Hlavní obsah
3,7
(3)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Trochu dekadentní kávové máslo nadchne všechny milovníky kávové chuti. Po jeho výrobě vám zůstane skvělé kávové podmáslí: když ho nevypijete jenom tak, můžete ho přidat do muffinů. Tahle snídaně vás zaručeně postaví na nohy.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Kávové máslo
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kávy
  • 1,5 lžíce cukru krupice
  • 1/4 ks vanilkového lusku
Kávové muffiny
  • 240 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 100 g cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 200 ml kávového podmáslí
  • 90 g másla
  • 60 g bílé čokolády
Článek

Postup

01.

Smetanu přiveďte k varu. Odstavte, vmíchejte do ní mletou kávu a cukr, přidejte semínka z vanilkového lusku a nechte chvíli odstát, mělo by stačit 15 minut.

Tip: Každá káva je jiná, i naše chutě se liší, proto průběžně ochutnávejte a čas louhování upravte podle sebe. Když se vám bude zdát málo výrazná, klidně jí ještě chvíli dopřejte, dávejte ale pozor, aby nezhořkla příliš.

02.

Smetanu sceďte přes plátýnko nebo kávový filtr a kávu pořádně vymačkejte. Poté ji nechte vychladit v lednici, ideálně do druhého dne.

03.

Vychlazenou smetanu dejte do kuchyňského robota a začněte šlehat balonovou metlou. Po chvíli se vytvoří hustá kávová šlehačka (je také báječná, určitě ochutnejte). Dál šlehejte, až se začne oddělovat tuk od podmáslí a srážet se do máslových hrudek.

04.

Obsah nádoby přeceďte přes hustý cedník. Kávové máslo nechte pořádně okapat a lahodné podmáslí zachyťte. Okapané máslo pořádně prohněťte v ledové vodě a odstraňte z něj zbytky podmáslí.

05.

Vodu několikrát vyměňte a opakujte, až bude téměř čirá. Kávové máslo přeložte do mističky a používejte jako pomazánku na toasty, na palačinky, lívance a do různých snídaňových kaší.

Tip: Z uvedeného množství smetany vyrobíte přibližně 140 g másla a zůstane vám asi 230 ml kávového podmáslí. Jednoduchým muffinům dodá skvělou příchuť.

06.

Na kávové muffiny rozpalte troubu na 180 °C a plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. V jiné míse prošlehejte cukr a vejce. Přidejte rozpuštěné zchladlé máslo a podmáslí, a ještě jednou prošlehejte.

07.

Našlehanou směs přilijte k mouce, přidejte nasekanou bílou čokoládu a promíchejte tak, aby se všechna mouka provlhčila, ale nešlehejte. Malé nerozmíchané hrudky mouky nevadí, naopak dodají muffinům charakteristickou strukturu.

08.

Těsto rozdělte do připravených košíčků a pečte v předehřáté troubě 22-25 minut. Podávejte s kávovým máslem a šálkem kávy.

Snídaňové muffiny nemusí být jenom sladké. Za vajíčkovo-sýrové vás pochválí i výživáři, do nádivkových schováte starší pečivo a špaldové s kukuřicí budou chutnat dětem.

Reklama

Načítám