Hlavní obsah

Je opravdu single, nebo vás jen tahá za nos? Očichejte ho!

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to ten pravý, není to ten pravý? A můžete si s ním třeba jen zaflirtovat, anebo je zadaný? Zadívejte se mu do tváře a nasajte jeho tělesný pach. Právě tak poznáte, zda je tenhle chlapík svobodný, nebo to jen předstírá!

Článek

Principy seznamování se nemění. Že se při něm lidé spoléhají na vizuální podněty, je jasné: hodně záleží na atraktivitě obličeje, ale to není všechno. Člověk se při posuzování vhodnosti potenciálního partnera nebo milence nespoléhá pouze na vizuální podněty, ale také na úsudky svého čichu!

Jak voní nezadaní muži?

Stejně jako vás něčí tělesný pach může odrazovat, k jinému vás naopak až magicky přitáhne. I pach totiž nese důležité informace. Na to poukázala laboratoř na katedře psychologie na sydneyské Univerzitě Macquarie v odborném časopise Evolutionary Psychology. Tamní badatelé odhalili, že heterosexuální single muži voní jinak než zadaní. Svobodní mají vyšší hladinu testosteronu, nežli pánové žijící ve vztahu, a přitom platí, že čím je tato hladina vyšší, tím je tělesný pach výraznější a silnější.

Pakliže muž nikoho nemá, dává nárůstem hladiny testosteronu okolí najevo, že je volný, připravený, dostupný a schopný konkurovat vrstevníkům a nepřátelům, tedy pokud jde o výběr partnerky. Nižší množství hormonu u zadaných jedinců je naopak podle vědců spojené s udržováním partnerské vazby.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Stačí si přičichnout a je to jasné!Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Dívej se a čichej

Jak na to odborníci přišli? Australští výzkumníci přizvali 42 svobodných a 40 zadaných heterosexuálních dam ve věku od 18 do 35 let a dali jim k očichání trička šesti mužů (tří v chomoutu a tří bez partnerky) také ve věku 18–35 let.

Před testováním si každý pán vyzvedl balíček s bílým, 100% bavlněným trikem, návodem a krátkým dotazníkem. Účastníci byli instruováni, aby se vyvarovali konzumace zapáchajících potravin, jako je česnek nebo cibule. Před nošením se umyli v neparfémovaných produktech a nepoužili žádné další vůně ani deodoranty, poté si tričko oblékli minimálně na 24 hodin a nakonec ho zabalili do přiloženého plastového sáčku a ihned uložili do mrazáku. Zkoumané ženy poté v kontrolovaných podmínkách použitá trika testovaly. A v souladu s hypotézou se jim pot single pánů jevil jako atraktivnější a mužnější. To samé platilo i pro fotografie jejich tváří: zadaní působili méně průbojně a méně sexy. (A díky testosteronu mají nezadaní i hrubší, „mužnější“ hlas.)

Schopnost, která se vždycky hodí

Zároveň se sluší uvést, že se při pokusu neprojevily žádné významné rozdíly mezi zadanými a svobodnými ženami, pokud jde o jejich hodnocení mužských tváří nebo tělesného pachu. Dá se tedy obecně tvrdit, že prapůvodní obyvatelky Venuše mají něco jako šestý smysl, radar, díky němuž mohou detekovat, kdo je ještě k mání a kdo už ne (chybí tu však sledování fáze menstruačního cyklu, které by jistě přineslo další poznatky). Muž v aktuální nabídce zkrátka na dámy podvědomě působí mužněji - jak po stránce vizuální, tak i pachové.

Načítám