Hlavní obsah
4,4
(5)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Nemusí se to zdát, ale zelňačka je ze samých superpotravin: vitaminy nabité kysané zelí, luštěniny plné bílkovin a silný vývar, který vás postaví na nohy po nemoci i proflámované noci. Ta nožička klobásy už se v ní pak ztratí (a dodá jí bezvadnou chuť i vůni)!

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 250 g fazolí černé oko
  • 2 nožičky klobásy
  • 2 lžíce sádla
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 2 ks bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 500 g kysaného zelí
  • 1,3 l vývaru
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Fazole černé oko získala název po tmavé skvrně, kterou má ve svém středu. Je bohatá na vápník, bílkoviny a vlákninu a díky svému drobnějšímu tvaru ji s dostatečným namočením stačí i jen půlhodinové vaření.

Postup

01.

Den nebo alespoň dvě hodiny předem fazole propláchněte a namočte do dostatečného množství vody. Poté v osolené vodě uvařte doměkka. Fazole černé oko jsou poměrně rychle hotové, ale namáčení i tak zkrátí dobu vaření a zlepší jejich stravitelnost.

02.

Mezitím nechte na troše sádla pustit tuk z jedné až dvou nožiček dobré klobásy nakrájené na tenká kolečka. Děrovanou lžící je vyndejte stranou a pokuste se je mezitím nesníst. Dle potřeby do hrnce přidejte další tuk a dozlatova na něm pozvolna orestujte cibuli. Během smažení ji dost osolte.

03.

Cibuli zasypejte paprikou (část můžete nahradit pálivou) a po pár vteřinách, aby nezhořkla, zalijte vývarem. Já používám domácí morkový, ale dejte ten, co máte zrovna po ruce.

04.

Přidejte scezené zelí (nálev zatím nevylévejte), všechno koření, dle slanosti vývaru osolte a pod pokličkou vařte asi 20 minut. Na závěr přidejte scezené fazole a opečenou klobásu a prohřejte. Dle potřeby dořeďte, zjemněte kysanou smetanou a dochuťte čerstvě mletým pepřem a případně i šťávou ze zelí. Před podáváním je prima polévku posypat pažitkou nebo petrželí.

Pro ještě sytější jídlo ve vývaru nejprve uvařte kostky brambor, až poté přidejte zelí a dovařte dle receptu. Jak máte nejradši zelňačku vy?

Načítám