Článek
Postup
01.
02.
Česnek nasekejte najemno a přidejte do hrnce spolu s protlakem a asi minutu míchejte na středním ohni. Zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou.
03.
Cuketu nakrájejte na menší kostičky a přidejte do polévky. Vložte i bobkový list, tymián a pokrájené rajče (můžete ho předem oloupat). Polévku osolte a nechte vařit, dokud zelenina nezměkne, bude to trvat asi pět minut.
Tip: Jak oloupat rajče? Nařízněte ho na „špičce“ do kříže a na 1–2 minuty ponořte do vroucí vody. Vyndejte a nechte trochu zchladnout. Slupka pak půjde dolů skoro sama.
04.
Nakonec přidejte uvařené těstoviny a cizrnu. Polévku odstavte a vmíchejte do ní nadrobno pokrájenou petrželku a bazalku a podle chuti ještě dosolte a opepřete.
05.
Na talíři posypejte najemno nastrouhaným parmezánem. (Pro vegany tento krok vynechejte.)
Cukety, kam se podíváš
Cuketová jsou stále stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone|
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní
Máte rádi italskou kuchyni? Pak vám bude chutnat nadýchaná focaccia s rozmarýnem, telecí řízky saltimbocca anebo šťavnatá sekaná se sýrem polpettone.