Hlavní obsah

Kam o víkendu? Otevřené zahrady (nejen) Pražského hradu, Veletrh knih a ohňostroje

Foto: Richard Semik, Shutterstock.com

Foto: Richard Semik, Shutterstock.com

Reklama

I když předpověď slibuje docela vysoké teploty, vyplatí se vzít do batohu na výlet deštník nebo pláštěnku. Ale rozhodně nebude tak mizerné počasí, aby vám překazilo možnost navštívit zajímavé akce nebo místa. Pár tipů pro vás máme!

Článek

Letní prázdniny jsou sice na dohled a plány na „velké volno“ mají prioritu, ale stejně – ještě je pár víkendů a volných večerů, které lze využít k zábavě, odpočinku i poznávání. Třeba jako trénink na prázdninové akce. Pár zajímavých tipů jsme pro vás našli.

Víkend otevřených zahrad

Tradice otevírání zahrad veřejnosti vznikla v roce 1998 ve Velké Británii a u nás je od roku 2010. Jejím cílem je buď zpřístupnit zahrady, které jsou jinak pro veřejnost uzavřené, anebo ozvláštnit návštěvu těch běžně dostupných: ať to jsou komentované prohlídky, divadelní představení, piknik v trávě, nebo třeba pěstitelské poradny. Na webu akce najdete mapu, kde jsou všechna místa, která se letos účastní.

Otevřené budou i farní či klášterní zahrady po celé republice. Jen pro zajímavost – komentovanou prohlídku nabídne bylinková zahrada hospitálu Kuks i lednický zámecký park. Květinové slavnosti pořádají na zámku v Náměšti na Hané anebo na zámku ve Veltrusech. A za návštěvu určitě stojí i nově zrekonstruované palácové zahrady pod Pražským hradem.

Foto: palacove-zahrady.cz

V zahradách pod Pražským hradem objevíte velmi romantická zákoutí – toto najdete ve Velké Pálffyovské zahraděFoto: palacove-zahrady.cz

Zámek jen pro děti

Ne vždy je prohlídka památek pro děti zábava, ale na zámku Svijany to bude rozhodně jinak. V neděli 12. června a potom ještě 10. července, 7. srpna a 4. září (vždy od 14,30 do 16 hodin) nabízejí speciální program pro dětské návštěvníky od 4 do 8 let. Malí objevitelé budou řešit zapeklité úkoly a rébusy a současně se zábavnou formou dozvědí něco o historii zámku. 90minutová prohlídka je určená výhradně dětem, takže rodiče mohou zatím odpočívat nebo si udělat vlastní program. Vstupné je 160 Kč.

Foto: Archiv zámek Svijany

Prohlídka bude děti rozhodně bavit, zámek ve Svijanech pro ně má zajímavý programFoto: Archiv zámek Svijany

Ignis Brunensis 2022

Ohňostroje. Jedni je milují, druzí nenávidí. Patříte do první skupiny? Naplánujte si návštěvu Brna, protože tam se bude od zítra konat mezinárodní soutěžní přehlídka ohňostrojů Ignis Brunensis 2022. První ohňostroj bude odpálen večer 11. června ve sportovním areálu Hněvkovského. Představení má název Dětské sny o štěstí a realizuje ho Theatrum Pyroboli jako součást Jihobrněnského dětského dne. Další ohňostroje proběhnou postupně až do 23. července na brněnské přehradě a také nad hradem Špilberk. A součástí přehlídky budou i dvě světelné dronové show.

Foto: Ignis Brunensis 2022

Mezinárodní soutěžní přehlídka ohňostrojů rozzáří nebe nad Brnem. Návštěvníci se mohou těšit i na dronovou světelnou showFoto: Ignis Brunensis 2022

Deset let Jana Šibíka

Špičkový fotograf Jan Šibík (59) se nebojí vypravit do míst, kde se něco děje, a nebojí se ani válečných konfliktů. Známé jsou jeho fotografie z Afghánistánu, Sierry Leone, Náhorního Karabachu nebo z Palestiny. Jeho fotografie patří pravidelně mezi oceněné na soutěži Czech Press Photo. Pokud to máte blízko do Tábora nebo budete poblíž, zajděte se podívat do Galerie U Radnice, kde budou až do 17. července vystaveny nejlepší fotografie z let 2007 až 2017.

Foto: Jan Šibík

Jeden z našich nejznámějších a nejuznávanějších reportážních fotografů Jan Šibík vystavuje v TábořeFoto: Jan Šibík

Svět knihy

Mezinárodní veletrh Svět knihy je velmi oblíbený a o návštěvníky nemá nouzi, a i proto se často označuje jako český svátek knihy. I když začal už včera, rozhodně není pozdě se na výstaviště v pražských Holešovicích vypravit – své brány totiž veletrh zavírá až v neděli. Dnes můžete dorazit do 19. hodiny, v sobotu od 9,30 do 19 hodin a v neděli od 9,30 – 16 hodin. Získáte nejen možnost obhlédnout bohatou nabídku publikací a třeba si i něco koupit, ale možná i osobně potkat své oblíbené autory.

Foto: svetknihy.cz

Veletrh je velmi oblíbený a říká se o něm, že to je český svátek knihyFoto: svetknihy.cz

Mám napečeno

Jestli bude venku deštivo a nikam se vám nebude chtít, zabavte se pečením. Tentokrát může být vaším průvodcem a rádcem nová kuchařka s lákavým názvem Mám napečeno. Najdete v ní recepty na mnoho sladkostí – od bábovky až po narozeninový dort. Její autorku Eriku Pilátovou přitom dobře znáte i z našich receptů – a ani zdaleka nejsou jen sladké.

Foto: Nakladatelství Esence

Kuchařku Mám napečeno koupíte například v Knihách Dobrovský za 357 KčFoto: Nakladatelství Esence

Reklama

Související témata:

Načítám