Hlavní obsah

Syndrom Petra Pana: Co dělat, když vedle vás nežije dospělý muž, ale přerostlé dítě

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži, to jsou věčné děti. To se o silném pohlaví často ve vtipu říká, ale pokud by to byla pravda, lidstvo by nejspíš brzy vymřelo. Protože pokud máte doma skutečné dospělé dítě místo manžela, nic moc dobrého vás nejspíš nečeká.

Článek

Přemýšlejte. Co všechno děláte pro své děti a co všechno děláte pro svého partnera? Je odpověď na obě otázky skoro stejná? Je veškerá péče o domácnost, o děti, i o manžela na vašich bedrech? Tak to dost možná vítejte v zemi Petra Pana, v zemi, kde muži nikdy nedospějí. Fyzicky to mohou být chlapi jako hory, ale mentálně a psychicky se nedostali dál než na úroveň teenagera. Jak poznáte, že je to případ zrovna vašeho protějšku a co vás po boku takového muže nejspíš čeká?

Dospělí muži (ne)uklízí?

Je hodně žen, které doma uklízí, perou, žehlí, obstarávají vše kolem dětí a večer svému muži naservírují teplou večeři. Znamená to tedy, že mají doma Petra Pana? Ne, tak jednoznačné to není. „Pokud váš partner umí vaši práci ocenit, podporuje vás jiným způsobem, nese zodpovědnost za jiné důležité věci, je rozložení vašich sil zdravé. Pokud fungujete jako tým, máte věci rozdělené tak, že reflektují vaše silné a slabé stránky, je to v pořádku,“ říká britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox.

Typický Petr Pan má podle ní následující rysy

  • Dělá nepořádek – Váš muž možná nepere, ale nikdy by špinavé ponožky nenechal někde jen tak ležet. Jenže Petr Pan po sobě neumyje ani talíř, a na co je koš na prádlo, nemá ani ponětí. Nejenže doma neuklízí, ale systematicky vytváří neustálý nepořádek.
  • Nespěchá domů – Poflakuje se po hospodách, nikdy nevynechá fotbal s kamarády, návštěvu fitka ani nový akčňák v kině. Neřeší, kdy přijde domů, i když tam na něj čeká jeho žena s batoletem a čerstvým miminkem.
  • Nic není jeho vina – Petr Pan nikdy nepřijímá zodpovědnost za své chyby. Není jeho vina, že nezaplatil složenku, protože jste mu to přece vy nepřipomněly. Nemůže za to, že se opil, to Franta mu pořád kupoval panáky.
  • Neumí hospodařit s penězi – Neplatí včas své účty, utrácí za hlouposti, i když na ně nemá, je finančně ukvapený, nemá žádnou finanční rezervu, jen málokdy vyjde s výplatou.
  • Je nespolehlivý – Slovo „slibuju“ má v jeho případě nulovou hodnotu. Klidně něco slíbí, ale když mu to zrovna nevyjde, nebo si to rozmyslí, prostě se na to vykašle. A nechápe, proč vás to rozčiluje, protože přece se vždycky všechno nějak vyřeší.
  • Nevychovává děti – Nikdy vaše děti nenapomene, nestanovuje jim žádné hranice, nevychovává je. Naopak, kdykoli je napomenete vy, odbyde to smíchem, větou typu „no jo, s maminkou prostě není sranda“ a pak jim dá zmrzlinu, kterou jste jim vy zakázala.
Foto: Amorn Suriyan, Shutterstock.com

Berete si muže, nakonec ale žijete s přerostlém dítětemFoto: Amorn Suriyan, Shutterstock.com

Proč jsou takoví?

Upřímně, odbýt to jen kritikou mužského pokolení, by bylo snadné, ale rozhodně ne férové. Minimálně zčásti je totiž na vině stereotypní rozdělení rolí podle genderu, na nichž se podílíme i my ženy. Až příliš mnoho nás bylo vychováno v tom, že našim životním posláním je pečovat (o děti i partnera), a nejen že se nedokážeme vzepřít zažitému, ale vlastně nevědomky své potomky vedeme k tomu samému. Vždyť kolik žen učí třeba své syny zapnout pračku, jak správně umýt záchod a nedej bože, kde doma najdou žehličku? „Svůj díl viny musí přijmout i ženy, protože svým mužům umožňují být dětmi,“ vysvětluje Tracey Cox.

A je to i tak trochu naše lenost. „Jsou to často hodně výkonné ženy, které jsou prostě zvyklé doma všechno dělat, ale vést své partnery a syny k práci, na to nemají trpělivost,“ dodává Cox. Nejsou sice líné vyleštit okna, ale nechat muže, aby to udělal on a případně mu vysvětlit, jak na to, do toho se jim nechce.

Vztah upadá

Ale ať už jsou příčiny jakékoli, faktem je, že trpět budou nakonec oba. A první, kde se to projeví, bude nejspíš vaše ložnice. Pokud o svém muži smýšlíte v podobném duchu jako o svých dětech, není to sexy. „Pokud jste ve vztahu nuceny chovat se ke svému partnerovi jako matka, je jasné, že večer nemáte chuť z něj strhnout oblečení, ale spíš mu dát pusu na čelo a přečíst pohádku na dobrou noc,“ potvrzuje Tracey Cox.

Navíc je jen otázka času, kdy vám opravdu dojdou síly. Už budete tak vyčerpané a unavené z toho, co všechno musíte obstarat, že se ocitnete na pokraji zhroucení. Začne s vámi cloumat vztek a prostě explodujete. Koneckonců přepracovanost a nespravedlivé rozdělení domácích prací a dalších povinností zmiňuje u rozvodového soudu více než polovina žen.

Proto je určitě lepší průběžně pracovat na férovém rozložení povinností a toho, za co je kdo zodpovědný v rámci rodiny a úplně ideálně začít už u svých synů!

Většina mužů nejsou lotři, kteří chtějí své ženy jen využívat a nechat si posluhovat. Jen málokterý z nich by na prosbu „pomohl bys mi“, řekl ne. Nehrajte si na ženu, co doma vše obstará sama! Jak si vymezit více času pro sebe?

Načítám