Hlavní obsah
3,1
(986)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tak jednoduché a tak dobré! Na těsto vám budou stačit tři obyčejné ingredience (a špetka soli), navíc se s ním krásně pracuje – tenhle klasický recept je jako stvořený pro začínající pekaře.

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
40 šátečků
  • 250 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
K dokončení
  • 120 g povidel
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Tvarohové těsto ze tří surovin zvládnete levou zadní, ale co třeba domácí povidla? Ta samozřejmě také! Můžete si uvařit klasiku podle babiček nebo připravit snazší verzi bez míchání a z trouby.

Postup

01.

Máslo nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a nechte chvíli povolit při pokojové teplotě, těsto se vám pak bude zadělávat snadněji.

02.

K povolenému máslu přidejte tvaroh (doporučuji jemný tvaroh v kostce), mouku a špetku soli a vypracujte hladké a pružné homogenní těsto – můžete použít ruční mixér s hnětacími háky, ale snadno to zvládnete i ručně. Hotové těsto nechte chvíli odležet v lednici, bude se vám s ním lépe pracovat.

03.

Předehřejte troubu na 180 °C. Oddělte polovinu těsta a za občasného podsypávání polohrubou moukou ho vyválejte na tenký plátek (asi 3 mm). Rádýlkem nebo ostrým nožem těsto nakrájejte na čtverce veliké přibližně 5 až 6 cm. Snažte se pracovat přesně a klidně si vezměte na pomoc dlouhé pravítko, z nepravidelných čtverců se šátečky skládají obtížněji.

04.

Doprostřed každého čtverečku dejte půl lžičky povidel, husté marmelády či džemu. Opravdu stačí půl lžičky, z přeplněných šátečků náplň ráda utíká. Spojte protilehlé rohy do tvaru trojúhelníku a hrany k sobě dobře přitiskněte pomocí vidličky. Hotové šátečky skládejte na plech vyložený papírem na pečení. Druhou polovinu těsta zpracujte stejně.

05.

V misce dobře rozmíchejte vejce s mlékem a hotové šátečky pomocí mašlovačky dobře potřete. Pečte v předehřáté troubě asi 18 až 20 minut do světle hnědé barvy. Ještě horké šátečky poprašte cukrem a podávejte.

Na sladké vás příliš neužije? Zkuste taštičky plněné špenátem nebo trojhránky z listového těsta plněné mletým masem.

Reklama

Načítám