Hlavní obsah
4,3
(3)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Čerstvý kopr voní ze zahrádek i stánků se zeleninou, ale ne každému se chce vyvařovat s klasickou koprovkou. V horku zkuste raději její odlehčenou verzi bez masa a mouky ve formě krémové polévky. Je rychle hotová, schováte do ní i cuketu, brambory a jáhly a neodrovná vás na zbytek dne.

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 ks velké cibule
  • 3 ks menší zelené cukety
  • 3 ks brambor
  • 1 l vývaru
  • 1/2 hrnku jáhel
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 2 hrsti čerstvého kopru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 ks citronu
K podávání
  • 4 ks vejce
  • 1 lžíce octa
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Nahrubo pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na přepuštěném másle, přidejte na kostičky nakrájené cukety (není třeba loupat) a ještě 5 až 10 minut restujte, až zelenina lehce zezlátne. To dodá polévce nejvíc chuti.

02.

Přidejte kostky brambor, propláchnuté jáhly, zalijte vývarem, osolte a vařte zhruba 20 minut doměkka. Polévku rozmixujte dohladka, zjemněte smetanou a dochuťte citronovou šťávou a najemno nasekaným koprem.

03.

Podávejte s pošírovaným, tedy ztraceným vajíčkem. Uvaříte ho v lehce osolené vodě s octem podle tohoto návodu na ztracená vejce, případně vyzkoušejte trik s potravinářskou fólií.

Máte jáhly a nevíte si s nimi rady? Nejlepší recepty z jahel naslano i nasladko.

Načítám