Hlavní obsah

Co mají včely rády? Jaké rostliny vysadit, aby k vám létaly

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Včely. Hmyz, který většina lidí ani nevnímá, ale který je pro naše přežití nesmírně důležitý. Zajišťuje totiž téměř veškerou úrodu, která končí na našich talířích. A tak bychom měli včely všemi možnými způsoby chránit.

Článek

Člověk samozřejmě nemusí být včelař, aby mohl pomáhat včelám. Pokud máte zahradu nebo alespoň terasu, můžete toho pro tento malý pilný hmyz udělat spoustu – třeba tím, že včelkám nabídnete na pyl a nektar bohatou květenu. Které rostliny tedy vysadit, aby z nich včely měly radost, protože jim zajistí dostatek potravy?

1. Medonosné trvalky

Pokud nechcete každý rok (případně každý druhý rok) přemýšlet, jaké medonosné květiny jsou pro vaši zahradu ty nejlepší, prostě osaďte některý ze záhonů medonosnými trvalkami.

OKRASNÉ ČESNEKY – velké palice květů ozdobí snad každou zahradu, vyskytují se v barvách od bílé přes růžovou až po modrou a fialovou; nevyžadují žádnou extra péči – nevadí jim ani sucho, takže se nemusíte příliš často trápit se zálivkou.

SASANKY – většina je zná jen jako drobné jarní kytičky, ale jejich zahradní odrůdy se pyšní spoustou barevných odrůd a velkými květy; mají rády přímé světlo a vlhkou půdu.

PLAMÉNEK – tahle popínavá rostlina, zdobící především pergoly či altánky, nevyžaduje zvláštní péči; její pestrobarevné květy jsou pro včely velkým lákadlem.

KROKUSY – patří k prvním rostlinám, které svými květy na jaře ozdobí naše zahrady, i proto jsou pro včely, jež jsou ještě zesláblé po zimě, tak důležité; ani péče o krokusy vás nijak nezaměstná.

JIŘINY – bohaté květy jiřin jsou pro včely jako dělané; najdete je snad ve všech možných barvách; chtějí slunné stanoviště a občasnou zálivku; na zimu budete muset hlízy vykopat ze země a uchovat například ve sklepě – jiřiny nesmějí zmrznout, i proto s nimi na jaře nespěchejte ven.

TŘAPATKA (neboli echinacea) – má velké květy; na péči není náročná, miluje slunce a se zálivkou to není třeba přehánět; dařit se jí bude prakticky kdekoli.

PELARGONIE – za okny je máme skoro všichni, jsou krásné, nenáročné, na trhu jsou k dostání prakticky ve všech barvách; můžete díky nim pomoci včelám, i když nemáte zahradu.

BĚLOTRN – svým vzhledem připomíná bodlák a kvete bílými až modrými květy; na záhon se možná úplně nehodí (může vyrůst až do 2 metrů), ale jako solitér někde ve slunném rohu zahrady bude vypadat skvěle.

TOPOLOVKA (neboli slézová růže) – výrazná, vysoká rostlina s nádhernými pestrobarevnými květy; daří se jí na slunném místě, zálivku nevyžaduje nijak silnou; umístěte ji někam, kde jí budete moci poskytnut oporu, jinak se při silnějším větru může kvůli své výšce zlomit.

JETEL– pokud vám v trávníku roste a kvete jetel, budou se k vám včely vracet; možná úplně neoceníte, že musíte neustále nosit boty (to abyste se vyhnuli případným žihadlům), ale jeho pěstováním uděláte dobrý skutek.

ROZCHODNÍK – máte-li skalku, určitě by v ní rozchodník neměl chybět, ostatně zasadit se dá i jen tak do květináče a umístit na terasu nebo balkon; včely jeho drobné, bílé či žluté květy milují; má rád slunce a sušší půdu, se zaléváním to rozhodně nepřehánějte.

Foto: Alexandra Fráňová

Při plánování zahrady a nových záhonů myslete i na včely a motýlyFoto: Alexandra Fráňová

2. Nejlepší letničky pro včely

Také mezi oblíbenými letničkami jsou květiny, za něž budou včely vaši zahradu prostě milovat. Které to jsou?

ASTRY (neboli hvězdnice) – jsou k dispozici v záplavě nejrůznějších barev a na péči nejsou až tak náročné; nemají rády přemokřenou půdu, ale za pravidelnou zálivku vám budou vděčné.

MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ – léčivka se žlutooranžovými květy je pastvou pro oči i včely; nevyžaduje skoro žádnou péči, stačí mu slunce a občasná zálivka, roste prakticky sám od sebe (mimochodem, je to původně dvouletka, ale většinou se pěstuje jako letnička).

OKRASNÝ VLČÍ MÁK – jeho nápadné, rudé květy jsou ozdobou nejedné zahrady; seženete jej jako jednoletou variantu i jako trvalku; daří se mu na slunci, na zálivku není náročný.

SLUNEČNICE – velké květy jsou pro včely jako stvořené; slunečnice mají rády (jak ostatně jejich jméno napovídá) slunné stanoviště a občasnou zálivku; zatímco v létě jimi potěšíte včely, na podzim a v zimě ptáky.

CÍNIE (neboli ostálka) – vyskytují se jednoduché i plnokvěté, vysoké i nízké, ve všech barvách, na něž si jen vzpomenete; pro včely jsou jako stvořené; zvládne je pěstovat i úplný začátečník – mají rády slunce a půdu bohatou na živiny, zálivku nevyžadují nijak častou.

3. Bylinky pro lidi i pro včely

Možná si říkáte, že byste chtěli mít z oblíbených medonosných rostlin také nějaký přímý užitek. Pak vězte, že je mezi nimi i spousta bylin, které ocení naše mlsné chuťové buňky. Co zasadit na záhon či do květináče?

BRUTNÁK LÉKAŘSKÝ – jedná se o léčivku, která je navíc skvělým doplňkem do nejrůznějších salátů (její listy chuťově připomínají okurku); je to letnička; má ráda slunce; kvete výraznými modrými květy.

ŠANTA KOČIČÍ – nejen kočky a včely ji mají rády, používá se jako léčivka (zmírňuje zažívací obtíže, snižuje krevní tlak…); ocení slunné stanoviště, není náročná na péči, má drobné, modrofialové kvítky.

FENYKL – je skvělý do salátů i pro teplou kuchyni, odvar ze semen pomáhá při zažívacích obtížích (především při nadýmání); je velmi nenáročný na péči; žlutými květenstvími připomíná kopr.

LEVANDULE – uklidňuje, pomáhá usnout, vyrábí se z ní nejrůznější tinktury a sirupy, ochutí řadu (nejen sladkých) pokrmů; včely ji přímo milují; má ráda slunce a nesnáší přemokření; zahradu ozdobí typickými modrofialovými květy a úchvatnou vůní.

OREGANO (neboli dobromysl) – používá se v teplé i studené kuchyni, podporuje zažívání; kvete drobnými růžovofialovými kvítky a miluje slunce, není náročné na zálivku.

ROZMARÝN – má v české kuchyni své místo, používá se především v pokrmech z masa; pěstování nedá žádnou práci, chce slunné stanoviště a občasnou zálivku.

ŠALVĚJ – má výrazné modrofialové květy; používá se v kuchyni, ale i v léčitelství – má protizánětlivé účinky a pomáhá při potížích se zažíváním; ani ona není náročná na péči.

TYMIÁN – patří k nejuniverzálnějším bylinkám v naší kuchyni, používá se jak pro přípravu teplých, tak i studených pokrmů; má rád slunce a propustnou půdu, na zálivku není náročný.

Reklama

Načítám