Hlavní obsah
3,1
(178)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Připravte si lehkou a levnou dobrotu k večernímu posezení. Dokřupava opečené hranolky ve voňavém těstíčku z cuket si zamilujete. Vyzkoušejte je s různými variantami dipů podle chuti.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks cukety
  • 2 ks vejce
  • 50 ml mléka
  • 70 g sýru eidam
  • 1 sklenice oleje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Dip
  • 300 g vysokotučné zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
  • 8 lžic kečupu
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 špetka chilli
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte dipy. Zakysanou smetanu smíchejte s prolisovaným stroužkem česneku a pažitkou. Poté dip osolte a opepřete. Můžete přidat i špetku citronové kůry a trochu citronové šťávy. 

02.

Na druhý dip promíchejte majonézu s kečupem a přidejte trochu mletého chilli. Poté také osolte a opepřete. Doby dejte do chladu. 

03.

Středně velkou cuketu nakrájejte na hranolky. Vejce prošlehejte s mlékem. Směs osolte, opepřete, přidejte tymián a pak vmíchejte sýr, aby vzniklo těstíčko. 

04.

Cuketové hranolky obalte nejdřív v mouce. Poté je obalujte v těstíčku a rovnou je dávejte do pánve s vyšší vrstvou rozpáleného oleje. Smažte je dozlatova. 

05.

Hotové hranolky skládejte na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávejte je s dipy. 

Tip: Do těstíčka můžete přidat různé druhy bylinek nebo oblíbené koření. Budou chutnat se špetkou chilli, trochou kmínu i majoránkou.

Někteří tvrdí, že cuketa nemá chuť, za nás je naopak jednou z nejlepších zelenin. Stojí pár korun, není třeba ji zdlouhavě vařit, nahradí mnohem kaloričtější suroviny a když její jemnou chuť podpoříte trochou česneku, chilli nebo bylinek, odvděčí se vám lahodnými jídly. Přesvědčte se sami s našimi nejlepšími cuketovými recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám