Hlavní obsah

Kvaska: Vězeňský nápoj plný zdravotních benefitů. Obsahuje probiotika a podporuje imunitní systém

Foto: Zagorulko Inka, Shutterstock.com

Foto: Zagorulko Inka, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že kvasit nebo pálit se dá všechno. Chleba není žádnou výjimkou, takže tradiční nápoj vyrobený fermentací pečiva není jen osvěžujícím zážitkem, ale také přináší zdravotní benefity.

Článek

Historie kvasky sahá až do starověkého Egypta a Mezopotámie, kde se chléb poprvé začal používat k výrobě alkoholického nápoje. V průběhu staletí se kvaska rozšířila do různých částí světa, včetně Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu, kde se stala stálicí na jídelníčku. Tradičně se vyráběla v domech a zároveň byla také prodávána na trzích a v pouličních stáncích. Své největší slávy kvaska dosáhla hlavně u vězňů a vojáků, kteří ji díky nenáročné přípravě a levným surovinám kvasili „na tajňáka“ na celách a v kasárnách.

A proč to dělali? Hlavně z důvodu vzniku alkoholu při kvašení a zdravotní benefity asi tolik neřešili. Což je vlastně škoda, protože jich je mnoho. Díky procesu fermentace obsahuje kvaska probiotika, což jsou prospěšné mikroorganismy pro trávení a celkové zdraví střev. Tento nápoj také podporuje imunitní systém, optimalizuje trávení a napomáhá při boji se záněty v těle. Kvaska je rovněž přirozeně nízkokalorická a obsahuje vitaminy B a C, což ocení i ženy při dietě.

Recept na domácí kvasku

Vyrobit kvasku doma je snadnější, než si myslíte. Zde je jednoduchý recept.

Suroviny:

500 g chleba (může být i tmavý)

  • 3 l převařené a vychladlé vody
  • 500 g cukru
  • ½ droždí nebo vinné kvasinky
  • rozinky (pro přidání chuti, ale nejsou potřeba)

Postup

  • Chléb nakrájejte na menší kousky a dejte do velké nádoby, ideálně do větší zavařovací sklenice.
  • Přidejte cukr, kvasnice a rozinky. Vše zalijte vodou a promíchejte.
  • Alkoholické kvašení bude úspěšné, pokud z procesu vyloučíte vzduch. Proto je vhodné k uzavření sklenice použít kvalitní korkový špunt s trubičkou na kvašení vína.
  • Takto uzavřenou nádobu přeneste na místo se stabilní teplotou a nechte kvasit asi 5-6 týdnů. Samozřejmě můžete v průběhu ochutnávat a dobu kvašení upravit podle vašich chuťových preferencí, ale zkuste vydržet aspoň 4 týdny. Poté nápoj přeceďte přes jemnou textilii do lahví a skladujte na chladném místě.

Pozor! Nápoj stále pracuje, takže lahve alespoň jednou denně pootevřete, abyste si náhodou ještě „nevymalovali“.

Zaujalo vás fermentování? Zkuste si připravit tradiční kimči.

Načítám