Hlavní obsah
2,9
(109)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Velikonoční nádivka je jarním evergreenem asi v každé rodině a každá rodina má ten svůj recept na tu úplně nejlepší! Zde je nádivka jako muffiny, ale klidně můžete tento recept použít i na klasickou bábovkovou nebo chlebíčkovou formu.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 muffinů
Nádivka
  • 4 ks rohlíku
  • 4 ks vejce
  • 100 g baby špenátu
  • 200 g uzené krkovice
  • 1 hrst mandlí
  • 1 hrst čerstvé pažitky
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka pepře
  • 2 špetky soli
Vymazání formy
  • 1 lžička másla
  • 2 lžíce hrubé mouky
Článek

01.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, rozprostřete je na suchý plech a dejte asi na 5 minut zapéct do trouby. Pak křupavé kostičky pečiva přesypte do větší mísy a nechte je zchladnout. Troubu nechte dál běžet. 

02.

Mezitím si orestujte na kostičky nakrájené uzené maso a nechte ho zchladnout. V cedníku spařte vroucí vodou listy baby špenátu společně s na plátky nasekanými stroužky česneku. Pod horkou vodou zavadnou, nechte je také trochu zchladnout a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Vymačkaný špenát s česnekem nasekejte. 

03.

Oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte do mísy k pečivu, bílky dejte zvlášť do mísy, ve které je budete později šlehat. Do mísy k pečivu a žloutkům přilijte smetanu, přidejte orestované uzené maso i s výpekem a vychladlý spařený špenát s česnekem. 

04.

Do směsi přimíchejte mandle, nasekanou pažitku a petrželku, špetku muškátového oříšku a nakonec přidejte dle chuti sůl a čerstvě namletý pepř.

05.

V druhé míse teď ušlehejte vaječné bílky se špetkou soli v tuhý sníh. Ten postupně (na třikrát) jemně vmíchejte do těsta na nádivku. Hotovou směsí naplňte formu na muffiny, kterou předem vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. 

06.

Nádivkové muffiny pečte při 180 stupních cca 15 minut. Podávejte je s vařeným vejcem, červenou řepou, klidně i s plátkem uzeného masa. 

Foto: Autorka

Nádivkové muffiny jsou výborné teplé i studenéFoto: Autorka

Můžete použít i jiné bylinky, třeba libeček nebo medvědí česnek, a špenát nahradit tradičními kopřivami. A více inspirace najdete i v našem velikonočním speciálu

Reklama

Načítám