Hlavní obsah

Už mě nemiluje?! 5 jazyků lásky vám prozradí, jestli je to pravda. Možná si jen nerozumíte!

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární teorie o pěti jazycích lásky je stará víc než 30 let a mnoho párů si ji nemůže vynachválit. Otevřela jim oči, možná i zachránila vztah. Zjistily totiž, že se milují, jen svůj cit vyjadřují rozdílným způsobem a ten druhý tomu nerozumí. Co dělat, když má partner jiný jazyk lásky než vy?

Článek

Vy mu každý den vyznáte lásku, váš drahý ale stále dokola řeší rekonstrukci domu. Začínáte přemýšlet, jestli váš vztah nespěje k rozchodu… Ne, jen každý možná mluvíte jiným jazykem lásky. O čem je řeč?

5 jazyků lásky: Jaké to jsou?

Autorem knihy Pět jazyků lásky je americký manželský kouč Gary Chapman. Podle něj má každý člověk svůj primární způsob (ne jediný, ale převažující), kterým vyjadřuje lásku, a zároveň ji tak chce i přijímat. Těchto jazyků lásky je podle Chapmana pět.

1. Slova ujištění

Chválíte partnera, podporujete ho, oceňujete, slovy vyjadřujete své city. Komplimentyslova ujištění mají velkou moc, přitom se často podceňují. „Mnohokrát jsem v terapeutickém křesle slyšela, že to přece nemůže stačit, že to řeknete. Někdy je to nejjednodušší nejhůře dostupné,“ upozorňuje psychoterapeutka Ema Sikora z Institutu Moderní láska.

2. Pozornost

Věnujete partnerovi kvalitní čas bez rozptylování, je středem vaší pozornosti, zajímáte se o něj. Důležitá je blízkost a společně strávený čas. Ema Sikora říká, že k pozornosti se nejčastěji váže požadavek „poslouchej mě, vnímej, zajímej se o moji práci, můj život, moje koníčky, naši rodinu…“, ale také „pojďme spolu na rande, na večeři, procházku“.

3. Dárky

Tento jazyk lásky je nejjednodušší k naučení. Dárek (ne nutně drahý) je vnímán jako důkaz lásky, tedy že jste si na partnera přes den vzpomněli. Podle Emy Sikory jsou dárky často nepochopený jazyk lásky: „Je to cokoli, co má pro obdarovaného citovou hodnotu a potěší jeho smysly.“ Neočekávají se diamanty, ale třeba různé drobnosti a pozornosti, květiny nebo gastrozážitky.

4. Skutky a služby

Pomáháte partnerovi v každodenních činnostech, prokazujete lásku skrze konkrétní činy, rádi chystáte překvapení. Čin jako důkaz lásky může mít podle Emy Sikory mnoho podob – od vaření a uklízení až po plánování dovolených či pomoc v podnikání/kariéře. „Potkávám se ale s tím, že jeden partner investuje úsilí do činu, jako je třeba příprava bydlení, a druhý partner to jako důkaz lásky nevnímá, dokonce danou aktivitu nenávidí, protože mu partnera krade,“ popisuje vztahové těžkosti terapeutka.

5. Fyzický kontakt

Kromě romantických gest prokazujete lásku i intimitou a fyzickým kontaktem (ne vždy směřujícím k sexu). Projevujete náklonnost, nezapomínáte na něžné dotyky. Ema Sikora řeší s  klienty nesoulad v těchto požadavcích poměrně často, nejdůležitější je o podle ní o tom mluvit a společně zkoumat a objevovat nové obzory.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Vy říkáte: „Miluji tě!“ A on odpoví: „Co by sis dala k večeři?“ Budete se možná divit, ale právě jste si vyznali lásku navzájemFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Partner má jiný jazyk lásky: Co dělat?

Vyjadřujete lásku pro vás přirozeným způsobem, ale partner se necítí milován, naopak má dojem, že ho nemilujete, odmítáte či ignorujete? Pak je třeba na tom zapracovat. Podle vztahové koučky Jany Řehulkové by mohly fungovat následující přístupy:

  • Otevřeně diskutujte o svých potřebách a očekáváních.
  • Hledejte společné aktivity, které reflektují oba vaše jazyky lásky.
  • Snažte se pochopit partnerův jazyk a učte se ho, dejte mu prostor pochopit ten váš.
  • Snažte se vcítit do partnerových pocitů a přizpůsobte své projevy lásky konkrétní situaci.
  • Oceňte snahy partnera vyjádřit lásku jeho vlastním způsobem.

Jazyky lásky nejsou všechno

V čem vám může teorie pěti jazyků lásky pomoct? „Může inspirovat a nasměrovat, když máte těžké období a nemáte tolik sil na práci na vztahu. Pak může být užitečné zaměřit zbytek partnerské energie tak, aby to mělo co největší efekt. Jazyky lásky pomohou najít, co je opravdu důležité, aby vztah mohl dál pokračovat,“ říká Ema Sikora.

Nicméně je to především šikovná pomůcka, každý vztah je tvořen mnoha drobnými dílky a důležité je vše: fyzický kontakt, komunikace, pozornosti i dárky. Ema Sikora upozorňuje: „Nespoléhejte se na to, že se domluvíte, že vy dáte pozornost a činy, on vám fyzický kontakt a dárky, a vztah je zachráněn. Zkuste jazyky lásky vnímat spíš jako inspiraci a každý den dát partnerovi malý kousíček každého z nich.“

Související témata:
Pět jazyků lásky
Gary Chapman

Načítám