Hlavní obsah
3,6
(30)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jednoduchý chlebíček, který zvládnou i začátečníci, je vlhký díky podmáslí a kakaové těsto lehounce voní po kávě. Nejzábavnější okamžik nastane, když do něj zakrojíte: mramorový vzor je vždy jiný a vždy krásný.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
  • 50 ml kávy espresso
  • 2 lžíce kakaa
  • 300 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 2 ks vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 125 ml oleje
  • 125 ml podmáslí
Článek

Postup

01.

Připravte si silnou kávu a je jen na vás, jaký zvolíte způsob: postačí i rozpustná, ale použít můžete filtrovanou nebo espresso ze stroje. V horké kávě rozmíchejte kakao a lžíci krupicového cukru a nechte chvíli zchladnout.

02.

Chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 160 °C. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a nechte chvíli stranou.

03.

V jiné větší míse šlehejte celá vejce s cukrem, až hmota výrazně nabude a zesvětlá. Poté za stálého šlehání pomalu přilévejte olej, až vznikne hustá světlá směs, která bude trochu připomínat majonézu. Nakonec už jenom pomalu a krátce zašlehejte podmáslí.

04.

Do těsta opatrně a ručně postupně vmíchejte i mouku s práškem do pečiva. Do uvolněné mísy po mouce přeložte asi třetinu těsta a jemně do ní zamíchejte vychladlou kávu s kakaem.

05.

Do připravené chlebíčkové formy na střídačku po třetinách vrstvěte oba druhy těsta: dno pokryjte třetinou světlého těsta, přidejte vrstvu kakaového a takhle pokračujte, až spotřebujete všechno těsto. Naplněnou chlebíčkovou formu vložte ihned do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 45–55 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Nechte chvíli zchladnout ve formě a podávejte s lehounkým popraškem moučkového cukru.

V lednici vám po pečení zůstane podmáslí: pokud ho nevypijete jenom tak, naložte do něj maso a připravte šťavnatý kuřecí řízek v podmáslí nebo křupavé kuřecí paličky z trouby, děti vás budou milovat. Anebo vám zachutná nekynutý podmáslový chleba s červenou řepou?

Reklama

Načítám