Hlavní obsah

Co vařit o víkendu? Vsaďte na sezonní zeleninu! Skvělé recepty pro labužníky i dietáře

Foto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

Foto: AS Foodstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počátkem léta se vaří sezonně a lokálně opravdu snadno: zralá zelenina ze zahrádky nebo z trhu nabízí tolik chutných možností! Odlehčete jídelníček a o víkendu si připravte zeleninové menu. Co aktuálně najdete na záhonech, trzích nebo ve farmářských bedýnkách? 

Článek

Je skvělé, jak harmonicky se různá zelenina dokáže doplňovat: i těm, kdo si jinak nejvíc pochutnají na pořádné flákotě, zjihne zrak a spustí se Pavlovův reflex, když začnou mluvit o smaženém květáku s novými brambůrkami… Sladkou mrkev podpoří hrášek a šťavnatá kedlubna, brokolici to sluší s jarní cibulkou a mladé křupavé cukety můžete upravit na tisíc způsobů… Když do jídla přidáte voňavé zelené bylinky, snadno připravíte lehký, ale labužnický oběd či večeři.

Lehké letní polévky z čerstvé zeleniny

Místo hodin, které v zimě potřebujete na přípravu dlouze tažených masových vývarů, vám na lehké polévky z letní zeleniny postačí spíše minuty. K těm sytějším krémovým pak stačí přidat nějakou bílkovinu a třeba krutony ze staršího pečiva a obstojí i jako lehké večeře. Dobře v nich upotřebíte odřezky, košťály i natě, tělu doplní vodu, vitaminy a minerály a mají je rády i děti. Dopřejte si je proto alespoň o víkendu!

Recepty z květáku

Smažený květák milují všichni, málokomu se ale ve vedrech chce stát u pánve s rozpáleným olejem. Minimálně stejně dobrý (a navíc o trochu zdravější) je ale i obalovaný květák z trouby. Výborný je také v hustých a kořeněných omáčkách na způsob kari, stejně jako v různých plackách a placičkách. Nebo jednoduše zapečený s vejci a sýrem.

Co uvařit z kedlubny

Nenápadná kedlubna je trochu přehlížená zelenina: mladá a šťavnatá je výborná jenom tak zasyrova a možná jako doplněk do polévky, jinak ale příliš prostoru v kuchyni nedostává. Je to škoda, protože má překvapivě mnoho zdravotních benefitů. A dá se z ní vytvořit spousta chutných a různorodých jídel.

Jak připravit nové brambory

Také se každý rok těšíte na první nové malé brambůrky? Stačí jim jenom trocha másla nebo strouhaného tvarohu a je to nepřekonatelná lahůdka… Když se jich nasytíte, můžete zkusit i další recepty.

Recepty z hrášku

Čerstvé, krásně zelené kuličky hrášku jsou nejsladší jenom tak z lusku, když je ho ale dost, poslouží i jako základ výživných obědů. Hrášek je výborný s trochou smetany a jeho chuť dokážou podpořit bylinky, jako je kopr, máta, tymián, petržel a bazalka.

Další recepty z letní zeleniny

Výčet zeleniny, která je právě teď v nejlepší kondici, tím ovšem zdaleka nekončí. Brokolice, pórek, jarní cibule, celer, zelí a kapusta… Za zvýšený příjem vitaminů a vlákniny vám tělo poděkuje a možná se vám povede shodit i pár kilo do plavek.

V červnu se červenají jahody i třešně a vy už jistě víte, jakým dezertem potěšíte rodinu o víkendu. A pokud ne, můžete se inspirovat našimi recepty z jahodtřešní.

Načítám