Hlavní obsah

Sezona nejlepšího ovoce startuje! 6 důvodů, proč ho milovat

Foto: Svetlana Lukienko, Shutterstock.com

Foto: Svetlana Lukienko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalendář každého správného zahradníka říká, že jahodová sezona bude co nevidět zahájena. Slaďoučké jahody se řadí mezi úplně nejzdravější letní potraviny. To ale není všechno – výborně poslouží třeba i jako zkrášlující prostředek.

Článek

Jestli jste dosud jahody milovali jen pro jejich skvělou chuť a neodolatelnou letní vůni, teď vám dáme několik důvodů navíc! Tohle ovoce má v Česku svoji sezonu od konce května až zhruba do půli srpna a my vám doporučujeme užít si ho co nejvíce. Na co všechno jsou jahody úžasné?

1. Víc céčka než v pomeranči

Když chcete kvůli silnější imunitě načerpat trochu céčka, sáhnete po citronu, pomeranči nebo jiném citrusu? Jahody jsou lepší volba! Ve 100 gramech se nachází kolem 60 až 90 mg vitaminu C. Doporučená denní dávka je 60 mg, stačí tedy slupnout hrst jahod a máte na den splněno.

2. Královský zdroj manganu

Žádné tuzemské ovoce neobsahuje tolik manganu jako právě jahody! Tenhle minerál je naprosto nezbytný pro správnou funkci metabolismu. Podporuje tvorbu kostí a přispívá k jejich síle, stejně tak povzbuzuje krvetvorbu. Je nezbytný pro výživu nervů a mozku, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži a v neposlední řadě podporuje libido. Proto se o jahodách říká, že jsou jakýmsi letním afrodiziakem.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Jahody jsou nejen vynikající na chuť, ale jsou i velmi zdravéFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

3. Jasná volba při dietě

Koktejl z rozmixovaného mléka a jahod nebo dezert z řeckého jogurtu, oříšků s jahodovou pokrývkou... Mňam! To jsou dezerty, které si v létě mohou dopřát i nejzarputilejší dietáři. Jahody jsou skoro z 90 procent tvořeny vodou a oproti jiným druhům ovoce mají jen minimum kalorií. Je to zhruba 35 kcal na 100 gramů, což je polovina energie, kterou mají jablka, hrušky, a jen třetina výživové hodnoty banánu.

4. Maska proti padání vlasů

A až se jahod přejíte, přejděte na jejich kosmetické využití. V první řadě mohou posloužit jako přírodní maska proti padání vlasů. Za tímto účinkem jahod stojí už zmiňovaný mangan, který podporuje růst vlasů a pomáhá zamezit jejich ztrátě.

Masku vyrobíte jednoduše. Z hrsti jahod vytvořte hladkou kaši a smíchejte s vejcem a lžící olivového oleje. Vzniklou směs naneste na pokožku hlavy, důkladně vmasírujte ke kořínkům a nechte alespoň 20 minut působit. Pak běžným způsobem smyjte.

5. Přírodní bělidlo zubů

Jahody obsahují kyselinu jablečnou, která pomáhá odstranit pigmentace z povrchu zubů. Chcete-li využít účinky jahod jako přírodního bělidla, potírejte si chrup rozkrojenou jahodou a poté si ústa vypláchněte čistou vodou. Výsledek bude jemně patrný, avšak viditelný a na rozdíl od jedlé sody nebo citronu bělení jahodami nepoškozuje sklovinu.

6. Jahodová maska proti akné

Z tohohle ovoce se dá také vyrobit super voňavá pleťová maska s čisticími a regeneračními účinky. Další skvělou složkou jahod je totiž kyselina salicylová, která se běžně využívá v kosmetických přípravcích proti akné. K výrobě masky postačí tři až čtyři rozmačkané jahody a lžíce medu. Ingredience promíchejte, naneste na obličej a nechte účinkovat asi 20 minut.

Těšíte se na jahodovou sezonu?

Reklama

Načítám