Hlavní obsah

Proti nudě: Vánoční dům a Stašové one woman show

Foto: vanocnidum.cz

Foto: vanocnidum.cz

Reklama

Týden do Štědrého dne a i ti, kteří doteď žili v poklusu, se začínají zklidňovat. Nasypte si na misku cukroví, udělejte svařené víno nebo džus a naplánujte si prima společný program. Vánoční zoo už jste někdy zažili?

Článek

Vánoční nadšenci prožívají nejlepší část roku a atmosférou Vánoc se nechali strhnout už i Grinchové neboli ti, kdo opravdu nemají rádi Vánoce. Za týden je tu Štědrý den, vaječný koňak se stává součástí denního pitného režimu a v autě místo rádia posloucháte do omrzení koledy.

Vyrazte na hezký výlet, celá rodina si užijte nasvícenou zoo nebo Vánoční dům. Víte, kde ho najdete? My ano!

Do Vánočního domu

Světýlka, vůně svařáku a nějaká ta koleda? To teď potkáte všude možně. Ale pravou a jedinečnou atmosféru Vánoc vám dopřeje jen jediné místo: karlovarský Vánoční dům. Je sice otevřen celý rok, ale teď má speciální kouzlo. Čeká tu na vás spousta ozdob, andílků, stromečků všech velikostí a hřejivého světla svíček.

Najdete ho na vyvýšenině nad řekou Ohří na okraji města a návštěva slibuje velký zážitek. V Andělské kavárně, která má v nabídce spoustu dobrot, budete muset prokázat bezinfekčnost.

Foto: vanocnidum.cz

Pokochat se, dát si něco dobrého a užít si vánoční atmosféru naplnoFoto: vanocnidum.cz

Do divadla na Shirley Valentine

Máte chuť dopřát si trochu kultury, hezky se obléct a pobavit se? Pak doporučujeme herecký koncert a one woman show Simony Stašové (66), Shirley Valentine. Komedie britského autora Willyho Russella se hraje v Městských divadlech pražských 21. prosince. Pojednává o čtyřicátnici Shirley, která postupem času zapomněla na svoje sny a touhy a žije se svou rodinou v zajetých kolejích. Všechno ale změní odjezd do Řecka, kde začne znovu žít, najde opět sama sebe a zakusí nejedno dobrodružství.

Foto: mestskadivadlaprazska.cz

Do role Shirley Valentine dává Simona Stašová všechnoFoto: mestskadivadlaprazska.cz

Pro betlémské světlo

Co je betlémské světlo? Plamínek symbolizující mír, naději a přátelství putující Evropou, který už tradičně k vánočnímu času patří. Rozváží ho pravidelně skauti jako jeho kurýři po celém Česku, jako svou předvánoční službu společnosti. Jestli chcete mít betlémské světlo doma a rozzářit si svátky, tak pro vás máme dobrou zprávu.

Poprvé k nám dorazilo v roce 1989, kdy pod sochou sv. Václava oslavili exiloví skauti z Rakouska s těmi českými svobodu. Světýlko si v Betlémě každý rok přebírá chlapec nebo dívka, tzv. Dítě světla. Letecky převeze plamínek do Rakouska a zde si jej pak během bohoslužby přebírají skauti z celé Evropy. To se letos stalo 11. prosince. V Česku je plamínek od neděle a v sobotu 18. prosince se začne šířit republikou, již tradičně po vlakových trasách.

Na stránkách Betlémské světlo najdete místa, kam si pro ně můžete přijít se svíčkou nebo svítilnou.

Foto: Profimedia.cz

Už jste zjistili, kam si můžete dojít pro plamínek?Foto: Profimedia.cz

Do vánoční zoo

Cíl výletu, který potěší malé i velké a kdykoli během roku? Zoologická zahrada. A že sem raději chodíte, když je teplo? To jste ještě neviděli, jak umí být nádherně nazdobená v době kolem Vánoc. Vydejte se třeba do Dvora Králové, kde vám sváteční procházku zpestří spousta svítících dekorací ve tvaru zvířat a unikátní vánoční stromky, jejichž nazdobení mají na svědomí děti ze školek a škol místních i přespolních. Těšit se můžete i na vánoční baobab a především na to nejdůležitější: zvířata. Pokud bude příznivé počasí, budou venku gepardi, sloni, nosorožci i antilopy.

Foto: safaripark.cz

Že jste v zoo byli mockrát? Ta vánoční vás překvapíFoto: safaripark.cz

Film Nečekaná výhra

Co se vám vybaví ve spojitosti s hercem Billy Crystalem (73)? Možná letité moderování Oscarů? Nebo filmy Když Harry potkal Sally (1989) a Dobrodruzi z velkoměsta (1991)? Nyní exceluje v novém filmu na HBO Nečekaná výhra. Je autorem scénáře, ujal se režie a zhostil se hlavní role. Jde o komorní a dojemný příběh o přátelství stárnoucího autora komedií Charlieho s energickou zpěvačkou Emmou (Tiffany Haddish, 42).

On před světem tají, že je vážně nemocný. Ona se o něj začne starat, pomáhá mu dopsat rodinnou kroniku a opět se sblížit s rodinou.

Foto: Profimedia.cz

Stárnoucí autor komedií a energická zpěvačka... Sami neví, jak svůj vztah popsat, ale jsou si vzájemně oporouFoto: Profimedia.cz

Knížka Je hlína k snědku? 

Kniha poprvé vyšla v roce 2006 a jednalo se o prvotinu autorky Jakuby Katalpy (42), která má už dnes na kontě takové bestsellery, jako jsou knihy Němci či Zuzanin dech. Hlavní hrdinkou knihy Je hlína k snědku je Nina, která žije ve sterilním manželství, a ač dříve malovala, teď jí to nejde. Od svého muže utíká do jiných postelí, často vzpomíná na svou nekonformní babičku a touží najít sama sebe. Knihy této autorky nejsou pro každého, rozhodně umí šokovat a nebojí se pohybovat na hraně. I proto si ji tolik čtenářů zamilovalo.

Foto: Archiv nakladatelství

Je hlína k snědku?, Jakuba Katalpa, nakladatelství Host, 189 stranFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Načítám