Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Kokosky, nebo spíš kokosové pusinky? Tohle je přesně ten druh cukroví, který je jednoduchý na přípravu, rychle hotový a chutná skvěle! Kombinace kokosu, mandlové mouky a pistácií je zkrátka spolehlivá.

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
  • 3 ks bílku
    3
  • 1 špetka soli
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 50 g mandlové mouky
    8
  • 50 g loupaných pistácií
    8
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Bílky je třeba vyšlehat ve vodní lázni, sníh pak bude daleko pevnější a vláčnější. Jen dejte pozor, aby se mísa přímo nedotýkala vařící vody – sníh se má ohřívat jen nad párou.

Postup

01.

Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuha. Pak mísu přesuňte nad vodní lázeň (hrnec s vroucí vodou) a postupně na páře k bílkům zašlehejte prosátý moučkový cukr. Vznikne pevný lesklý sníh, který tvoří špičky.

02.

Odstave z vodní lázně. Do sněhu stěrkou vmíchejte mandlovou mouku (jemně namleté mandle), strouhaný kokos a loupané nasekané pistácie. Vznikne hustá směs. Naložte ji do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvořte kokosky. Vložte je do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte 10-15 minut. Pak je nechte v otevřené troubě na plechu zcela vychladnout.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech
Energie4 497,25 kJ
Bílkoviny19,36 g
Tuky59,44 g
Sacharidy111,95 g
Sůl0,75 g
SAFA32,03 g
Vláknina11,9 g
Cukry106,46 g

Načítám