Hlavní obsah

Kombucha je 2000 let starý léčivý nápoj. Pomáhá s trávením, ale doma ho vyrábět raději nezkoušejte

Foto: Jane Vershinin, Shutterstock.com

Foto: Jane Vershinin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kombucha chutí trochu připomíná prosecco nebo burčák smíchaný s pivem a občas se jí říká houbový čaj. Ke zkvašení nápoje se používá kolonie bakterií a kvasinek připomínající rosolovitý útvar podobný houbě. I když ji lidstvo zná dlouho, tu pravou „kombuchománii“ spustila v USA zpráva, že si jí bývalý prezident Ronald Reagan vyléčil rakovinu. 

Článek
Foto: GreenArt, Shutterstock.com

Kmeny bakterií a kvasinek vytváří při kvašení tvar podobný houbě Foto: GreenArt, Shutterstock.com

Tento nápoj dnes pije kdekdo, včetně celebrit, jako je režisér Oliver Stone, herečky Daryl Hannah, Linda Evans nebo Madonna. Stará čínská legenda vypráví, že kdysi před dvěma tisíci lety našli lidé na čaji, který zapomněli vypít, zvláštní houbu. Ve skutečnosti se na něm vytvořil speciální útvar složený z mikro organismů. Navzdory nevábnému vzhledu útvaru Číňané nápoj s perlivou chutí vypili a užasli nad jeho účinky. Houbu začali považovat za božský dar. Z Číny se pak rozšířila po celé Asii, doputovala do Ruska, kde se na ni váže zajímavý příběh.

Kombucha jako záchrana alkoholiků

Rusko bylo vždycky zemí, která trpěla alkoholismem. Po druhé světové válce situace gradovala. Sovětští lékaři si v roce 1945 všimli, že na Uralu existuje oblast, kde lidé pijí stejně jako po celé zemi, přesto tam není tolik opileckých incidentů. Navíc se zde výrazně méně objevovala rakovina. Vědci dlouho nemohli najít příčinu, až jim pomohla náhoda. Vedoucí lékař výzkumného týmu navštívil jednu z vybraných, sledovaných rodin. Údajně doma byla jenom babička, která ho pohostila šálkem neznámého nápoje. Vysvětlila mu, jak se připravuje, a prozradila, že ho zde ve městě i v kraji pije každá rodina. Šlo prý o staletou tradici, na jejímž začátku věnoval čínský císař kombuchu ruskému carovi, který ji pak věnoval svému lidu.

Základ zdraví je třeba hledat ve střevech

Účinky kombuchy vychází ze základního principu přípravy. Při procesu fermentace vznikají přírodní probiotika. Protože velké procento naší imunity sídlí ve střevech, podporují probiotika i celkovou obranyschopnost organismu. Mají tak přímý vliv na trávení, detoxikaci, ale i funkci imunitních procesů v lidském organismu. Vyznavači tohoto nápoje tvrdí, že pomáhá s léčbou i prevencí všeho možného, od vypadávání vlasů přes rakovinu až po AIDS. Kombuchu si nemohou vynachválit tisíce pacientů s Crohnovou nemocí, ekzémy, alergiemi, narušeným imunitním systémem. Vědci jsou v nadšení střízlivější. Účinky jí neodpírají, ale potvrzených vědeckých studií zatím mnoho není.

Do samovýroby kombuchy se nevrhejte

Na internetu se najdou recepty na téma „udělejte si doma sami“ úplně na všechno, tedy i na kombuchu. V tomto případě se ale lidová tvořivost nedoporučuje. Kombucha je živý organismus. Každý výsledný nápoj, tvořený různými kmeny bakterií a kvasinek, je proto originál. Některé bakterie a kvasinky mohou být probiotické a zdraví prospěšné, jiné přesně naopak. Laik navíc není většinou schopný pro fermentaci čaje vytvořit dostatečně sterilní podmínky. Pokud si tedy chceme pomoci a ne ublížit, důležité je pít kvalitní nápoj.

Kde houbový čaj seženete

Kombuchu dnes v obchodech najdete všude v sekci zdravé výživy, v lékárnách, drogeriích, existují pro ni samostatné e-shopy. Její správnou chuť zkušení popíječi tohoto nápoje připodobňují ke kombinaci prosecca s pivem, s určitou mírou kyselosti. Traduje se, že ji buď ochutnáte jednou a pak již nikdy více, anebo jí propadnete a jste na její charakteristické chuti závislí. Ale tak jako neplatí „čím víc pruhů, tím víc Adidas“, neplatí ani, že čím víc se budeme kombuchou prolévat, tím budeme víc fit. Všeho s mírou a hlavně držet se návodu.

Foto: ARTFULLY PHOTOGRAPHER, Shutterstock.com

Kombucha je šumivá a chutí připomíná něco mezi proseccem a pivemFoto: ARTFULLY PHOTOGRAPHER, Shutterstock.com

Jak to bylo s americkým prezidentem a jeho rakovinou

V roce 1983 televize a rozhlas oznámily, že 40. americký prezident Ronald Reagan onemocněl zhoubným nádorem. V té době žil v USA Alexandr Solženicyn. Ruský spisovatel přežil v příšerných podmínkách sovětský kárný tábor, kde lékařskou péči poskytovali vězňům jen jejich spoluvězni lékaři. Jinak byli odkázáni pouze na všelijaké „babské rady.“ Solženicyn pil na doporučení při onemocnění zhoubným nádorem s metastázami kombuchu. Uzdravil se a vše pak popsal ve své autobiografické knize Souostroví Gulag.

Recept z ruského gulagu Američany ohromil

Významní američtí lékaři se na základě knihy na Solženicyna obrátili a poté opatřili pro nemocného Reagana několik exemplářů „čajové houby“ z Japonska. Oficiální chemoterapie u něj selhávala a někdejší nejmocnější první muž země na pokus s kombuchou vstřícně přistoupil. Pil denně 1 litr a nakonec se dožil požehnaných 93 let. Jestli za své vyléčení vděčil skutečně ruským gulagem prověřenému receptu, nebo šlo především o efekt placebo, se dodnes neví. Reklamu kombuche udělal každopádně obrovskou.

Jak kombucha získala svoje jméno a proč se jí v Čechách lidé báli

Pověst sice praví, že kombuchu objevili Číňané. Jméno jí ale dal korejský lékař Kombo. Čajovou houbou vyléčil žaludeční potíže japonskému císaři, který ji po něm z vděčnosti pojmenoval. Japonci pak přidali na konec jména ještě označení pro čaj.

Ve větším se začala pěstovat až po skončení první světové války. Kdy se přesně objevila na českém území, se neví. Údajně ji přivezli legionáři z Ruska a v prvorepublikových textech se objevovala pod názvem Wunderpilz.

Její sláva trvala v tehdejším Československu jen chvilku. V letech 1926 se začaly šířit fámy, že houba po vypití nápoje nadále roste dotyčnému v břiše. V roce 1928 vyvrátili tuto zvěst v novinách čeští odborníci-mykologové.

Načítám