Hlavní obsah

Kam o víkendu? Rozkošné lamy čekají na Blatné a módu z frcu potkáte v Praze

Foto: Wasim Muklashy, Shutterstock.com

Foto: Wasim Muklashy, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač už teploty několik týdnů vypadají spíše letně, oficiální léto přijde až za pár dní. Užijte si krásné počasí a akce po celém Česku: vyrazte za zážitky, za zvířátky a zjistěte, že móda z druhé roky může být velmi šik. Na jihu Moravy na vás čeká obří zábavní centrum, na jihu Čech zase trojice rozkošných alpak.

Článek

Cítíte už léto v kostech a spřádáte dovolenkové i výletní plány na prázdniny? Nezapomínejte ale ani na nejbližší dny. Víkend volá po zážitcích, pozdě zapadající sluníčko dovoluje pozdní návraty domů.

Kam vyrazíte? Do Vysočan za udržitelnou módou, do kina za prezidentkou, do jižních Čech za alpakami nebo na jižní Moravu do Merlinova dětského světa?

Praha: LAVRS Market

Módním trendem posledních let je bezesporu udržitelnost a podpora lokálních značek. Pokud vás tento směr zajímá, přijďte v sobotu 18. června do pražského areálu Pragovka, kde se koná historicky první LAVRS Market. Budete moct omrknout nabídku pražských výběrových second handů a originálních českých značek. Cílem je ukázat v praxi slow fashion, podpořit udržitelné chování, ukázat, že second handy nemusí být žádnou „hrabárnou“, ale jedinečným zdrojem skvělých módních kousků za přijatelné ceny. Nebude chybět dobré jídlo a pití, hudba nebo workshopy či přednášky se spoustou zajímavých informací.

Ambasadorkou akce je návrhářka a stylistka Kamila Vodochodská, která vede ženy k zodpovědnějšímu nákupnímu chování už více než deset let.

Foto: 2media.cz

Nakupovat módu z druhé zážitek promění LAVRS Market v zážitekFoto: 2media.cz

Blatná: alpaky na zámku

Zámek Blatná na jihu Čech dosud lákal nejen na prohlídky, ale i zahradu plnou daňků. A novinkou sezony jsou tři roztomilé lamy alpaky: Bella, Esmeralda a Diego. Jejich slavnostní přivítání proběhne v sobotu 18. června, slavnostní křest pak v 16.00 a jedním z patronů bude i fotbalista Pavel Horváth.

Dále se můžete se těšit na stánky s produkty z vlny, pochutnáte si na latinskoamerických dobrotách a zavrtíte se v rytmu živé, samozřejmě latinskoamerické hudby. A po celý den bude probíhat již tradiční festival prosecca a vína.

Na děti čeká celá zábavná zóna, kde si vyzkouší pískování obrázků, zdobení alpačích perníčků, hru „plivající alpaka“ a jistě jim udělá radost možnost navrhnout si vlastní alpačí tričko.

Foto: Wasim Muklashy, Shutterstock.com

Roztomilost v alpačím kožíškuFoto: Wasim Muklashy, Shutterstock.com

Hatě: Excalibur City

Chystáte se na dovolenou a hranice s Rakouskem plánujete přejet na Hatích u Znojma? Pak zbystřete a při promýšlení harmonogramu cesty si dejte poznámku: na Hatích zastavit, je tu legrace.

V místním areálu Excalibur City najde vyžití celá rodina. Nakoupit tu můžete vše od módy, parfémů až po alkohol a doutníky. Pokud vás čeká delší cesta, možná oceníte možnost dát si masáž, a pokud jste před odjezdem nestihli „údržbu“, můžete si zajít třeba na pedikúru. Samozřejmostí je velký výběr restaurací a bister nebo možnost ubytování ve stylovém Jukebox hotelu.

Děti se vyřádí v Merlinově dětském světě, kde na ně čeká přes 200 atrakcí na zemi, ve vodě, ve vzduchu i pod střechou, bistro s vlastní nabídkou Merlinových jídel, obchůdek s hračkami a cukrovinkami i jedinečné muzeum jukeboxů a pinballů na světě (Terra Technica), kde si můžete zahrát staré video hry. Protáhnout se pak děti zvládnou před cestou na velkém lanovém centru Sky Trail a příjemně unavit na motokárách či čtyřkolkách.

Foto: excaliburcity.com

Škoda toto akcí nabité místo minoutFoto: excaliburcity.com

Kniha: Pas a pes

Cestopisů najdete na trhu tisíce, ale ty od Jakuba Kynčla mají něco navíc. Autor totiž ukazuje, že zajímavá místa a opravdu nevšední zážitky nejsou jen výsadou těch, kteří se cestováním živí a dělají to na plný úvazek. On má úplně jiné stálé zaměstnání, pak ale nastane pět týdnů dovolené a on během pár hodin zamíří z klimatizované kanceláře rovnou do pralesa.

Ve své nové knize Pas a pes vás provede Střední a Jižní Amerikou a ukáže místa, která vám běžný průvodce zatají. Zjistíte, kde vám nabídnou kokain i kde si dát pozor na kávu, protože je opravdu mizerná, kde v Belize kvetou noční orchideje a kde v poušti Atacama leží nejděsivější hřbitov na světě. A jestli jste si doteď mysleli, že řeči o nebezpečné Kolumbii jsou jen báchorky, autor vás přesvědčí o opaku. Jako bonus dostanete kromě cestovatelských historek a krásných fotek i nášup emocí v podobě příběhu čtyřnohé tulačky Norie, kterou si Jakub Kynčl z chilské pouště přivezl a ona tak našla domov na českém venkově.

Foto: Archiv nakladatelství

Pas a pes, Jakub Kynčl, nakladatelství Grada,248 stranFoto: Archiv nakladatelství

Film: Prezidentka

Další zájemci oznamují kandidaturu na nového českého prezidenta a tak je nový film (premiéra 23. června) scenáristy a režiséra Rudolfa Havlíka (46) velmi aktuální. Kateřina Čechová v podání Anny Geislerové (46) je totiž historicky první českou prezidentkou, ideální hlavou státu: cítí zodpovědnost k lidem, k funkci, k zemi a nechce to nijak šidit. Zároveň je to však i žena toužící po spřízněné duši a pochopení.

A protože by si občas chtěla v klidu odpočinout bez pozornosti celé republiky, rozhodne se zariskovat: nasadí si paruku a vytratí se z Hradu. Svoboda je omamná a seznámení se sochařem Petrem (Ondřej Vetchý, 60) dává naději na lásku. Jak se k sobě ale hodí žena v takto náročné funkci a poetický umělec?

Foto: Profimedia.cz

Jedna z nejčastějších otázek na Annu Geislerovou je v poslední době rozhodně ta, zda bude také kandidovatFoto: Profimedia.cz

Související témata:

Načítám