Hlavní obsah

Na všechno sama. Markéta (28) přišla na metodu, jak si schovat peníze na nejhorší chvíle: obálky

Foto: Beautrium, Shutterstock.com

Foto: Beautrium, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabízíme vám další pohled do peněženky jedné z maminek, jež zůstala se svou malou dcerou před zhruba půl rokem sama, a učí se tedy hospodařit jen z jednoho platu a alimentů. Není to snadné, ale už si našla systém, který jí pomáhá.

Článek

Asi nejtěžší to v současné době mají ti, kteří žijí sami a musí vyjít z jednoho platu – a dvojnásob to platí pro rodiče s dítětem či dětmi. Právě to je případ osmadvacetileté Markéty, která se po rozchodu s partnerem dostala do pozice samoživitelky. I když dostává alimenty a příspěvek od státu, není to občas snadné.

Každý měsíc si dělám finanční plán

Markéta (28) žije sama s malou dcerou, která zatím chodí do školky. Po rozchodu s partnerem zůstala sama v pronajatém bytě, takže má i vyšší náklady na bydlení – ty jsou zásadním výdajem.

Mladá maminka žije ve větším městě a pracuje v menší soukromé firmě, kde dostává 28 tisíc čistého jako výplatu. O jiné práci neuvažuje, protože jí vycházejí vstříc, a když je dcera nemocná, může pracovat z domova. K výplatě dostává ještě alimenty 5 tisíc a od státu má 4 000 Kč jako příspěvek na bydlení. Dohromady má tedy na měsíc 37 tisíc. „Zdá se, že jsou to pro dvě krásné peníze, ale při dnešních cenách to až tak růžové není,“ komentuje svoje příjmy.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Za bydlení vydá měsíčně celkem 15 660 Kč, ale protože se bojí případného nedoplatku za energie, tak si do speciální obálky ještě odkládá každý měsíc 300 Kč na jeho pokrytí. Obálku má i na peníze, které se jí podaří ušetřit, ty pak poslouží, když je potřeba koupit něco nečekaně. „I když mi měsíčně zbývá asi pět tisíc, tak neutrácím, do obálky dám tak čtyři tisíce, abych pak měla na pneumatiky, opravu nebo výlet, i když ty jsme musely s dcerou hodně omezit,“ říká.

Něco stojí i dvě kočky, které má a miluje – jejich krmivo a potřeby vyjdou asi na 900 Kč měsíčně - a kolem 450 Kč měsíčně dává za svou malou radost, jíž jsou gelové nehty, které si nechává dělat, a chtěla by si dopřát i tetování, na něž jí nezbývají peníze.

Čeho se Markéta bojí, nebo co by ráda ve finanční sféře docílila? Určitě mít tolik naspořeno, aby ji ani nečekaný výdaj neohrozil a nemusela se bát třeba dlouhodobé pracovní neschopnosti.

DOTAZNÍK: RODINNÉ FINANCE

MARKÉTA, JEJÍ DCERA A DVĚ KOČKY

Jméno a věk: Markéta, 28 let

Rodinný stav a počet dětí: Sama, 1 dítě, 2 kočky

Povolání: Zaměstnanec v malé firmě

Celkové rodinné příjmy měsíčně: 37 000 Kč

Náklady na bydlení: 15 660 Kč

Náklady na jídlo: 3 000 Kč

Náklady na oblečení: pro sebe jednou za čas, dceři, jak je potřeba, ale nekupujeme každý měsíc

Náklady na drogerii nebo jiné větší položky: 700 Kč drogerie, benzin 2 000 Kč, splátka auta 3 000 Kč (ještě budu splácet 3 roky), tarif 1 500 Kč, spoření pro dceru 500 Kč, obálka na povinné ručení 600 Kč měsíčně, na nedoplatky 300 Kč měsíčně a cca 4 000 Kč na nenadálé výdaje

Co musím oželet: moře, dovolená, rychlejší doplacení auta

Moje úspory na horší časy: 30 000 Kč

Kolik můžu investovat do dovolené: na dovolenou nemohu, maximálně dovolená pod stanem 1× za rok do 6 000 Kč

Moje finanční zlozvyky: nevím

Moje finanční cíle nebo přání: našetření peněz, dodělání tetování, předčasné splacení auta

Moje finanční obavy: ztráta zaměstnání, dlouhodobá nemoc, konec placení alimentů, konec příspěvků na bydlení

Jak hodnotím celkovou finanční situaci: Jde to, ale mohlo by to být lepší.

Obálky vyzkoušejte ty virtuální

Odborník sice chválí Markétu za její snahu si vše plánovat a ukládat si do obálek, ale má k tomu i doporučení: „Spoření do obálek může být efektivní způsob, jak kontrolovat a  vizualizovat své příjmy, avšak je lepší si obálky nastavit v rámci spořicího účtu, kde se naspořené peníze alespoň trochu úročí,“ říká Jiří Hluchý, Zakladatel společnosti Frenkee.

I když Markéta uvádí, že nad změnou práce neuvažuje, bylo by vhodné podívat se po jiných pracovních nabídkách. Určitě existují firmy, které nabízejí lepší finanční podmínky a zároveň vyjdou vstříc v rámci rodinné situace. „Díky vyšším příjmům by pak šlo uvažovat i o dovolené, ale také si dopřát třeba to tetování. A jít jednou za měsíc na nehty, to je také naprosto v pořádku,“ komentuje Jiří Hluchý.

Podle odborníka Markéta platí poměrně vysokou částku za tarif, proto by navrhoval prozkoumat nabídky jiných operátorů, zda by se nenašla výhodnější varianta. Šlo by ušetřit i pár stovek měsíčně. Stejně tak i v případě refinancování půjčky na auto, čímž by ho šlo možná i dřív splatit.

Velmi dobré by bylo si zajistit životní pojištění, které pokrývá hlavně situace vážného onemocnění, a Markétě by tak zajistilo klidnější spánek.

Dobrou možností je také investovat, třeba i malé částky - mohou časem růst díky složenému úročení. Existují různé investiční produkty a nástroje vhodné i pro začátečníky. Pokud by se Markétě v investování dařilo, dal by se tím postavit základ na hypotéku, která by vyřešila problematiku drahého pronájmu.

Načítám