Hlavní obsah
3,5
(41)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jestli vám je víc než čtyřicet, budete si je pamatovat. Naducané měkké perníčky s povidlovou náplní a čokoládovou polevou neodmyslitelně patřily k proviantu na výlety i do mikulášských balíčků. Připravte je na víkendovou túru s partou kamarádů: dospělí zavzpomínají a děti? Těm budou chutnat!

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Těsto
  • 150 g medu
  • 90 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 ks vejce
Náplň
  • 3 lžíce švestkových povidel
  • 4 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce medu
Čokoládová poleva
  • 100 g čokolády 70%
  • 30 g kakaového másla
Článek

Postup

01.

Do rendlíku dejte med a máslo, pomalu zahřívejte a míchejte, až se obě suroviny rozpustí a promíchají, ale nevařte. Odstavte a nechte chvíli zchladnout.

02.

Do mísy prosejte mouku a kakao. Přidejte prášek do pečiva a perníkové koření a metličkou sypké suroviny dobře promíchejte. Poté přidejte vejce a máslo s medem a všechno dobře propracujte vařečkou (těsto bude měkké a lepivé, ale nemějte obavy, po odležení zpevní). Připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, ideálně ale do druhého dne.

03.

Předehřejte troubu na 170 °C, plechy vyložte papírem na pečení. Odleželé těsto rozválejte na mírně pomoučené desce na výšku asi 0,5 cm a vykrojte jednotlivé tvary – spíše větší a jednodušší. Mohou to být obdélníčky o velikosti přibližně 7 × 9 cm, já jsem použila kulaté vykrajovátko s průměrem 7 cm. Vykrájené perníčky pečte v předehřáté troubě 10–12 minut podle velikosti.

04.

Náplň do perníčků by měla být řidší, perníčky tekutinu vsáknou a budou vláčnější, nesmí ale téct příliš. Podle hustoty přidejte k povidlům velkorysou dávku rumu, koření a citronovou kůrou a všechno dobře promíchejte. Náplň můžete mírně přisladit medem. Umíte povidla z trouby bez cukru?

Tip: Když připravujete perníčky pro děti, nahraďte rum silnějším černým čajem.

05.

Upečené perníčky slepte po dvou vyšší vrstvou náplně a nechte chvíli v chladu odpočinout. Mezitím si připravte čokoládovou polevu: nalámanou čokoládu dejte do misky do vodní lázně, přidejte kakaové máslo, zahřívejte a míchejte, až se všechno rozpustí a spojí do hladké lesklé polevy. Znáte tři způsoby, jak rozpustit čokoládu?

06.

Slepené perníčky namáčejte do čokolády a nechte v chladu ztuhnout a odležet alespoň do druhého dne. Takhle připravené perníčky v chladu vydrží až tři týdny.

Když už máte po ruce kelímek s povidly, zkuste je použít i ve slaném jídle: možná vám zachutná povidlová omáčka k uzenému masu. A jestli se vám nechtějí dělat jednotlivé slepované perníčky, vezměte to najednou a upečte perník na plech s povidly a čokoládovou polevou!

Reklama

Související témata:

Načítám