Hlavní obsah

Placenta v jídelníčku aneb Celebrity s netradičním menu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porod je bezpochyby nejintimnější záležitost v životě, a tak není divu, že chtějí být ženy v bezpečí a psychické pohodě. Ale ne vždy se aktivity rodiček setkávají s pochopením – kontroverze vyvolává například konzumace vlastní (či dokonce cizí) placenty. Které celebrity ji zařadily do svého menu?

Článek

Rozhodnutí nastávajících maminek nejít na porodní sál a přivítat potomka v prostředí vlastního domova zvedá ze židle odborníky i laickou veřejnost. Neméně kontroverzním tématem je pak pojídání placenty – plodového lůžka, které je zdrojem živin pro nenarozené miminko. Proč nechybí některým novopečeným maminkám v jídelníčku?

Zázrak jménem placenta?

Zastánci této poměrně bizarní praktiky tvrdí, že napomáhá k rychlému zotavení po porodu, zmírňuje bolesti, zlepšuje produkci mléka, dodá tělu dávku železa a celkově prospívá zdraví. Zpracování placenty se provádí mnoha způsoby. Někdo ji konzumuje syrovou v ovocném koktejlu, jiný zas v podobě tablet.

Výjimkou nejsou ani speciální tinktury s příměsí alkoholu, které si zájemkyně mohou vyrobit samy dle návodů na internetu nebo o pomoc požádají vyškolené specialistky. Placentovou tinkturu pak matky či děti od dvanáctého roku využívají na posílení imunity.

Velký zájem je také o homeopatika. Jejich výrobu zprostředkovávají stejně jako u kapslí nezávislé asociace. Placentová homeopatika se podávají i dětem od útlého věku například při bolestech zoubků či záchvatech pláče.

Co si o tom myslí lékařka

Na názor jsme se zeptali gynekoložky Táni Glosové z pražské Nemocnice Na Bulovce.

Je konzumace placenty aktuálním trendem, nebo se podobné požadavky objevovaly již v minulosti? 

Začala jsem se s tím setkávat zhruba před deseti až patnácti lety. Podle mě je to téma, které v současnosti není propírané tak, jako bylo tenkrát. Dnes už je většina porodnic tolerantní k požadavkům a přáním rodiček, pokud neohrožují bezpečnost matky a dítěte. Přání odnést si domů placentu nás už dnes proto většinou nepřekvapuje.

A nemůže být podobná pochoutka přece jen zdraví škodlivá? Jsou na to vůbec nějaké studie?  

Nejsem si vědoma, že by někdo někdy dělal nějakou studii na efekt konzumace placenty a produktů z ní. Domnívám se, že příznivé účinky spojené s konzumací placenty jsou jen domněnka těch, kteří tomu věří. Naopak pokud by matka měla nějakou infekční chorobu, je riziko nákazy reálné. Placenta pak totiž bude obsahovat infikovanou krev.

Takže byste od pojídání placenty budoucí maminky spíše zrazovala? 

Ano, minimálně mi to připadá divné, kromě toho to může být i rizikové, protože tkáň plná čerstvé krve bude živnou půdou pro růst bakterií. Klidně se i může stát, že z toho bude člověku špatně, stejně jako z jakéhokoliv jiného zkaženého jídla. Také je k zamyšlení, zdali je placenta opravdu vhodná na konzumaci, když funguje částečně jako bariéra zachycující různé škodliviny před průnikem z matky k dítěti…

Propagátoři pojídání placenty argumentují i tím, že v přírodě je toto chování naprosto běžné. Co si o tom myslíte? 

Podle biologů, alespoň co já vím, je to proto, že placenta je velmi aromatická. Jakmile se začne rozkládat, může její odér přilákat potencionálního nepřítele, kterému se matka s mládětem hůře ubrání. Zvířata ji tedy konzumují kvůli ochraně před predátory.

To dává smysl. Nemohla byste se nám ještě závěrem svěřit s nějakým bizarním zážitkem, kde hrála placenta významnou roli? 

Trochu mě překvapilo, když si pacientka po porodu mixovala placentu s jahodami přímo na porodním sále tyčovým mixérem. Nápoj pak nabízela i dule, kterou měla u porodu.

Kdo ze slavných ochutnal placentu?

Ovocný koktejl si z vlastní placenty namíchaly i některé celebrity. Kdo vsadil na nápoj, komu vyhovovalo zpracování v kapslích a která slavná žena ochutnala plodové lůžko v polévce? Čtěte dál a dozvíte se všechny podrobnosti!

Mayim Bialik (44)

Foto: Profimedia.cz

Hvězda seriálu Teorie velkého třesku (2007–19) otevřeně přiznala, že si svou placentu nechala po porodu zpracovat do kapslí. Díky tomu čelila velké kritice. Všem odpůrcům pak poslala jasný vzkaz: „Člověk je jediný savec, který běžně nepožívá svou placentu. Každý jiný savec ji konzumuje, protože je bohatá na bílkoviny a železo, které matce pomáhají s rekonvalescencí po porodu. Tečka.“Foto: Profimedia.cz

Katherine Heigl (41) 

Foto: Profimedia.cz

Americká herečka známá ze seriálu Chirurgové (2005–21) si dlouho myslela, že nikdy nebude moct mít vlastní děti. Po dvou adoptovaných holčičkách ale přišel zázrak a s manželem, zpěvákem Joshem Kelleym (40), se před třemi lety dočkali syna. Během těhotenství přibrala herečka dvacet kilo, ale celých devět měsíců si užívala. I ona se z porodu zotavovala za pomoci pilulek z vlastní placenty Foto: Profimedia.cz

Eva Burešová (27)

Foto: Profimedia.cz

Maminka tříletého Nathaniela využila placentu na koktejl, do kterého jí její dula přimíchala pro lepší chuť ovocnou směs. Ze zbytku plodového lůžka pak vznikly kapsle, které zpěvačka a herečka z televizního seriálu Slunečná (2020) zobala v šestinedělí na podporu laktace, a také tinktura. Ta se užívá po kapkách, když je potřeba (snižuje úzkosti, nespavost, bolest i stres), a při správném skladování vydrží navždyFoto: Profimedia.cz

Andrea Růžičková (36) 

Foto: Profimedia.cz

Slovenská herečka, hvězda seriálu Vyprávěj (2009–13) a dvojnásobná maminka procestovala kus světa. A k cestování patří i ochutnávání místních specialit. Mezi nevýstřednější lahůdky, které měla dobrodružná umělkyně na talíři, patří bezpochyby polévka z ženské placenty, kterou okusila v Číně. Na tu svou už potom chuť neměla Foto: Profimedia.cz

Veronika Vieweghová (44)

Foto: Profimedia.cz

Dula a spisovatelka má s bývalým manželem, spisovatelem Michalem Vieweghem (58), dvě dcery. Po rozvodu se opět zamilovala a syna Damiana přivedla loni na svět v pohodlí domova za asistence duly a porodní asistentky. Nejen o těhotenství po čtyřicítce si můžete přečíst v její knize Být sama sebou, kde čtenářům detailně popisuje průběh porodu a přiznává, že placentu ochutnala v podobě koktejlu, který jí připravil partner spolu s dulou. Zároveň si ji nechala zpracovat do kapslí, na tinkturu i homeopatika. (Na snímku je s dcerou Sárou v roce 2003.)Foto: Profimedia.cz

A co všechno se dá dělat v těhotenství? Všechno. Třeba absolvovat běžecký závod. Skvělé je i boxování.

Reklama

Načítám