Hlavní obsah
4,0
(11)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Zbyly vám uvařené brambory a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte rychlý bramborovo-sýrový chléb na pánvi. Nepotřebujete na něj váhu ani droždí a je to vynikající syté jídlo, které se hodí klidně i jako zajímavá příloha ke kousku masa s omáčkou či jako zakousnutí k polévce.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chléb
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 ks brambor
  • 1 špetka soli
  • 8 lžic mléka
  • 2 lžíce čerstvého krémového sýru
  • 1 hrst jarní cibulky
  • 1 hrst sýra
  • 1/2 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Mouku smíchejte se špetkou soli a přidejte vlažné mléko. Mléko přilévejte postupně a přitom hněťte, dokud nebude mít těsto ideální konzistenci: nesmí lepit a mělo by jít jednoduše rozválet.

02.

Vařené brambory roztlačte vidličkou, přidejte k nim krémový sýr a jarní cibulku nasekanou nadrobno a dobře promíchejte.

Tip: Můžete použít i jinou bylinku nebo koření, a pokud máte rádi česnekový chléb, nebojte se přidat i sušený nebo čerstvý česnek.

03.

Krátce odleželé těsto rozválejte do kruhu a do tenka (tak na 3 mm). Vyválené těsto naplňte bramborovou směsí, nechte přitom asi 6 cm volné okraje, aby šla náplň do těsta lépe zabalit. Náplň posypejte strouhaným sýrem (eidam, gouda, čedar).

04.

Nakonec náplň do těsta zabalte: okraje těsta spojte ve středu, aby náplň nikde nevytékala. Takto naplněný chléb dejte pozvolna opékat na pánev lehce pomazanou olejem (můžete použít olej ve spreji). Smažte pozvolna na středním plameni asi 5 minut z každé strany dozlatova.

05.

Hotovou placku můžete po upečení rozkrájet na čtvrtiny a podávat například k polévce nebo jen tak.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Vynikající chlebová placka s bramborovou náplníFoto: Viktorie Hrazdílková

Máte rádi chlebové placky? Pak vám bude chutnat piadina: rychlé chlebové placky z Itálie. Anebo si raději uděláte plněné turecké placky gözleme? Výtečné jsou i gruzínské placky chačapuri se sýrem.

Reklama

Načítám