Hlavní obsah
3,2
(259)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Perníčky podle M. J. Sandtnerové mile překvapí – jsou voňavé, měkké hned po upečení a už takové zůstanou. Sandtnerka těsto připravuje z žitné mouky, bez tuku a nezdržuje se komplikovaným zdobením. Jako kypřidlo používá amonium, v tomhle receptu ho ale můžete jednoduše nahradit jedlou sodou.

45 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 plechy
Perníkové koření
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky anýzu
  • 2 ks hřebíčku
  • 1 kulička nového koření
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
Těsto
  • 300 g žitné mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 1 špetka amonia
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 120 g medu
  • 2 ks vejce
Na potření a zdobení
  • 1 ks žloutků
  • 1 hrst mandlí
Bílková poleva
  • 140 g cukru moučka
  • 1 ks bílku
  • 1/4 lžičky citronové šťávy
Čokoládová poleva
  • 100 g čokolády 70%
  • 30 g kakaového másla
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte perníkové koření: celé kousky roztlučte najemno v hmoždíři (nebo můžete použít starý mlýnek na kávu), prosejte přes jemné sítko a smíchejte se sypkými druhy. I když při pečení nespotřebujete všechno, v uzavřené dóze koření chvíli vydrží a vy ho můžete použít do perníků na plech nebo špetku jako voňavou vánoční tečku do odpolední kávy.

02.

Dobře omyjte citron (ideálně s chemicky neošetřenou kůrou) a nastrouhejte najemno žlutou část kůry.

03.

Do velké mísy prosejte žitnou mouku a cukr, přidejte na špičku nože amonia (v tomhle receptu ho bez problémů zastoupí malá lžička jedlé sody), citronovou kůru a lžičku nebo dvě perníkového koření. Všechny sypké suroviny ještě promíchejte metličkou.

04.

Pokud máte tuhý med, krátce ho prohřejte v kastrůlku, až se rozpustí, a nechte ho chvíli zchladnout. V moučné směsi udělejte důlek, přidejte med a vejce a vypracujte těsto. Bude mírně lepivé, ale hebké a hladké. Z vypracovaného těsta vytvořte váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet. Tomuhle těstu postačí k uležení dvě hodiny, v lednici na vás ale počká i dva tři dny.

Tip: Máte-li rádi tmavší perníčky, prosejte k sypkým surovinám lžíci kakaa.

05.

Plechy vyložte pečicím papírem a troubu rozehřejte na 170 °C. Z odleželého těsta odeberte zhruba čtvrtinu (s menším množstvím těsta se líp pracuje a při vyvalování stačí použít menší množství mouky na podsypávání) a rozválejte ho na pomoučeném válu na výšku asi půl centimetru. Vykrajujte menší tvary a skládejte je na připravené plechy. Pečte v předehřáté troubě asi 10 až 12 minut.

06.

Pokud jste se rozhodli pro perníčky bez polevy, hned po vytažení z trouby je potřete syrovým žloutkem prošlehaným s pár kapkami vody a ihned ozdobte polovinami loupaných mandlí. Syrový žloutek se na horkých perníčcích „upeče“, mandle se díky němu přilepí a perníčky budou krásně lesklé a jednoduše a elegantně ozdobené.

07.

V případě, že jste se rozhodli pro perníčky s bílkovou polevou, prosejte do misky moučkový cukr, přidejte jeden bílek a dvě tři kapky citronové šťávy. Všechno vařečkou utřete do hladké a lesklé polevy, pomocí štětečku naneste na perníčky a ihned ozdobte polovinou loupané mandle (nebo sekanými pistáciemi). Nechte zaschnout.

Tip: Pistácie před zdobením krátce spařte ve vařící vodě, oloupejte a nechte proschnout. Budou krásně zelené.

08.

Na čokoládovou polevu rozpusťte v kastrůlku ve vodní lázni čokoládu a povolte ji kakaovým máslem. Míchejte, až se všechno rozpustí a spojí do hladké lesklé polevy. Potřete perníčky a znovu ihned ozdobte mandlí a nechte ztuhnout. Znáte 3 nejlepší způsoby, jak rozpustit čokoládu?

Perníkové koření skvěle ladí i s tmavým masem, zejména se zvěřinou. Zkusili jste už třeba kančí s perníkovou omáčkou nebo jelení kýtu s perníkovým knedlíkem?

Reklama

Načítám