Hlavní obsah

11 známek, že máte poškozeno sexuální vnímání

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přísná náboženská výchova, znásilnění, prudérní rodiče. Nebo naopak máma s tátou, kteří byli v mládí dost promiskuitní a nechtějí, aby jejich děti byly stejné. To vše může v dospělosti vést k tomu, že místo abyste si sex užívali, vyvolává ve vás negativní emoce. Je to váš případ? Nebo jste v sexu jen zdravě umírnění? Sexpertka to pozná podle 11 otázek a odpovědí.

Článek

Protože to tak cítíte odjakživa, nenapadne vás, že by to mohlo být jinak. Prostě máte pocit, že tak to je a nedá se s tím nic dělat. Že si sex nijak extra neužíváte, že orgasmus nemíváte nikdy nebo jen velmi zřídka, že místo radosti z intimity pociťujete stud, vinu a podobně – to vše je pro vás běžná věc. Sice vás to trápí, ale říkáte si, že s tím nic nenaděláte.

Omyl! Jestliže byla vaše sexualita a schopnost si fyzické potěšení užít potlačena vlivem výchovy, prostředím, v němž jste vyrůstali, či nějakým traumatickým zážitkem, řešení existuje – poradí si s ním každý dobrý terapeut či psycholog.

Potlačujete svoji sexualitu

Nejdřív je ale potřeba zjistit, zda je tohle opravdu váš problém. Podle britské expertky na sex a vztahy Tracey Cox takové sexuální potlačení charakterizuje především těchto 11 znaků.

1. Jen pouhá myšlenka na sex vás uvádí do rozpaků, vyvolává ve vás pocity studu či dokonce znechucení, spíš než zaujetí či vzrušení.

2. Nemasturbujete, případně pokud ano, tak se při tom, a hlavně po tom cítíte provinile.

Foto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

Po masturbaci se stydíte? Tak to je na psychoterapeuta...Foto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

3. Sex vám není většinou příjemný, necítíte se při něm dobře a vůbec nebo jen velmi zřídka pocítíte potěšení.

4. Od rodičů jste slýchali, že sex je špinavý, nečistý, nevhodný, smí se jen po svatbě, případně jen v případě, že chcete založit rodinu. O tom, že je i zdrojem radosti a fyzického potěšení ani slovo.

5. Když náhodou pocítíte vzrušení či sexuálního touhu, jste sami sebou znechuceni.

6. Nemíváte žádné sexuální fantazie, a pokud náhodou ano, opět se za ně stydíte.

Foto: andrey_l, Shutterstock.com

Myslíte si, že o sexu se nemluví, nesní a pokud možno se ani neprovozuje? Máte problémFoto: andrey_l, Shutterstock.com

7. Když někdo mluví o sexu nebo třeba v televizi zrovna běží milostná scéna, není vám to příjemné. Stydíte se, cítíte se trapně, nevíte, kam s očima.

8. Je pro vás velmi obtížné či dokonce zcela nemožné dosáhnout orgasmu jakýmkoli způsobem.

9. Když víte či tušíte, že vás čeká sex, jste nervózní, cítíte úzkost a strach.

10. Když máte myšlenky na sex, které se neshodují s vaší výchovou, cítíte znechucení sami nad sebou.

11. Nemáte rádi pohled na sebe, když jste nazí. Opět cítíte pocity studu, jako byste dělali něco, co není dovoleno.

Jste jen zdravě zdrženliví

Pozor ale na to, abyste si běžné (byť třeba mírně upjaté) morální zásady nespletli se sexuálním potlačováním! Následující body podle Tracey Cox o žádném problému naopak nesvědčí.

1. Nemáte chuť v sexu zkoušet nové věci. To je v pořádku, prostě vám vyhovuje to, co znáte. Nejste extra odvážné duše, ale sexuálně uspokojení jste.

2. Jste ochotni mít sex jen s tím, koho milujete a jste s ním ve vztahu. Příležitostný sex není nic pro vás, což spíš svědčí o vaší romantické duši a pevných morálních zásadách než o čemkoli jiném.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Stačí vám jeden partner na celý život a sex s jinými vás nikdy nelákal? GratulujemeFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

3. Měli jste jednoho nebo jen velmi málo sexuálních partnerů, prostě si potrpíte na dlouhodobé vztahy, a ještě ke všemu máte asi velmi dobrou ruku při výběru partnerů.

4. Než se s někým vyspíte, potřebujete čas na to, abyste ho poznali a důvěřovali mu. I to je v pořádku, protože sex je intimní a ne každý si dokáže do postele pustit někoho po pár letmých schůzkách.

5. Na sex nemáte chuť příliš často. To je otázka libida, které prostě můžete mít od přírody nižší. Když už ale chuť dostanete, sex si užijete. A o to přeci kráčí.

Pozor, ani nuda v posteli po letitém vztahu neznačí nic neobvyklého. Navíc i tady existuje řešení. Chcete mít zase sex jako na začátku vztahu? Tohle určitě zkuste!

Reklama

Související témata:

Načítám