Článek
Jak zpracovat právě natrhané třešně? Ideální je z nich rovnou něco upéct, protože pak si na nich pochutnáte nejvíc – tedy samozřejmě hned vedle toho, že si je dáte jen tak samotné, ještě vyhřáté sluníčkem a možná rovnou ze stromu. Jestli potřebujete inspiraci na skvělé třešňové recepty, tady jsou!
Skvělé dezerty s třešněmi
Když je řeč o receptech, ve kterých jsou třešně důležitou surovinou, pak samozřejmě nelze zůstat jen u klasické hrníčkové bublaniny nebo třešňových koláčů na plech s drobenkou. Možností je mnohem víc! Vyzkoušejte i zajímavou variaci ovocných knedlíků a také nepečený dezert – třeba i do skleničky.
Jak správně skladovat třešně
Třešně, stejně jako další měkčí ovoce, nelze skladovat moc dlouho poté. Aby plody nezačaly plesnivět, je dobré se držet těchto rad:
- Před skladováním je nikdy dopředu nemyjte. (Jak omýt ovoce od pesticidů)
- Neskladujte prasklé, nahnilé ani jakkoliv poškozené plody.
- Pro skladování vyberte plody se stopkou, vydrží déle.
- Jestli víte, že ovoce spotřebujete nebo zpracujete do druhého dne, můžete ho nechat při pokojové teplotě, ale nemělo by být na slunci.
- Pro delší uchování je dejte do chladničky v plastovém sáčku nebo krabici a uzavřete jen tak, aby mohly „dýchat“.
- Třešně lze uchovat v mrazáku. Předem je omyjte a nechejte pořádně uschnout. Pak je zbavte pecek i stopek, naskládejte na tác v jedné vrstvě a vložte do mrazáku. Až zmrznou, nasypejte je do dobře uzavíratelného sáčku nebo krabičky, kde nenačichnou (na to jsou velmi náchylné, tak pozor), lze tak z nich odsypat jen potřebnou část.
- Nemáte-li možnost je zamrazit, musíte je konzervovat třeba jako třešňový kompot, třešňový džem nebo sirup.