Hlavní obsah

Šálek horkého čaje: 6 druhů, které jsou zázrakem pro zdraví

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile venku začíná přituhovat, po šálku horkého čaje saháme intuitivně stále častěji. Je takovou první pomocí pro tělo promrzlé až na kost. Když navíc vybíráte chytře, dostanete do sebe také elixír zdraví.

Článek

Pokud nějaký nápoj neodmyslitelně patří k zimním měsícům, pak je to čaj. Máloco dokáže tak spolehlivě prohřát tělo jako šálek tohoto voňavého čerstvě uvařeného nápoje. Ten ale může být také vaším denním rituálem pro pevné zdraví. Stačí si vybrat ten správný druh!

Zelený čaj pomáhá bojovat proti rakovině

Japonský elixír dlouhověkosti – tak bývá často přezdíván zelený čaj a nutno říct, že právem. Nápoj z čajových lístků, které oproti černému čaji prošly jen minimální oxidací, přirozeně obsahuje vysoké množství silných antioxidantů, zejména katechinů. Konkrétně katechin EGCG, který je v zeleném čaji nejvíce zastoupen, se spojuje s preventivním působením proti některým typů rakoviny, cukrovky, obezity, artrózy a srdečně-cévních nemocí. Je také skvělý na paměť a soustředění. Je potřeba ale sáhnout po opravdu kvalitním nápoji z celých lístků, případně zvolit variantu matcha, což je 100% prášek ze zeleného čaje. Maximální množství by za den nemělo přesáhnout čtyři větší hrnky.

Čaga alias sibiřská nesmrtelnost

Čaga je původem ze Sibiře a v tamních tajgách údajně vyroste na jedné bříze z tisíce. „Houbu nesmrtelnosti“ lze užívat prostřednictvím čaje, jehož silná zemitá chuť doslova odráží drsné podmínky severských lesů. Čaga má mimořádné schopnosti, co se posílení imunity týká, obsahuje živiny, které přirozeně pomáhají zvyšovat počet bílých krvinek. Má také pročišťující schopnosti, pomáhá s regenerací krve, jater a žláz. Pomáhá také snižovat hladinu škodlivého cholesterolu a podporuje normální krevní tlak. Čaj se doporučuje popíjet dvakrát denně.

Foto: aboikis, Shutterstock.com

Čaga také pomáhá při psychických obtížích a únavěFoto: aboikis, Shutterstock.com

Ibiškový čaj nabitý céčkem

Podobně jako zelený čaj má mnoha tisíciletou historii také čaj z nádherných rudých květů ibišku, který podle dostupných pramenů popíjeli jako elixír egyptští faraonové. Chtěli tak docílit zářivější pleti a vyhnout se nemocem. Ibišek je vynikajícím zdrojem vitaminu C, železa a další řady cenných antioxidantů. Má příznivý vliv na imunitu, působí protizánětlivě, pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu, snižuje krevní tlak a díky látkám, které regulují vstřebávání tuků, prospívá také při hubnutí. Doporučuje se jeden až dva šálky denně.

Nakopávač yerba maté

Když už jsme u starých kultur, yerba maté bývalo zase zlatem Indiánů! Vyměnit některý z denních šálků kávy za  maté se ale určitě vyplatí i vám, a to nejen kvůli svěží chuti zlatavě zeleného nápoje. Čaj z cesmíny paraguayské je zdrojem kofeinu, díky kterému má podobně jako káva povzbudivé účinky. Na rozdíl od ní díky postupnému uvolňování účinných látek působí mnohem déle, i když s menší intenzitou. Dále stimuluje mozek, podporuje koncentraci, ale i fyzickou výkonnost a regeneraci. Má skvělý vliv na trávení a podporuje odbourávání tuků. Denně vám postačí maximálně 3 až 4 šálky.

Foto: Odairson Antonello, Shutterstock.com

Pokud se maté konzumuje s mírou, ukazuje se jako zdroj mnoha výhodFoto: Odairson Antonello, Shutterstock.com

Kontryhelový čaj pro ženské zdraví

Jeden tip speciálně pro ženy: o kontryhelu se pro změnu říká, že kdyby ho každá žena popíjela pravidelně, půlka gynekologických operací by vůbec nebyla potřeba. Přestože je třeba brát toto tvrzení s nadsázkou, čaj z kontryhele má na ženské zdraví skutečně fantastické účinky. Pomáhá normalizovat menstruaci a zabránit bolestem při ní, harmonizuje tělo během menopauzy a příznivě působí také při snahách o početí. Prospívá vlasům, kůži a pomáhá bojovat s akné. Hodí se i při hubnutí, protože šálek kontryhelového čaje na lačno povzbuzuje metabolismus. Popíjí se třikrát denně.

Heřmánkový čaj pro klid duše

Duševní pohoda není o nic méně důležitá než fyzické zdraví, a právě proto v našem seznamu nesmí chybět heřmánek. Čaj z heřmánku – jak možná mnoho z vás ze zkušenosti ví – pomáhá navodit klidný spánek. Zároveň má ale uklidňující účinky, pomáhá snižovat hladinu stresových hormonů a působí proti úzkostem. Krom toho pomáhá ulevovat při menstruačních bolestech, má antioxidační a protizánětlivé účinky a dobře působí také na žaludeční problémy všeho druhu. Pravidelné pití heřmánkového čaje také pomáhá posilovat imunitní systém, doporučuje se pít dvakrát denně, ráno a večer.

Reklama

Načítám