Hlavní obsah
4,0
(6)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Frittata je italská verze omelety: vajíčka usmažená na másle musí být pevná, ale nevysušená a opečená z obou stran. Často se k nim přidává cibule, sýr, sezonní zelenina a různé voňavé bylinky. A nebyli by to Italové, kdyby neměli i verzi s těstovinami!

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 230 g špaget
  • 3 lžíce másla
  • 80 g sýru parmazánového typu
  • 4 ks vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 1/2 plechovky drcených rajčat
  • 125 g mozzarelly
  • 80 g šunky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Do těstovinové frittaty se nejčastěji používají špagety. Na tu nejjednodušší vám postačí jenom pár surovin: špagety, máslo, vejce, trocha parmazánu a čerstvé petrželky a špetka soli a pepře. Uvařené těstoviny se promíchají s dalšími ingrediencemi a pomalu osmaží na másle z obou stran (obvykle se pánev s částečně usmaženou frittatou nechá krátce zapéct v troubě pod grilem). Hotová frittata se pak krájí na klínky podobně jako pizza. Na plněnou frittatu budete potřebovat pár ingrediencí navíc, odměnou vám ale bude bohatější, sytější a barevnější jídlo.

Postup

01.

Špagety uvařte podle návodu na obalu ve větším množství osolené vody tak, aby byly al dente. Obvykle jim stačí 8 minut a nevadí, když budou o trochu pevnější než obvykle, při další úpravě ještě změknou. Uvařené špagety sceďte, promíchejte se dvěma lžícemi másla a nechte stranou trochu zchladnout.

02.

Zatímco se špagety budou vařit a chladnout, připravte si jednoduchou rajčatovou omáčku: cibuli (postačí vám jedna malá nebo polovina velké) nakrájejte nadrobno a na troše olivového oleje ji zvolna smažte, až začne lehce zlátnout. Přidejte drcená rajčata z plechovky, osolte, opepřete a na mírném ohni zvolna povařte asi 20 minut. Mozzarellu a šunku nakrájejte na menší kousky.

03.

Připravte si větší hlubší pánev, kterou můžete vložit do trouby. Mřížku v troubě přeložte do horní třetiny a nechte rozpálit gril. Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte nastrouhaný parmazán a vidličkou je krátce prošlehejte. Osolte, opepřete, přidejte špagety a dobře promíchejte, aby byly všechny dobře obalené vejci. V pánvi rozehřejte zbytek másla na střední teplotu. Až bude máslo horké, přeložte do pánve polovinu špagetové směsi a rovnoměrně ji rozložte po celém dně.

04.

Ihned potřete střed rajčatovou omáčkou tak, aby zůstal volný okraj široký asi 1–2 cm a na rajčatovou omáčku rozložte i šunku a mozzarellu. Povrch rovnoměrně pokryjte zbytkem špaget a urovnejte je. Obracečkou opatrně nadzvedněte okraj frittaty, vespod by už měla mít světle hnědou barvu. Pokud je ještě bledá, nechte ji na sporáku ještě minutku, jinak můžete pánev rovnou přeložit do trouby na mřížku pod gril. Zapékejte ji asi 8–10 minut, až se vytvoří křupavá a zlatavá kůrka i na povrchu. Plněnou frittatu podávejte ihned, nejlepší je, když je sýr uvnitř ještě horký.

Skvělou alternativou k slepičím vajíčkům jsou ta drobná křepelčí. Víte, jak uvařit křepelčí vejce?

Reklama