Hlavní obsah
2,9
(187)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Také máte rádi slaďounké a voňavé broskve? Co nesníte na posezení, přidejte do křehkého závinu s tvarohem. Je hotový raz dva a vy máte tak skvělou víkendovou snídani či svačinku.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 180 g hladké mouky
  • 80 g vysokotučné zakysané smetany
  • 80 g másla
  • sůl
  • 1 lžička citronové kůry
Na dohotovení
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g mascarpone
  • 2 ks vejce
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 130 g cukru moučka
  • 4 ks broskví
  • 1 hrst mandlí
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli a citronovou kůru. Vše promíchejte, pak přidejte zakysanou smetanu a pokrájené změklé máslo. 

02.

Vše důkladně zpracujte, až vznikne hladký bochník těsta. Broskve vypeckujte, nakrájejte na měsíčky a smíchejte se skořicovým cukrem.

03.

Do misky dejte tvaroh, mascarpone, jedno vejce a moučkový cukr. Důkladně prošlehejte. 

04.

Těsto vyválejte do obdélníku přibližně o velikosti 20 x 30 cm. Doprostřed naneste tvarohovou náplň. Na ni pak přidejte broskve. Těsto přehněte, aby vznikl závin, a okraje pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. 

05.

Závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Můžete jej také vložit do chlebíčkové formy, bude pak krásně držet tvar. 

06.

Druhé vejce vyklepněte do hrnečku a prošlehejte. Potřete jím závin a pak ho na několika místech propíchejte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára a závin se netrhal. 

07.

Nakonec posypte mandlemi a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Závin pečte dozlatova. 

Závin můžete zkusit i na slano. Vyzkoušejte třeba ten z pivního těsta a se sádlem, slaný závin s cuketou nebo i s hovězím masem a brokolicí.

Reklama

Související témata:

Načítám