Hlavní obsah

Povidlové šátečky ze tří ingrediencí

Hodnocení:
(781)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Tak jednoduché a tak dobré! Na těsto vám budou stačit tři obyčejné ingredience (a špetka soli), navíc se s ním krásně pracuje – tenhle klasický recept je jako stvořený pro začínající pekaře.

Ingredience pro:
40 šátečků
Budete potřebovat
  • 250 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
Na dokončení
  • 120 g povidel
  • 1 vejce na potření
  • 2 lžíce mléka
  • 2 polohrubé mouky na podsypání
  • 2 moučkové cukry na posypání
Článek

Postup

Krok 1: Máslo nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a nechte chvíli povolit při pokojové teplotě, těsto se vám pak bude zadělávat snadněji.

Krok 2: K povolenému máslu přidejte tvaroh (doporučuji jemný tvaroh v kostce), mouku a špetku soli a vypracujte hladké a pružné homogenní těsto – můžete použít ruční mixér s hnětacími háky, ale snadno to zvládnete i ručně. Hotové těsto nechte chvíli odležet v lednici, bude se vám s ním lépe pracovat.

Krok 3: Předehřejte troubu na 180 °C. Oddělte polovinu těsta a za občasného podsypávání polohrubou moukou ho vyválejte na tenký plátek (asi 3 mm). Rádýlkem nebo ostrým nožem těsto nakrájejte na čtverce veliké přibližně 5 až 6 cm. Snažte se pracovat přesně a klidně si vezměte na pomoc dlouhé pravítko, z nepravidelných čtverců se šátečky skládají obtížněji.

Krok 4: Doprostřed každého čtverečku dejte půl lžičky povidel, husté marmelády či džemu. Opravdu stačí půl lžičky, z přeplněných šátečků náplň ráda utíká. Spojte protilehlé rohy do tvaru trojúhelníku a hrany k sobě dobře přitiskněte pomocí vidličky. Hotové šátečky skládejte na plech vyložený papírem na pečení. Druhou polovinu těsta zpracujte stejně.

Krok 5: V misce dobře rozmíchejte vejce s mlékem a hotové šátečky pomocí mašlovačky dobře potřete. Pečte v předehřáté troubě asi 18 až 20 minut do světle hnědé barvy. Ještě horké šátečky poprašte cukrem a podávejte.

Na sladké vás příliš neužije? Zkuste taštičky plněné špenátem nebo trojhránky z listového těsta plněné mletým masem.

ynezorPumanzeSaNyknalC
26. 10. 2021

Reklama

Sdílejte článek