Hlavní obsah

Staráte se o své brýle? Vadí ty z drogerie i z tržnice

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Asi šest milionů Čechů se neobejde bez dioptrických brýlí, po těch slunečních pak v létě sahá většina z nás. Protože jsou dlouhé hodiny v těsném kontaktu s vaším zrakem, nezapomeňte se o své brýle správně starat. Aby místo pomoci nepáchaly spíš více škody.

Článek

Na čtení, na dálku, sluneční. Ať už si na nos nasazujete jakékoli brýle, myslete na to, že i ony vyžadují péči. Pro mnohé jsou každodenním doplňkem, který ovšem může skrývat nenápadná rizika. Zejména když se o své brýle náležitě nestaráte nebo se snažíte při nákupu ušetřit.

Brýle vám musí dokonale sedět. Pokud například tlačí, hrozí bolesti hlavy nebo úporné migrény. U levnějších a méně kvalitních brýlí můžete mít dokonce alergickou reakci na použité materiály.

Univerzální brýle ze supermarketu nestačí

Zhoršil se vám zrak a lákají vás brýle za pár korun ze supermarketu nebo drogerie? Službu udělají v případě, když jste si brýle rozbili a potřebujete dioptrickou pomůcku na čas, než budou hotové nové. Nebo je využijete jen na čtení titěrných etiket na zboží. Brýle pro dlouhodobé nošení by vám měl vždy předepsat oční lékař.

„Narychlo koupené hotové brýle by měl jejich majitel nosit bez přestávky maximálně hodinu. Dlouhodobě by se rozhodně používat neměly, nejsou totiž přesně nastavené na oči konkrétního člověka. Špatně vycentrované brýle mohou způsobit bolesti hlavy, rychlejší únavu nebo i šilhání,“ varuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Volně prodejné brýle jsou navíc vhodné pouze pro lidi, kteří mají na každém oku stejný počet dioptrií a netrpí žádnou další vadou. „Takových lidí je poměrně málo. Univerzální brýle mají základní dioptrie ve škále zhruba od 0,5 do 4,5 a jsou určeny pouze na čtení,” upozorňuje Stodůlka. Nepomohou vám tedy při zhoršeném vidění na dálku či astigmatismu.

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Budou s vámi trávit denně hodiny, spoléhejte proto na kvalituFoto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Tmavá skla neznamenají bezpečná

Ani sluneční brýle se nedoporučují kupovat v tržnici někde u stánku. Mají oči chránit před škodlivým UV zářením, jenže to každé zatmavené sklíčko nedokáže. „Tmavé brýle bez UV filtru mohou být pro oči dokonce škodlivější než brýle žádné. Pod tmavými skly dochází k rozšíření zornic a do očí, nejsou-li chráněny UV filtrem, tak proniká více škodlivých paprsků, které mohou vést k trvalému poškození zraku,“ vysvětluje Pavel Stodůlka. Dlouhodobé vystavení intenzivním paprskům může způsobit šedý zákal či poškození sítnice.

Proto se shánějte po kvalitních filtrech, které oči skutečně chrání. Všímejte si také, zda jsou brýle vhodně tvarované pro váš obličej a skla nehází nežádoucí odlesky. Před poškrábáním a oloupáním je ukládejte do vhodného pouzdra.

Foto: KieferPix, Shutterstock.com

Zrak před sluncem chrání brýle s UV filtrem, nikoli tmavá barvaFoto: KieferPix, Shutterstock.com

Brýle při sportu

Větší nepohodlí můžete jako obrýlení cítit při letním sportování nebo namáhavějším výletu. „Pot kolem nosníku a nožiček brýlí může v horkém počasí dráždit přilehlou pokožku a vyvolávat kontaktní záněty kůže,” varuje Jana Mikšovská z oční kliniky DuoVize.

Pokud rádi sportujete, investujte do odolnějších brýlí, které se jen tak nezničí a nepoškrábou. Pro aktivnější lidi se také více hodí brýle plastové, jsou lehčí a odolnější než klasická skla.

Péče o brýle

Zejména v teplém počasí dbejte na častější a důslednou hygienu jakýchkoli brýlí. Můžete je omýt pomocí vody a jaru nebo tekutého mýdla. V terénu poslouží vlhčené ubrousky, speciální mikrohadříky i spreje, které koupíte v optice nebo drogerii. Odstraní pot, nečistoty, pyly i další alergeny, které přispívají ve zvýšené míře k očním zánětům.  Jsou vhodné i na antireflexní vrstvu nebo polarizační skla.

Brýle nasazujte a sundávejte oběma rukama a nepoužívejte je jako čelenku do vlasů. Jinak se rychleji rozviklají, přestanou sedět a řádně plnit svůj účel.

Zhoršený zrak nemusí znamenat vždy nutnost pořídit si brýle. Přečtěte si i další překvapivé příčiny.

Reklama