Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Do letního jídelníčku rozhodně patří saláty všeho druhu. Tentokrát si s námi připravte carpaccio ze surovin, které najdete na zahrádce - tedy z cuket a ředkviček. Hodí se třeba i jako příloha k masu.

10 min.
Příprava
3 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Carpaccio
  • 200 g žluté menší cukety
  • 200 g menší zelené cukety
  • 6 ks ředkviček
  • 1/2 ks citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 40 g lískový ořech
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 lžička kaparů
  • 10 g plátkovaných mandlí
Na posypání a podávání
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 hrst libovolných naklíčených luštěnin
  • 6 lístků čerstvé máty
  • 1 ks světlé bagety
Článek

Až nastane doba, kdy na všech zahrádkách budou dozrávat cukety, vzpomeňte si na tenhle recept a vyzkoušejte ho jako velmi lehký oběd, večeři nebo jím doplňte nabídku dobrot ke grilování. Nejenže dobře chutná, ale také hezky vypadá - a když seženete i barevné ředkvičky, jeho vzhledu to ještě prospěje. Na ozdobu lze použít tzv. mikrogreens, tedy naklíčená semínka různých bylinek. Pro pikantnější říz můžete přidat trochu chilli vloček.

Postup

01.

Cukety i ředkvičky očistěte a nakrájejte (ideálně na mandolíně) na velmi tenké plátky. Rozložte je na servírovací tác. Zakapejte je citronovou šťávou a olivovým olejem.

02.

V pánvi nasucho opečte lískové ořechy do rozvonění. Poté je nahrubo nasekejte. Cukety s ředkvičkami zlehka osolte a opepřete.

03.

Přidejte překrojené plody kapar, lískové ořechy a plátky mandlí. Carpaccio posypejte jemně nastrouhaným parmazánem, microgreens a ozdobte lístky čerstvé máty. Podávejte s plátky světlé opečené bagetky.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 632,17 kJ
Bílkoviny8,73 g
Tuky22,82 g
Sacharidy36,53 g
Sůl0,87 g
SAFA3,24 g
Vláknina4,64 g
Cukry5,57 g

Načítám