Hlavní obsah
4,8
(5)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Houby shitake jsou doslova zázračné, někdy se jim říká také houby dlouhověkosti. V Asii jsou nesmírně ceněné pro svoje léčivé schopnosti a také skvělou chuť a konzistenci. Do těchto rychlých nudlí je můžete použít čerstvé i sušené.

10 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 6 hub shitake
  • 160 g uzeného tofu
  • 3 jarní cibulky
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 180 g rýžových vlasových nudlí (bún)
K podávání
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 4 snítky čerstvého koriandru
  • 1 ks jarní cibulky
Článek

Postup

01.

Pokud budete používat sušené houby, nezapomeňte je včas namočit, potřebují alespoň hodinu. Klidně je ale můžete namočit už ráno před odchodem do práce a použít až večer. Namočené houby dobře vyždímejte a vodu z namáčení si nechte bokem. Další postup je stejný u čerstvých i sušených hub: odstraňte pevnější nožku a nakrájejte je na širší nudličky.

Tip: Nožky hub nevyhazujte a přidejte je do vývaru z odřezků a natí, dodají mu bohatou chuť, sytou barvu a také ho obohatí o živiny.

02.

Uzené tofu dobře osušte kuchyňským ubrouskem a nakrájejte na kostičky, bílou část jarní cibulky nakrájejte na kolečka. V misce smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, cukr a nastrouhaný česnek a zázvor a uvařte nudle podle návodu na obalu. Nezapomeňte je po uvaření propláchnout studenou vodou a přidat kapku oleje, jinak se vám slepí.

03.

Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej (do asijských jídel ráda používám sezamový, ale postačí i běžnější rostlinný olej), přidejte houby a tofu a opečte je dozlatova. Ke konci opékáni přihoďte i cibulku, té stačí jenom chvilička.

Tip: Pokud máte, můžete přidat k houbám a tofu i list zelí nakrájený na nudličky nebo třeba oloupaný košťál brokolice, jídlo bude křupavější a ještě chutnější.

04.

Do pánve vlijte marinádu ze sójové omáčky a krátce ji promíchejte se zeleninou a tofu. Přidejte nudle, ještě jednou krátce promíchejte a můžete začít servírovat. Do misky přidejte sezamová semínka, čerstvý koriandr a nasekanou zelenou nať cibulky.

Tip: Společně s marinádou přidejte do pánve i pár lžic vody, ve které jste namáčeli houby, budou ještě lepší a vláčnější.

Asijská jídla jsou dobrá volba vždy, když potřebujete uvařit rychle. A dokonce i ta s masem: rychlou vepřovou panenku můžete dochutit stejnou marinádou a úžasná máslová kuřecí stehna budou na stole do půl hodiny.

Reklama

Načítám