Hlavní obsah
4,1
(12)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Když připravuji pohoštění pro větší sešlosti, snažím se, aby byl na stole dostatek zeleniny. Něco sýrů, zdravějších pomazánek a dipů... a pak také nějaké ty dobroty, nad kterými kardiolog nejásá. Nakládaný bůček mizí pravidelně nejdřív.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
500 gramů
Na maso
  • 600 g vepřového bůčku bez kosti
  • 5 stroužků česneku
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička soli
Na kořenící pastu
  • 2 lžičky fenyklových semínek
  • 3 lžičky sušeného tymiánu
  • 3 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky hrubě mletý pepř
  • 50 ml oleje
Článek

Nejspíš budete znát paprikovou verzi nakládaného bůčku. Je také skvělá, pro někoho ale až příliš česneková. Bylinková verze je jemnější a aromatické bylinky, ve kterých je obalená, pomůžou i s trávením tučnějšího masa.

Postup

01.

Do hrnce, do kterého se vám maso pohodlně vejde, dejte tolik vody, aby byl bůček zcela ponořený. Přihoďte oloupané a rozmáčknuté stroužky česneku, všechno koření a sůl a vodu přiveďte k varu. Stáhněte plamen na mírný a bůček pod pokličkou pomalu uvařte doměkka, potrvá to asi hodinu. Maso vyjměte a nechte vychladnout.

Tip: Z vývaru posbírejte přebytečný tuk a přeceďte ho. Je skvělý jako základ do jakékoliv luštěninové polévky.

02.

Zatímco se maso vaří, připravte si bylinkovou pastu. V hmoždíři rozdrťte semínka fenyklu, přidejte tymián a rozmarýn a také je jemně podrťte. Bylinky přesypejte do misky, přidejte sušený česnek, sůl a pepř a dobře promíchejte. Nakonec přidejte olej a umíchejte hustou a voňavou kořenící pastu.

03.

Z uvařeného a vychladnutého bůčku seřízněte kůži. Studený bůček položte na dvojitou vrstvu pevného alobalu a ze všech stran ho důkladně potřete připravenou bylinkovou pastou. Pevně ho zabalte do alobalu a nechte v lednici dobře uležet. Jeden den je naprosté minimum, nejlepší bude čtvrtý nebo pátý den.

04.

Bůček nakrájejte na tenké plátky a podávejte s nakládanou zeleninou, trochou najemno nasekané červené cibule a s dobrým chlebem. Přidat můžete i pikantní hořčici.

Na stůl pak připravte i ty zdravější varianty pohoštění: pomazánku z červené řepy, skvělý hummus a třeba jednoduché květákové placičky.

Reklama