Hlavní obsah

Saunování pro silnou imunitu a dobrou náladu: Jde to i doma

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelné návštěvy sauny vám mohou přinést odpočinek, lepší regeneraci, silnou imunitu i dobrou náladu. A saunu můžete mít klidně i v obýváku. Jakou si pořídit?

Článek

Saunování má na zdraví i psychiku člověka blahodárné účinky. Protože ne každý holduje veřejným saunám (anebo je do nich zakázán vstup), je možné si, pokud vám to podmínky dovolí, pořídit vlastní. Co vám přinese, pro koho není vhodná a jakou si můžete koupit?

Pro fyzické i psychické zdraví

Pravidelné vystavování se vyšším teplotám posiluje srdce a obranyschopnost těla, snižuje krevní tlak, podporuje prokrvení organismu a pomáhá chránit proti civilizačním chorobám. Tlumí bolesti, pomáhá při artritidě a dně.

Uvolňuje unavené svaly, čistí pleť, zlepšuje dýchání a přispívá v boji proti zahlenění. Se správným jídelníčkem a dostatkem pohybu navíc urychluje hubnutí a působí jako prevence proti celulitidě.

Saunování navíc zklidňuje myšlenky a vyplavuje hormon štěstí endorfin, čímž podporuje dobrou náladu. V neposlední řadě oddaluje stárnutí a zlepšuje kvalitu a růst vlasů.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Pravidelné saunování má na psychické i fyzické zdraví hned několik příznivých účinkůFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

Pro koho není sauna vhodná?

Sauny by neměli navštěvovat kardiaci, lidé s vysokým krevním tlakem, onemocněním štítné žlázy či onkologickými onemocněními a epileptici. Dále nejsou vhodné pro osoby s nedostatečnou funkcí ledvin a trpící jakýmkoliv zánětem či zánětlivou formou revma. Nedoporučují se ani lidem s křečovými žilami, problémy s krevním oběhem a těhotným ženám.

U kožních onemocnění, jako je atopický ekzém, není vhodná návštěva finské sauny, infrasauna však může pomoci. Je také vhodná pro alergiky, astmatiky a osoby s vysokým tlakem a srdečními nemocemi. Každý člověk je ale individuální a vždy je proto dobré se před pravidelným navštěvováním sauny či jejím pořízením poradit s ošetřujícím lékařem.

Finská, parní, nebo infra?

  • Finská sauna - Je obložená dřevem, teploty se v ní pohybují kolem 90 °C, vlhkost kolem 20 % či méně a často se v ní nachází rozžhavené lávové kameny, které je možné polévat vodou, aby vznikla na chvíli pára.
  • Parní lázně - S párou mnohem více pracují parní lázně, kde jsou teploty zhruba 45 °C a vlhkost dosahuje necelých 100 %. Tělo se v nich sice tolik neprohřeje, jsou ale výborné na prokrvení organismu a proti revmatu, bolesti či stresu.
  • Infrasauna - Zde se teploty pohybují mezi 40 a 60 °C. Smí sem tedy i lidé s vyšším krevním tlakem a osoby se srdečními obtížemi.

Pokud se nemůžete rozhodnout nebo by si každý člen domácnosti přál něco jiného, můžete si pořídit saunu kombinovanou. Ta nabízí výhody finské i infrasauny, a některé k nim přidávají také parní.

Foto: smspsy, Shutterstock.com

Pro finskou saunu jsou typické vysoké teploty. Na zdraví člověka má blahodárný vliv, nehodí se ale pro každéhoFoto: smspsy, Shutterstock.com

Sauna v paneláku

Ve velkých rodinných domech s dostatkem prostoru se nejspíš příliš omezovat nemusíte. Pořídit si můžete parní lázeň i kombinovanou saunu. V bytě už takové možnosti pravděpodobně mít nebudete, finská nebo infrasauna se vám sem přesto vejde.

K dostání jsou malé sauny pro jednu osobu, které zaberou přibližně stejné místo jako běžný sprchový kout, i ty pro několik osob. Infrasauny bývají zpravidla menší než finské. Umístit je můžete téměř kamkoliv, kde máte místo, nejvhodnější místností je přitom koupelna, kde se po saunování můžete rovnou ochladit ve studené sprše.

Někteří výrobci zajišťují měření, případně realizaci atypické sauny na míru. Samozřejmostí je pro ně odborná montáž a následný servis, vybudování sauny tak budete mít úplně bez starostí. Pokud si na její sestavení troufnete sami, můžete si vybrat z mnoha saun, které se prodávají rozložené.

Foto: Tamas Gabor, Shutterstock.com

Sauna se hodí i do menších interiérů a některé kusy zaberou stejný prostor jako sprchový koutFoto: Tamas Gabor, Shutterstock.com

S infrasaunou budete mít méně práce

Finská sauna má na prostor a instalaci o něco větší nároky. Potřebuje totiž přisávací a odvětrávací otvory a přívod elektřiny podle výkonu topidla. S infrasaunou je to o něco jednodušší. Neprodukuje vlhký vzduch a nepotřebuje ani odvětrávání.

Obě sauny nicméně potřebují pevnou rovnou podlahu, ideálně z mrazuvzdorné keramiky, aby vydržela teplotní změny. Pod infrasaunou je ale možné mít i plovoucí podlahu.

Načítám