Článek
Postup
01.
Nejdřív si připravte perníkové koření: celé kousky roztlučte najemno v hmoždíři (nebo můžete použít starý mlýnek na kávu), prosejte přes jemné sítko a smíchejte se sypkými druhy. I když při pečení nespotřebujete všechno, v uzavřené dóze koření chvíli vydrží a vy ho můžete použít do perníků na plech nebo špetku jako voňavou vánoční tečku do odpolední kávy.
02.
Dobře omyjte citron (ideálně s chemicky neošetřenou kůrou) a nastrouhejte najemno žlutou část kůry.
03.
Do velké mísy prosejte žitnou mouku a cukr, přidejte na špičku nože amonia (v tomhle receptu ho bez problémů zastoupí malá lžička jedlé sody), citronovou kůru a lžičku nebo dvě perníkového koření. Všechny sypké suroviny ještě promíchejte metličkou.
04.
Pokud máte tuhý med, krátce ho prohřejte v kastrůlku, až se rozpustí, a nechte ho chvíli zchladnout. V moučné směsi udělejte důlek, přidejte med a vejce a vypracujte těsto. Bude mírně lepivé, ale hebké a hladké. Z vypracovaného těsta vytvořte váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet. Tomuhle těstu postačí k uležení dvě hodiny, v lednici na vás ale počká i dva tři dny.
Tip: Máte-li rádi tmavší perníčky, prosejte k sypkým surovinám lžíci kakaa.
05.
Plechy vyložte pečicím papírem a troubu rozehřejte na 170 °C. Z odleželého těsta odeberte zhruba čtvrtinu (s menším množstvím těsta se líp pracuje a při vyvalování stačí použít menší množství mouky na podsypávání) a rozválejte ho na pomoučeném válu na výšku asi půl centimetru. Vykrajujte menší tvary a skládejte je na připravené plechy. Pečte v předehřáté troubě asi 10 až 12 minut.
06.
Pokud jste se rozhodli pro perníčky bez polevy, hned po vytažení z trouby je potřete syrovým žloutkem prošlehaným s pár kapkami vody a ihned ozdobte polovinami loupaných mandlí. Syrový žloutek se na horkých perníčcích „upeče“, mandle se díky němu přilepí a perníčky budou krásně lesklé a jednoduše a elegantně ozdobené.
07.
V případě, že jste se rozhodli pro perníčky s bílkovou polevou, prosejte do misky moučkový cukr, přidejte jeden bílek a dvě tři kapky citronové šťávy. Všechno vařečkou utřete do hladké a lesklé polevy, pomocí štětečku naneste na perníčky a ihned ozdobte polovinou loupané mandle (nebo sekanými pistáciemi). Nechte zaschnout.
Tip: Pistácie před zdobením krátce spařte ve vařící vodě, oloupejte a nechte proschnout. Budou krásně zelené.
08.
Na čokoládovou polevu rozpusťte v kastrůlku ve vodní lázni čokoládu a povolte ji kakaovým máslem. Míchejte, až se všechno rozpustí a spojí do hladké lesklé polevy. Potřete perníčky a znovu ihned ozdobte mandlí a nechte ztuhnout. Znáte 3 nejlepší způsoby, jak rozpustit čokoládu?
Perníkové koření skvěle ladí i s tmavým masem, zejména se zvěřinou. Zkusili jste už třeba kančí s perníkovou omáčkou nebo jelení kýtu s perníkovým knedlíkem?