Článek
Kořenová zelenina, v tomto případě mrkev, celer a petržel, je základ tradiční české kuchyně. Vývaru nebo svíčkové dodává přírodní sladkost, a navíc i specifickou chuť a vůni, která je oblíbená především v chladnějším obdobím roku. Ať už kořenovou zeleninu pečete, restujete, nebo pomalu táhnete při vaření, vždy se vám odmění plnou chutí. Ochutnejte nejlepší omáčky, které jsou právě na téhle surovině postavené.
Recepty na nejlepší omáčky z kořenové zeleniny
A které omáčky z kořenové zeleniny patří mezi nejoblíbenější? Určitě klasika – dokonalá svíčková s jemně nasládlou chutí pečené zeleniny nebo poctivá rajská. Vyzkoušet můžete i méně známé varianty, jejichž základ tvoří „svatá trojice“ – mrkev, celer a petržel. Jak na dokonalou svíčkovou krok za krokem?
Jak skladovat kořenovou zeleninu
Kořenová zelenina má ráda chlad, vlhko a tmu – ideálně sklep nebo chladnou spíž. Pokud takové místo nemáte, nevadí, stačí i chladnička. Kořenovou zeleninu uchovávejte v dolní zásuvce na zeleninu, nejlépe v papírovém sáčku nebo perforovaném plastovém obalu, aby mohla dýchat a neplesnivěla.
Mrkev, petržel i celer můžete také zabalit do vlhké utěrky – vydrží pak déle svěží. Nikdy ji ale neukládejte blízko uskladněných jablek, která uvolňují etylen a urychlují vadnutí. A pokud chcete mít oblíbenou kořenovou zeleninu po ruce celou zimu, nakrájejte ji na kostičky a zamrazte – chuť i barvu si zachová.













