšlenky. Možná že o víkendu je to jiné, vaše energetická hladinka se zvýší a vám se chuť na sex vrací.

Pokuste se rozklíčovat, v čem je problém a milování si naplánujte na tu nejvhodnější dobu. Třeba pomůže i smyslná komunikace pro nesmělé!  Je tu však ještě jedna věc, na kterou je třeba myslet.

4. Rozdílné sexuální touhy

Téměř v každém vztahu má jeden partner vyšší sexuální touhu než ten druhý. Nerovnováhu si empaticky přiznejte. Vanessa Marin říká, že je opravdu důležité se za svoji potřebu nestydět a vyjádřit tak protistraně dík a vděk. „Uvědomuji si, že sex obvykle zahajuješ ty a vím, jak náročné to pro tebe musí být. Vážím si toho.“ Taková gesta udržují vztah funkční a stabilní.

Chcete dostat do vztahu víc sexu? Zkuste tyhle triky!

Načítám