Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Houby shitake jsou doslova zázračné, někdy se jim říká také houby dlouhověkosti. V Asii jsou nesmírně ceněné pro svoje léčivé schopnosti a také skvělou chuť a konzistenci. Do těchto rychlých nudlí je můžete použít čerstvé i sušené.

10 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 6 hub shitake
  • 160 g uzeného tofu
    6
  • 3 jarní cibulky
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic sójové omáčky
    6
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 180 g rýžových vlasových nudlí (bún)
K podávání
  • 2 lžičky sezamových semínek
    11
  • 4 snítky čerstvého koriandru
  • 1 ks jarní cibulky
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Pokud budete používat sušené houby, nezapomeňte je včas namočit, potřebují alespoň hodinu. Klidně je ale můžete namočit už ráno před odchodem do práce a použít až večer. Namočené houby dobře vyždímejte a vodu z namáčení si nechte bokem. Další postup je stejný u čerstvých i sušených hub: odstraňte pevnější nožku a nakrájejte je na širší nudličky.

Tip: Nožky hub nevyhazujte a přidejte je do vývaru z odřezků a natí, dodají mu bohatou chuť, sytou barvu a také ho obohatí o živiny.

02.

Uzené tofu dobře osušte kuchyňským ubrouskem a nakrájejte na kostičky, bílou část jarní cibulky nakrájejte na kolečka. V misce smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, cukr a nastrouhaný česnek a zázvor a uvařte nudle podle návodu na obalu. Nezapomeňte je po uvaření propláchnout studenou vodou a přidat kapku oleje, jinak se vám slepí.

03.

Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej (do asijských jídel ráda používám sezamový, ale postačí i běžnější rostlinný olej), přidejte houby a tofu a opečte je dozlatova. Ke konci opékáni přihoďte i cibulku, té stačí jenom chvilička.

Tip: Pokud máte, můžete přidat k houbám a tofu i list zelí nakrájený na nudličky nebo třeba oloupaný košťál brokolice, jídlo bude křupavější a ještě chutnější.

04.

Do pánve vlijte marinádu ze sójové omáčky a krátce ji promíchejte se zeleninou a tofu. Přidejte nudle, ještě jednou krátce promíchejte a můžete začít servírovat. Do misky přidejte sezamová semínka, čerstvý koriandr a nasekanou zelenou nať cibulky.

Tip: Společně s marinádou přidejte do pánve i pár lžic vody, ve které jste namáčeli houby, budou ještě lepší a vláčnější.

Asijská jídla jsou dobrá volba vždy, když potřebujete uvařit rychle. A dokonce i ta s masem: rychlou vepřovou panenku můžete dochutit stejnou marinádou a úžasná máslová kuřecí stehna budou na stole do půl hodiny.

Načítám