Hlavní obsah

Proti nudě: Listování, Malý princ on-line či Šikmý kostel 2

Foto: studiodva.cz

Foto: studiodva.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Březen – za kamna vlezem... To letos platí bohužel až příliš doslova. Jenže co pořád doma vymýšlet? My pár tipů máme! Třeba na skvělá on-line představení, pokračování Knihy roku 2020 i profily na sociálních sítích, které se vyplatí sledovat.

Článek

Jaro oficiálně začalo nejen podle kalendáře, ale vypadá to už i podle venkovních teplot. A víte, jaká data by vám neměla uniknout v následujících sedmi dnech? 27. března je Světový den divadla a 1. dubna apríl. Oslavujte, veselte se a dělejte (si) legraci. Smích a dobrá nálada jsou mocným nástrojem v boji proti čemukoli.

Listování on-line

Lukáš Hejlík (41) jezdil s projektem Listování, tedy cyklem scénických čtení, 18 let po celé zemi a na jeviště přivedl 130 knižních titulů. A nově nabízí čtení on-line: třeba hned v pondělí můžete celá rodina zasednout do první řady a užít si knihu Petry Soukupové (38) Bertík a čmuchadlo. Bertíkovi se rozvedli rodiče a on těžce snáší, že žije jen s maminkou a musí si zvykat na Rypouše – jejího nového přítele Richarda. Když o prázdninách pozná tajemného tvora čmuchadlo, dokáže lépe chápat mezilidské vztahy a najde si i nové kamarády.

Foto: listovani.cz

Lukáš Hejlík je velký čtenář a s kolegy přenáší knihy na pódium už skoro 20 let. A takhle vypadá Čtyřlístek Jaroslava Němečka (77): nahoře je Věra Hollá (40) a Alan Novotný (42), dole zleva Lukáš Hejlík a Pavel Oubram (40)Foto: listovani.cz

Seriál The Bold Type

Zajímá vás, jak to chodí v redakci magazínu pro ženy? Tak pak je tenhle seriál na Netflixu s českými titulky pro vás to pravé. Život tří kamarádek Jane, Kate a Sutton, které pracují pro magazín Scarlet, prozkoumáte důkladně. Jak se žije v New Yorku třem mladým ambiciózním ženám, jež se učí prosadit v práci i ve vztazích a zkoumají svou sexualitu i módní styl? Seriál je inspirován životem bývalé šéfredaktorky magazínu Cosmopolitan Joanny Coles (58) a v současnosti má pět sérií (první díl vyšel v roce 2017), tak si vezměte holčičí volno. Jen upozorňujeme, že realita může být trochu jiná a u nás v redakci Proženy kurýrům bradavky nefotíme!

Foto: Profimedia.cz

Sutton (Meghann Fahy, 30), Jane (Katie Stevens, 28) a Kat (Aisha Dee, 27) jsou nerozlučné kamarádky a podporují se v práci i mimo niFoto: Profimedia.cz

Šikmý kostel má pokračování

Karin Lednická (52) a její dosud nezdokumentované příběhy lidí z Těšínska zasáhly tisíce čtenářů. První díl trilogie se stal Knihou roku 2020 a druhý díl Šikmého kostela má nejen o stovky stránek víc, ale podle mnohých překonal kvalitou i čtivostí jedničku. Osudy rodiny hornické vdovy Barbory jsou tentokrát zasazeny do let 1921–1945. Nově vzniklé Československo zažívá zlaté časy, v Karviné a okolí má ale necitlivé počešťování často drastické následky. Když pak přijde hospodářská krize a následně válka, zmaří to všechny naděje. Kniha vás zavede do části historie, která byla zatím spíše skrytá a podařilo se jí semlít mnoho lidí.

Foto: Nakladatelství Bílá vrána

Šikmý kostel (druhý díl), Karin Lednická, nakladatelství Bílá vrána, 608 stranFoto: Nakladatelství Bílá vrána

Světový den divadla

Jak v této době zůstat v kontaktu se zákazníky? Někdo může prodávat výrobky výdejním okénkem, jiný přenáší radost on-line. Divadelní Studio Dva se o kontakt s diváky snaží dlouhodobě a kromě pravidelných talkshow dělají i živé přenosy svých představení. 27. března se slaví Světový den divadla a vy jej můžete oslavit s Janem Cinou (33) a Malým princem. Tento hudební projekt vznikl na motivy jednoho z nejznámějších příběhů moderní světové literatury.

Víte, co je to hroznohadica, co šlukla elefanta? Překlad Malého prince do hantecu!

Foto: studiodva.cz

Multitalentovaný Jan Cina v originálně pojatém představeníFoto: studiodva.cz

Koho sledovat?

Že jste v posledních měsících on-line víc, než je vám milo? Nejste sami! Zkuste sociální sítě využít k pobavení nebo poznání něčeho nového. Jaké profily se vyplatí sledovat? Satirické koláže grafika Tomáše Břínka (39) alias TMBK (@tmbkofficial) jsou klasika a zvednou vám náladu. Ať už reaguje na problémy s angličtinou paní ministryně, kung-fu chvaty skotského fotbalisty nebo rozhovor Harryho a Meghan u Oprah, je zárukou dobré nálady.

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Humor a satira, odlehčení aktuálních událost... To přináší profil TMBKFoto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Zjistili jste během distanční výuky vašich dětí, že by nebylo na škodu udělat si malé pravopisné opáčko? Pak sledujte profil Červená propiska (@cervenapropiska), který vedou dvě jazykové korektorky. A jednou provždy zjistíte, zda je správně okurka, nebo okurek nebo že vzdát holt není tak úplně pocta.

Foto: cervenapropiska.cz

Karla a Sabina umějí česky jako málokdo a rády se podělí o pravé češtinářské špekyFoto: cervenapropiska.cz

A pokud máte chuť procvičit si nejen český, ale třeba i francouzský jazyk a nehodláte skončit u líbání, najděte si profil lektorky Terezy Riou du Cosquer (@francouzstina_s_teri), kde si procvičíte jak spisovnou, tak hovorovou řeč a můžete se přihlásit i na on-line kurzy.

A až budete umět francouzsky nejen líbat, naučte se anglicky s Broňou.

Nejlepší aprílové žerty

Dělat si legraci ze sebe i z ostatních je osvěžující a na apríla je to skoro povinnost. Co letos vymyslíte? Vyměníte cukr a sůl? Namalujete v noci partnerovi knír, aby byl na Zoomu s kolegy za fešáka? Nebo oblepíte dětem ovladače izolepou? Nebo celou rodinu hned po ránu trochu potrápíte hořčicí místo pasty?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Aprííííííl, tati!Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Načítám