Hlavní obsah

Šedesátka jako milník? Babí léto života!

Foto: Vadym Pastukh, Shutterstock.com

Foto: Vadym Pastukh, Shutterstock.com

Reklama

Šedesátka jako milník v životě ženy? Nastává období spokojenosti. Životní moudrost a zkušenosti jsou na vrcholu, stále můžete žít aktivně a radost vám dělá mnohé. Jste paní svého času, máte energii, na druhou stranu jste v pozici, kdy se do ničeho nemusíte nutit.

Článek

Věkové milníky samozřejmě neznamenají, že by přes noc mělo dojít k rapidní změně. Psycholožka Ivana Dlouhá o milnících říká: „Pro většinu lidí ale jsou narozeniny s nulou na konci jistým zlomem. Krásných 20, rozumných 30, hektických 40, nádherných 50 a pak přichází zralých 60.“

Po šedesátce se blíží odchod do důchodu, více času na koníčky a na ty nejlepší prověřené přátele. Ale i na vnoučata, která si můžete užít víc než vlastní děti. Někdo o šedesátce mluví jako o podzimu života, ale jde spíše o příjemně hřejivé babí léto.

Na co odborníci často upozorňují, jsou zdravotní problémy. Lidský věk se sice stále prodlužuje, ne tak ale doba, kdy ho trávíme ve zdraví. A jestli máte v plánu aktivní důchod, je dobré se na zdraví zaměřit. Co tedy čekat?

Jaké jsou šedesátnice?

Generaci dnešních šedesátníků krásně popsal Jan Raška z portálu i60.cz, který sdružuje aktivní seniory: „Když jsme před deseti lety portál pro aktivní seniory zakládali, někteří nás upozorňovali, že starší lidé neumí s internetem, že se nebudou umět bavit a podobně. Ukázalo se, že opak je pravdou. Jezdí na výlety, pouští se do nových koníčků a hledají si nové přátele. Možná, že je to i tím, že jde o generaci, která kus aktivního života strávila v době komunismu, kdy nebylo tolik možností k cestování, zábavě a sportování všeho druhu jako dnes. U nás se neřeší nemoci, ale co se bude dnes, zítra, v příštích týdnech dělat nebo kam se pojede.“

Vyrovnanost a zkušenosti

Samozřejmě, že to neplatí paušálně pro každého. Mnohé výzkumy ale ukazují, že s šedesátkou přichází u velké části lidí pocit vyrovnanosti, že se považují za šťastné častěji než například ve skupině pod 35 let. Psycholožka Ivana Dlouhá, kterou mimo jiné brzy šedesátka čeká, to potvrzuje: „Přestáváte řešit malichernosti, nesrovnáváte se a neprožíváte. Oblékáte se pro sebe, oblečení si kupujete takové, ve kterém vám je pohodlně, a ještě se v tom sama sobě líbíte.“

Máte za sebou krizi středního věku a nikdo z okolí už zpravidla neřeší, jestli žijete ten správný život. Častěji se také dokážete smířit s tím, že něco už nestihnete, na svět i své ambice se díváte realistickýma očima a umíte žít se svými limity.

Foto: insta_photos, Shutterstock.com

Ví, co chtějí od života i co jim sluší. Šedesátnice si užívají, že jsou paní svého časuFoto: insta_photos, Shutterstock.com

Aktivní život podle svých představ

Pokud jste měli jste štěstí a vyhnulo se vám chronické onemocnění nebo jste se o zdraví a kondici starali, jste v šedesáti ještě při síle a zabezpečeni, zároveň ale máte již samostatné potomky a možnost užívat si svůj čas.

Nikde není napsáno, jak je to správně. To víte vy. Někteří se mohou konečně více věnovat svým koníčkům, jiní cestování. Řada šedesátníků si pochvaluje možnost dalšího studia například na takzvaných univerzitách třetího věku, další, že mohou dělat práci, která jim dává větší smysl.

Skvělé na tom všem je, že už si většinou dokážete přiznat, co opravdu chcete a co vás těší. A Božena Hažová z i60.cz to potvrzuje: „Často slýchám o aktivním stáří a dostatku pohybu na čerstvém vzduchu. Proč se tomu ale oddávat, když jste to nedělali doteď? Máte rádi výstavy, posezení v kavárně a vinárně? Dělejte, co je vám libo! Po šedesátce víc než kdy předtím záleží na tom, zda máte radost vy samy. Chraňte si svůj osobní čas a pečlivě jej plánujte.“ Každopádně ale neseďte doma a zdravě jezte.

Práce sama nepřijde

Lidé po šedesátce mají spoustu oceňovaných zkušeností, zároveň často ovládají moderní technologie, bonusem je, že nepospíchají domů rozvézt děti odpoledne na kroužky. Ne každý zaměstnavatel si to ale uvědomuje a na trhu práce se tak setkávají s řadou předsudků, například že jsou častěji nemocní, méně produktivní, že je s nimi obtížná domluva nebo že jsou na nějakou pozici překvalifikovaní.

Samozřejmě že s úbytkem sil může nastat problém u fyzicky náročného povolání, člověk může hůře zvládat práci na směny, ale rozhodně to nepřichází automaticky a u všech. A ačkoliv se o problému hovoří a existují programy, jak lépe zaměstnávat lidi po padesátce, realita je taková, že najít nové místo po šedesátce je zpravidla neřešitelné.

Co s tím? Personalisté poukazují na to, že model „celý život v jednom zaměstnání“ už pro nastupující šedesátníky nemusí platit. Doba se rychle mění a vyhrává ten, kdo se umí učit a přizpůsobit. Důležité je neustrnout, nerezignovat. Najít si zajímavý kurz a rozvíjet se.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Čas s vnoučaty je obohacující pro všechny stranyFoto: fizkes, Shutterstock.com

Zdraví si hýčkejte

Někdo říká, že v šedesáti poznáte, jak jste o sebe pečovali dosud. Je třeba zaměřit se na prevenci, řadě problémů lze předejít, když se objeví zavčasu. Choďte na předepsané kontroly, včas řešte například bolesti kloubů, které můžou bránit v aktivním životním stylu. Nadváha i nevhodný způsob stravování můžou vést k diabetu 2. typu. U žen po menopauze se může objevit problém řídnutí kostí, proto je dobré zamyslet se nad životosprávou i užíváním potravinových doplňků (např. vitamin D nebo vápník). A že už nevidíte až za roh? Ano, i zhoršující se zrak s sebou šedesátka nese, u někoho se dokonce objeví i šedý zákal. Ten však jde dobře operovat a brýle jsou velmi šik módním doplňkem!

Šedesátnice jako babičky

Padesátkový milník byl mimo jiné o tom, že se potomci osamostatnili. A ten šedesátkový přináší zpravidla radost v podobě vnoučat. Podle psycholožky Ivany Dlouhé působí pomazlení si malého človíčka na psychický stav blahodárně: „A krásné je vědomí, že teď jste tu jen na rozmazlování, výchova je starostí rodičů. A až vnoučátko začne prosazovat moc vehementně své názory, máte ho kam vrátit.“ Je ale důležité říct, že prarodič nerovná se automaticky neplacená chůva. Že nemusí být „mladým“ vždy k ruce, i když má pocit, že společnost to tak nějak očekává. Jak si to rodina nastaví, je vždy otázkou společné domluvy.

Které dámy letos oslaví šedesátku?

Beata Rajská

Foto: Czech News Center / Rusinova Maria / CNC / Profimedia

Když se úspěšná módní návrhářka postaví po přehlídce vedle svých modelek, málokdo by hádal, že je dělí až 40 let a že letos oslaví jubileum. Udržuje se nejen mezi špičkami v módní branži, ale maká i na sobě. Má ráda dlouhé procházky a v době lockdownu propadla běžkování. V práci neusnula na vavřínech, zareagovala na změnu životního stylu svých zákaznic během pandemie a vytvořila kompletně novou casual řadu. A zcela vyvrací všechny dobře míněné rady stran odívání, například že v jistém věku se krátká sukně nehodíFoto: Czech News Center / Rusinova Maria / CNC / Profimedia

Demi Moore

Foto: Profimedia.cz

Patřila mezi nejlépe placené hollywoodské herečky a postavu má pořád jako za mlada. S čím se ovšem nemůže vyrovnat, jsou znaky stárnutí v obličeji a přehání to s botoxem. O tom, že se šedesátnice nemusí ohlížet na to, co si myslí okolí, přesvědčila před nedávnem. Vydala totiž velmi otevřenou autobiografii Život naruby, kde se vyjádřila k traumatům z dětství, manželství s Brucem Willisem (66) a Ashtonem Kutcherem (43) i závislosti na alkoholu a drogáchFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám