Hlavní obsah

Poradna v tísni: Změna profese? Chce to řádnou přípravu!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dávno neplatí, že musíte dělat celý život jen to, co jste vystudovali nebo čím jste se vyučili. Profesi můžete změnit – třeba když je ve vašem oboru bída o místo, neuživí vás nebo vás zkrátka už nebaví. Jak při tom postupovat?

Článek

O změně profese uvažují lidé většinou ve chvíli, kdy je stávající práce přestane uspokojovat, nepřináší jim potřebné finance nebo jsou nezaměstnaní a v jejich oboru je minimum nabídek. Lze to provést v jakémkoli věku, ale je zapotřebí si to opravdu dobře promyslet. Na co při takovém rozhodnutí dohlédnout?

Proč lidé mění profesi

Nezaměstnanost, nespokojenost, finance, ale třeba i vyhoření nebo touha si splnit dávné sny. To jsou nejběžnější důvody, proč lidé začnou přemýšlet o změně profese. „Častou pohnutkou je i pocit stagnace a toho, že se už nikam neposouvají,“ říká Michaela Neumannová, HR manažerka společnosti Randstad Česká republika.

Hodně lidí začalo o změně profese uvažovat v souvislosti s covidem. Protiepidemická opatření, tedy hlavně práce z domova, pobyt v karanténě nebo na nuceném volnu, hodně změnila. Lidé se často nechtějí vracet do režimu, kdy tráví nejvíc času v práci a nemají prostor na sebe ani na rodinu.

Navíc se některé dřív lukrativní obory změnily ve velmi nejisté: cestovní ruch, služby, pohostinství. „Perspektivní oblastí je naopak například logistika, výroba, stavebnictví či farmacie, kde zájem o pracovníky nejen přetrvává, ale dokonce stále roste,“ uvádí Ondřej Wysoglad z personální společnosti Manuvia. A doplnit lze ještě oblast IT, zdravotnictví a sociální služby.

Kdo vám pomůže

Potřebujete pomoci se změnou práce? Nebojte se obrátit na personální agenturu nebo profesního kouče, případně i na nejbližší úřad práce, kde dostanete informaci, jaké obory jsou v okolí nejvíc poptávány.

Jste momentálně nezaměstnaní a jste v evidenci úřadu práce? Mohou vám zde pomoci i s rekvalifikací, a dokonce ji i spolufinancovat nebo zcela uhradit.

Foto: ZephyrMedia, Shutterstock.com

Před změnou profese je zásadní získat co nejvíc informací o sobě a o tom, co byste chtěli dělat a o co je na trhu práce zájemFoto: ZephyrMedia, Shutterstock.com

Jak postupovat při změně profese

Každá zásadní změna potřebuje dobrý plán a přípravu. Proto vám pomůže přehled kroků, které byste měli na cestě k nové profesi udělat.

1. Určete si termín: Rozhodněte se, že změnu opravdu chcete, a určete si termín, ke kterému budete vše směřovat. Bude vás to motivovat, abyste udělali nutné kroky.

2. Zvolte si vhodný obor: „Napište si seznam svých silných stránek – zkušeností, dovedností, zájmů, toho, co vás baví – nejen v pracovní sféře, ale i ve volném čase,“ radí koučka Irma Bohoňková. Právě podle toho byste měli hledat nový obor či profesi: přemýšlejte o kurzu či rekvalifikaci, která by pomohla znalosti posílit.

3. Promyslete si předem finanční i psychickou stránku: Uvědomte si, že budete stát znovu na startovní čáře a budete začínat možná i od nuly. To neunese každý, zvlášť po letech praxe. Může to znamenat i pokles příjmu – i to je dobré vědět a promyslet.

4. Poraďte se s odborníky: Rozhodně zajděte do personální agentury nebo na úřad práce a svou představu profese, stejně jako své předpoklady k ní, prokonzultujte. Pomohou vám seznámit se s reálnou nabídkou na trhu práce ve vašem regionu i s tím, kolik peněz můžete vydělat.

5. Získejte co nejvíc praktických informací: Navštivte přednášky, školení a další akce, které se týkají nově zvolené profese. Seznámíte se tam s lidmi, kteří vám mohou pomoci reálnými zkušenostmi. Někdy je velký rozdíl mezi představou, co vybraná práce obnáší, a skutečností. Pomoci vám může i otevřená a veřejně dostupná internetová databáze Národní soustava povolání, kde najdete popis pracovní náplně jednotlivých profesí.

6. Aktivně hledejte příležitosti: Určete si okruh konkrétních profesí, v nichž byste mohli vše výše uvedené uplatnit, a hledejte podle nich v aktuálních nabídkách zaměstnání a podle požadavků firem.

7. Využijte sociální sítě: Najdete tam skupiny lidí se společným oborem či profesí a můžete probrat vše, co vás zajímá.

Načítám