Hlavní obsah

Trápí vás nekonečný boj s kvasinkami? Vyhladovte je!

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Reklama

Jsou vlezlé jako máloco a dokážou opakovaně komplikovat život. Kvasinky si nedají pokoj bez ohledu na roční období a zdaleka nepostihují jen ženské intimní partie. Jak proti nim bojovat? Zkuste je vyhladovět.

Článek

Dieta je pro kvasinky sprosté slovo. Tyto houbové mikroorganismy si totiž lebedí v pořádných dávkách cukru. Dostávají se do sladkého rauše a vesele a nezřízeně se množí. Pokud se s nimi potýkáte a boj nemá konce, možná pomůže protikvasinková dieta. V čem spočívá? Ve změně stravy.

Za vším hledej kvasinku

Kvasinky se v těle člověka vyskytují zcela přirozeně a čekají na svoji příležitost. Pokud je organismus oslabený (v důsledku stresu, kouření, užívání antibiotik apod.), a navíc přijímá hodně cukru, kvasinky se mohou přemnožit, což vede k nepříjemnostem.

Napadají v podstatě kteroukoli část těla a způsobují mimo jiné svědění pochvy a výtoky z ní, záněty močových cest, ekzémy a svědění pokožky, afty a zápach z úst, problémy s trávením, deprese a další. Zjednodušeně by se dalo říci, za vším hledej kvasinku.

Zvýšenou přítomnost kvasinek lékař zjišťuje prostřednictvím řady diagnostických metod, patří mezi ně vyšetření moči, stolice, krve a odebrání vzorku tkáně z potenciálně nakažené oblasti. Léčebný proces můžete kromě léků podpořit i vy sami, a to pomocí diety. Přísný stravovací režim bude pořádnou zkouškou, zvlášť když kvasinky po cukru baží. Připravte se tedy na chutě na sladké. Ale nic netrvá věčně a odměnou vám bude lepší zdraví i zbavení se závislosti na této návykové látce.

Foto: Fascinadora, Shutterstock.com

Kvasinky se živí hlavně cukremFoto: Fascinadora, Shutterstock.com

Vyhlaste kvasinkám hladomor

„Kvasinky se hubí vyhladověním, zejména omezením cukrů a bílé mouky v kombinaci s protikvasinkovými přípravky. Svým klientům doporučuji například extrakt z grepových jader,“ uvádí odbornice na výživu Soňa Vybíralová.

Sacharidy, zejména jednoduché cukry, lepek, droždí a alkohol jsou nepřátelé číslo jedna. Díky nim se totiž kvasinky množí. Je tedy nutné je z jídelníčku vyloučit nebo výrazně omezit. Znamená to vzdát se sladkostí, sladkých nápojů, sladidel, bílého pečiva, omezit přílohy s obsahem lepku, luštěniny, omezit ovoce i některé na sacharidy bohaté druhy zeleniny, jako jsou brambory, hrášek, mrkev.

Vyhýbat byste se měli také mléčným výrobkům s mléčným cukrem laktózou, s výjimkou těch kysaných, které prospívají bakteriím ve střevech (Znáte kefírovou houbičku? Vyrobí vám zdravý nápoj za pouhý den!). Rizikové jsou arašídy náchylné k napadení plísněmi.

Zaměřit byste se tedy měli na ostatní zeleninu, maso, vejce, ryby. Dále je vhodné s mírou zařadit bezlepkové obiloviny, jako je pohanka, jáhly či quinoa. Ve vašem jídelníčku by neměly chybět oříšky, semínka, avokádo, olivový olej, kysané mléčné výrobky. Dietu je vhodné dodržovat několik týdnů až měsíců v závislosti na vašich potížích.

Foto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Boj s kvasinkami vyžaduje přehodnocení jídelníčkuFoto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Přírodní spolubojovníci

Kromě všeho, co je nutné vyloučit či omezit, existují také potraviny, které byste si naopak měli dopřát. S kvasinkami pomáhá jablečný ocet, který si můžete přidat například do salátu. Pozitivní účinek na střevní mikroflóru, a tím i obranyschopnost, má kysané zelí a další fermentované potraviny (Fermentované potraviny: ideální na hubnutí, trávení, imunitu).

Mocnou zbraní proti kvasinkám je česnek, nejlépe syrový (Geniální všelék: Česnek! Jaké největší chyby, které ničí jeho účinky, v kuchyni děláme?). Slupněte stroužek denně, a kvasinky budou hromadně vymírat. K vyplavování kvasinek se díky svým protizánětlivým účinkům doporučuje také pravidelné popíjení čaje lapacho. „Lapacho je méně známým přírodním pomocníkem. Přitom je velmi účinné v boji s bakteriemi, plísněmi a kvasinkami,“ popisuje bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

Optimální jsou při obtížích asi čtyři hrnečky denně (Romantika za pár korun: Tenhle hrneček z lásky zvládne vyrobit opravdu každý). Kúra by měla trvat dva až tři týdny a potom čaj minimálně na týden vysaďte.

Po vyřazení průmyslově zpracovaných potravin a eliminaci cukru může dojít ke zlepšení zdravotního stavu a k lepšímu pocitu, což má bezpochyby pozitivní vliv i na zmíněné kvasinky. Ani po skončení diety to ovšem s cukrem nepřehánějte. Jinak hrozí, že se obtíže vrátí.

Co vám pomáhá proti kvasinkám?

Reklama

Související témata:

Načítám