Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Když připravujeme pohoštění pro větší sešlosti, snažíme se, aby byl na stole dostatek zeleniny. Něco sýrů, zdravějších pomazánek a dipů... a pak také nějaké ty dobroty, nad kterými kardiolog nejásá. Nakládaný bůček mizí pravidelně nejdřív.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
500 gramů
Na maso
  • 600 g bůčku
  • 5 stroužků česneku
  • 2 ks bobkového listu
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička soli
Na kořenící pastu
  • 2 lžičky fenyklových semínek
  • 3 lžičky sušeného tymiánu
  • 3 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 50 ml oleje
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Nejspíš budete znát paprikovou verzi nakládaného bůčku. Je také skvělá, pro někoho ale až příliš česneková. Bylinková verze je jemnější a aromatické bylinky, ve kterých je obalená, pomůžou i s trávením tučnějšího masa.

Postup

01.

Do hrnce, do kterého se vám maso pohodlně vejde, dejte tolik vody, aby byl bůček zcela ponořený. Přihoďte oloupané a rozmáčknuté stroužky česneku, všechno koření a sůl a vodu přiveďte k varu. Stáhněte plamen na mírný a bůček pod pokličkou pomalu uvařte doměkka, potrvá to asi hodinu. Maso vyjměte a nechte vychladnout.

Tip: Z vývaru posbírejte přebytečný tuk a přeceďte ho. Je skvělý jako základ do jakékoliv luštěninové polévky.

02.

Zatímco se maso vaří, připravte si bylinkovou pastu. V hmoždíři rozdrťte semínka fenyklu, přidejte tymián a rozmarýn a také je jemně podrťte. Bylinky přesypejte do misky, přidejte sušený česnek, sůl a pepř a dobře promíchejte. Nakonec přidejte olej a umíchejte hustou a voňavou kořenící pastu.

03.

Z uvařeného a vychladnutého bůčku seřízněte kůži. Studený bůček položte na dvojitou vrstvu pevného alobalu a ze všech stran ho důkladně potřete připravenou bylinkovou pastou. Pevně ho zabalte do alobalu a nechte v lednici dobře uležet. Jeden den je naprosté minimum, nejlepší bude čtvrtý nebo pátý den.

04.

Bůček nakrájejte na tenké plátky a podávejte s nakládanou zeleninou, trochou najemno nasekané červené cibule a s dobrým chlebem. Přidat můžete i pikantní hořčici.

Na stůl pak připravte i ty zdravější varianty pohoštění: pomazánku z červené řepy, skvělý hummus a třeba jednoduché květákové placičky.

Načítám